zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako jednoducho ušetríte na žalúziách? Zamerajte a namontujte si ich sami

V cene okenného tienenia je okrem materiálu zahrnutá tiež doprava, zameranie okna alebo montáž. Ak teda chcete na tienení ušetriť, bežte do e-shopu, kúpte si iba samotnú žalúziu či roletu a o zameranie a montáž sa postarajte sami. Vystačíte si so základným náradím, s dostupnými návodmi to zvládnete aj bez predchádzajúcich skúseností a ušetríte vďaka tomu od niekoľkých desiatok až po stovky eur.

K zameraniu vám stačí meter, k inštalácii vŕtačka

Postup zamerania a montáže sa líši podľa typu tienenia. Najjednoduchšie je zameranie a inštalácia vnútorných horizontálnych žalúzií. Metrom zmeriate len výšku okna, šírku okna (okno merajte vždy na troch miestach a pri objednávaní zadávajte najkratší nameraný rozmer) a hĺbku zasklievacej lišty. Potom si už len vyberiete presný typ žalúzie, spôsob ovládania alebo farbu lamiel - a môžete sa tešiť na nové tienenie.

To vám príde za niekoľko dní až týždňov v závislosti od skladovej dostupnosti tienenia u predajcu. K montáži vnútorných horizontálnych žalúzií nepotrebujete žiadne špeciálne náradie - stačí vám len vŕtačka s vrtákmi, krížový skrutkovač, nožnice a kliešte. Náradie, ktoré má dnes každý doma.

 

Žalúziu potom iba priskrutkujete do okenného rámu (alebo v prípade plastových okien do zasklievacej lišty), vyvŕtate otvory pre napínacie kolíky vodiacich silónov, napnete silóny a pripevníte úchytky retiazky. Šikovní domáci majstri to celé zvládnu za pár desiatok minút.

Pokiaľ si žalúzie sami zameriate a sami nainštalujete, ušetríte na mzde obchodného konzultanta, na doprave za vymeranie, na doprave za montáž a na mzde remeselníka pri montáži. Konečná cena žalúzií tak býva o niekoľko desiatok percent nižšia ako pri objednávke u klasickej montážnej firmy. Navyše vás zahreje pocit z dobre vykonanej práce.

Detail horného profilu žalúzie, ktorý jednoducho priskrutkujete k rámu okna alebo (ako v tomto prípade) do zasklievacej lišty.

 

Naozaj to zvládne každý?

Zameranie a inštalácia vnútorných horizontálnych žalúzií je prirodzene jednoduchšia ako napríklad inštalácia vonkajších žalúzií. Seriózne e-shopy s tienením vám však ku každému produktu dodajú podrobný fotonávod, videonávod alebo technické manuály. S týmito materiálmi inštaláciu zvládne každý - niektorí ľudia si dnes sami inštalujú napríklad aj robustné hliníkové pergoly.

Pokiaľ si na manuálne práce napriek tomu až tak netrúfate, poproste šikovného suseda, kamaráta alebo niekoho z rodiny. Vo dvojici alebo trojici je to vždy jednoduchšie, ako keď ste na inštaláciu úplne sami. A keby ste si ani napriek tomu na montáž netrúfli, mnohé e-shopy s žalúziami ponúkajú telefonické konzultácie alebo výjazd montážnika. V takom prípade už za montáž musíte zaplatiť, ale stále ste ušetrili na úvodných konzultáciách a zameraní okna.


Petra Šenková




Porovnanie vonkajších žalúzií a roliet - ktoré vybrať?

Poďme sa v tomto článku pozrieť na ďalšiu často diskutovanú tému pri výbere tieniacej techniky. Tentoraz sa pozrieme na rozdiely medzi vonkajšími žalúziami a roletami.

 

 

Akcia 4 + 1 zadarmo na všetko

Tento rok sa zľavy u nás ešte stupňujú, preto spúšťame ako poslednú akciu 4 + 1 zadarmo na všetky produkty. Objednajte 5 kusov tienenia a najlacnejší kúsok máte zadarmo.

8 dôvodov, prečo si do pergoly obstarať screenovú roletu

Konečne je tu ozajstné leto - prvých pár teplých dní za nami a množstvo nás čaká v nasledujúcich mesiacoch. A s tým je pre mnohých z nás spätý pobyt na záhrade či terase. Je príjemné sa nechať hriať slnečnými lúčmi, ale veľakrát potrebujeme tienisté miesto, kam sa pred nimi naopak schovať.

 

 

Ako sa udržuje vonkajšia markíza?

V dnešnej dobe už v podstate nijako. Vonkajšia markíza sa skladá z niekoľkých častí. Celohliníková odľahčená konštrukcia, látka a väčšinou motor alebo kľučka.