zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Aké sú spôsoby ovládania vonkajšieho tienenia?

Aké sú spôsoby ovládania vonkajšieho tienenia?

Premýšľate, že si zaobstaráte nové vonkajšie tienenie, ale nie ste si istí, aké ovládanie je pre vás najvhodnejší? Ovládanie vonkajšieho tienenia môžeme rozdeliť do dvoch základných kategórií a to, manuálne a elektronické - motorové ovládanie.

 

Manuálne ovládanie

V prípade manuálneho - mechanického ovládania, ak chcete manuálneho pohonu, dochádza k nastavenie vonkajšieho tienenia pomocou kľuky (pre žalúzie a screenové rolety) či šnúry sa samonavíjacím mechanizmom (pre rolety). Tieto ovládacie prvky sú umiestnené v interiéri. Je nutné si uvedomiť, že je potreba dostať tieto ovládacie prvky cez rám okna či múr, z čoho plynú úpravy okna poprípade múru - to je závislé na vašom rozhodnutí.

 

Motorické ovládanie - spínač alebo diaľkový ovládač?

Druhým spôsobom ovládania vonkajšieho tienenia je elektronické, respektíve motorové. Hriadeľový motor je inštalovaný z vonkajšej strany, kde je zároveň zapojený do elektrickej siete. Motor, respektíve tieniaci prvok, je možné ovládať za pomocou dvoch spôsobov a to, pomocou vypínača alebo diaľkového ovládania. Ak sa rozhodnete pre ovládanie vypínačom, je nevyhnutné vykonať v interiéri prípravu pre inštaláciu vypínača, ktorý môže byť na stene alebo pod omietkou.

Druhým variantom je motor vybavený prijímačom RTS. Rovnako ako predchádzajúci typ je inštalovaný a zapojený do elektrickej siete z vonkajšej strany domu, ale nevyžaduje žiadne ďalšie úpravy, pretože nezasahuje do interiéru vďaka diaľkovému ovládaniu, ktorým ovládate vaše vonkajšie tienenie. Diaľkové ovládanie dodávame s jedno-kanálovým ovládačom a s piatimi-kanálovým ovládačom. Aký je medzi nimi vlastne rozdiel? V prípade jednokanálového ovládača je možné ovládať všetky tienenie, ktoré je naladené na jednu rovnakú frekvenciu, súčasne. Ak máte viac tieniacich prvkov, ktoré chcete ovládať za pomocou jedného ovládača, avšak požadujete niektoré tienenie nastaviť na inú frekvenciu (napr. Východná a západná strana) je nevyhnutné použiť viac kanálový ovládač, kde si navolíte konkrétne tienenie, ktoré chcete ovládať. Počet diaľkovo ovládaných tieniacich prvkov nie je obmedzený.

 

 

Inteligentná domácnosť – SOMFY

Systém SOMFY Vám prináša najkomfortnejší spôsob ovládania vonkajšieho tienenia, ktorý je na našom trhu dostupný. Čím je rozdielny od ovládania diaľkovým ovládačom? Predovšetkým v ešte väčšej miere bezpečia a úspory nielen vášho cenného času. Predstavte si situáciu, že ráno odchádzate do práce, stačí len pripraviť scenár, kde nastavíte čo všetko sa má stať, stiahnuť žalúzie, zhasnúť svetlá a mnoho ďalších pokynov. Systém sám rozpozná, kedy má využiť aký program a prispôsobí sa nielen počasiu, ale predovšetkým vám. To najlepšie na celej veci je však fakt, že inteligentnú domácnosť SOMFY ovládate cez svoj mobilný telefón alebo tablet vďaka čomu máte nad vaším domom absolútnu kontrolu. Ak sa stane nejaká udalosť, systém vás sám upozorní a vy máte možnosť lepšie reagovať na vzniknutú situáciu.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Pavel Hrdlička




Siete proti hmyzu, aké sú možnosti s prichádzajúcimi teplými dňami?

Jar ťuká na dvere a s tým aj teplejšie dni a častejšie vetranie našich domov, bytov a kancelárií. Okenné a dverové siete sa preto vyplatí kúpiť práve teraz.

Vonkajšie tienenie šetrí náklady na klimatizáciu, ročne usporí aj niekoľko stoviek

Klimatizácia patrí medzi najväčších žrútov elektrickej energie v domácnostiach. Úspornejšie modely za hodinu prevádzky spotrebujú približne jeden kW, menej úsporné aj 1,5 kW. Pri priemernej cene elektriny cca 0,20 eur za kWh to znamená, že klimatizácia, ktorú máte pustenú od 8:00 do 22:00, vás na elektrine stojí denne okolo 2,50 eur a viac. Ušetriť za prevádzku pritom môžete, keď si zaobstaráte vonkajšie žalúzie alebo rolety. Ako je to možné?

Tepelná stabilita budov - tieniaca technika (2. diel)

A máme tu ďalší diel zo série článkov od pána inžiniera architekta Petra Brandejského. V tejto časti preberieme štandardy bývania, možnosti pre zlepšenie tepelnej stability a ďalšie. Tak sa pustite do čítania...