zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Aké spôsoby ovládania vonkajších žalúzií sú možné?

Ak ste sa rozhodli pre obstaranie vonkajších žalúzií na váš dom či byt, potom na vás okrem výberu tvaru lamiel, farby žalúzie a doplnkov čaká ešte jedna veľmi ťažká voľba. A tou je vybrať ovládanie. Poďme si preto popísať možnosti, ktoré sa pri žalúziách ponúkajú.

Kľučka

Najjednoduchšie rozdelenie je na manuálne a motorické ovládanie. V základnom prevedení sú žalúzie väčšinou s tým manuálnym. Toto ovládanie sa nazýva najčastejšie kľučka. Je to dlhá tyč s dvomi kĺbmi, ktorá je okenným rámom pretiahnutá do interiéru a zvedená medzi oknami alebo vedľa okna.

Ovládanie kľučkou je veľmi jednoduché. Kľučka sa vyberie z úchytky, ohne sa v oboch kĺboch a pridržaním kľučky v hornej časti a otáčaním dolnej časti vyťahujete alebo sťahujete žalúziu vonku.

Motorické ovládanie

Motorické ovládanie už býva väčšinou za príplatok, ale ak máte viac žalúzií, to pohodlie za to stojí. Tu sa rozlišujú 2 druhy motorov značky Somfy. Prvým je hriadeľový motor s vypínačom. Vypínač je primontovaný na stenu a žalúziu ovládate stlačením tlačidla nahor alebo nadol.

ovládač na žalúzie

Druhý je potom motor io na diaľkový ovládač. Toto je najkomfortnejší variant ovládania. Diaľkový ovládač môžete prenášať ľubovoľne v miestnosti a stlačením tlačidla môžete napríklad z gauča regulovať svetlo v miestnosti. Keďže sa jedná o najprepracovanejší variant, môžete si tu vybrať ovládač jednokanálový, päťkanálový alebo nástenný diaľkový ovladač.

Jednokanálový ovládač je schopný ovládať jednu žalúziu alebo jednu skupinu žalúzií. Môžete ním tak sťahovať či vyťahovať jednu žalúziu napríklad v obývacej izbe, alebo napríklad všetky žalúzie v celom byte, ale bez možnosti zastavenia niektorej inak, než ostatné.

Nástenný diaľkový ovládač je to isté čo jednokanálový. Je primárne určený ale na montáž na stenu kdekoľvek, nemusí byť priamo pri ovládanej žalúzii (rozdiel oproti vypínaču pri hriadeľovom motore). Alebo ho môžete rovnako ako bežný diaľkový prenášať po domácnosti.Nástenný diaľkový ovládač na žalúzie

Ak máte viac skupín žalúzií a potrebujete ovládať zvlášť napríklad žalúzie v obývacej izbe a zvlášť v kuchyni, je vhodný ovládač päťkanálový.

Somfy ovládač na žalúzie

Rozdiel medzi vypínačom a diaľkovým ovládačom

Všetko záleží na spôsobe elektro prípravy. Variant ovládania na vypínač je síce o niečo lacnejší, ale náročnejší a drahší na elektro prípravu. Variant ovládania na diaľkový ovládač je drahší o prijímače pri motore, ale zase oveľa jednoduchší a lacnejší na elektro prípravu. Elektrické žalúzie je možné doplniť o vonkajšie čidlá, ktoré zabezpečia ochranu žalúzie pred poškodením poveternostnými vplyvmi alebo ich prevádzku v súvislosti so slnečným žiarením (slnko; slnko + vietor; vietor; dážď).

Možno pridať diaľkové ovládanie k už nainštalovaným vonkajším žalúziám s motorovým pohonom?

Ak sú motory s integrovaným prijímačom rádiového signálu, potom možno jednoducho k motoru priradiť ďalší diaľkový ovládač zhodného výrobcu. Ak motor tento prijímač nemá, potom záleží na type riadenia, ktoré bolo použité. V tomto prípade bude najvhodnejšie opýtať sa priamo dodávateľa tohto zariadenia. Od dodávateľa sa potom môžete napr. dozvedieť, že riadiaca jednotka umožňuje dodatočnú inštaláciu rádiového prijímača alebo naopak, že musí byť prípadne nahradená iným variantom, alebo že bude potrebné doplniť existujúcu inštaláciu o ďalšie zariadenia. V niektorých prípadoch dodatočná inštalácia diaľkového ovládania nebude možná.

Chytrá domácnosť vďaka riadiacemu systému

Veľkou výhodou io motora je možnosť pripojenia riadiaceho systému pre PC alebo smartphone - Tahoma alebo Connexoon. S touto vychytávkou potom môžete deťom zatiahnuť žalúziu, ak ste na to zabudli, napríklad aj z postele v spálni. Stačí len pár kliknutí v aplikácii vo vašom telefóne. Rovnako tak ide tienenie (aj iné pripojené io produkty z vašej domácnosti, napríklad garážové brány) ovládať napríklad z dovolenky. Nie ste si istí, či ste pred odchodom zatiahli žalúzie na okne do záhrady - s riadiacim systémom a vaším telefónom alebo počítačom tento problém ihneď vyriešite.

Tak sa pustite smelo do výberu, žalúzie vám budú pomáhať spríjemňovať domáce prostredie každý deň a preto je voľba správneho typu ovládania nadmieru dôležitá.


Pavel Hrdlička




Štýly bývania - škandinávsky a minimalistický (1. diel)

Dnešná doba ponúka mnoho štýlov a nápadov, ako si urobiť svoje obydlie čo najpríjemnejšie. Pozrieme sa spoločne na to, ako si môžeme byt či dom vyladiť interiérom alebo exteriérom a zároveň ukážeme, aké tienenie je najvhodnejšie k danému štýlu.

Novinka v našej ponuke - sekcionálne garážové brány na mieru

Je tu chladnejšie počasie a s ním zazimovávanie rozostavaných domov, chát a chalúp. Často je s tým spojená aj potreba uzavretia do teraz otvorených garáží a vjazdov a premŕzanie miestností vďaka starým netesniacim bránam. Poďte to zavčas vyriešiť – máme na to liek.

 

 

Purenitové boxy - najideálnejší variant pre podomietkové prevedenie vonkajších žalúzií

Najideálnejšou možnosťou pre podomietkové prevedenie vonkajších žalúzií je montáž do podomietkových purenitových boxov. Vďaka použitému materiálu purenitu a PIR izolácie sú vhodným riešením aj pre pasívne domy.

Krivý chod žalúzií alebo zlého naklápania lamiel? Poradíme, ako to vyriešiť

Pripravili sme pre vás ďalšie dva jednoduché postupy na opravu dvoch nejčastějších porúch interiérových žalúzií, krivého chodu a zlého naklápanie lamiel.Opravy nie sú zložité a nepotrebujete k nim žiadne špeciálne náradie. K oprave vám postačí vybavenie domácnosti.