zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako jednoducho ušetríte na žalúziách? Zamerajte a namontujte si ich sami

V cene okenného tienenia je okrem materiálu zahrnutá tiež doprava, zameranie okna alebo montáž. Ak teda chcete na tienení ušetriť, bežte do e-shopu, kúpte si iba samotnú žalúziu či roletu a o zameranie a montáž sa postarajte sami. Vystačíte si so základným náradím, s dostupnými návodmi to zvládnete aj bez predchádzajúcich skúseností a ušetríte vďaka tomu od niekoľkých desiatok až po stovky eur.

K zameraniu vám stačí meter, k inštalácii vŕtačka

Postup zamerania a montáže sa líši podľa typu tienenia. Najjednoduchšie je zameranie a inštalácia vnútorných horizontálnych žalúzií. Metrom zmeriate len výšku okna, šírku okna (okno merajte vždy na troch miestach a pri objednávaní zadávajte najkratší nameraný rozmer) a hĺbku zasklievacej lišty. Potom si už len vyberiete presný typ žalúzie, spôsob ovládania alebo farbu lamiel - a môžete sa tešiť na nové tienenie.

To vám príde za niekoľko dní až týždňov v závislosti od skladovej dostupnosti tienenia u predajcu. K montáži vnútorných horizontálnych žalúzií nepotrebujete žiadne špeciálne náradie - stačí vám len vŕtačka s vrtákmi, krížový skrutkovač, nožnice a kliešte. Náradie, ktoré má dnes každý doma.

 

Žalúziu potom iba priskrutkujete do okenného rámu (alebo v prípade plastových okien do zasklievacej lišty), vyvŕtate otvory pre napínacie kolíky vodiacich silónov, napnete silóny a pripevníte úchytky retiazky. Šikovní domáci majstri to celé zvládnu za pár desiatok minút.

Pokiaľ si žalúzie sami zameriate a sami nainštalujete, ušetríte na mzde obchodného konzultanta, na doprave za vymeranie, na doprave za montáž a na mzde remeselníka pri montáži. Konečná cena žalúzií tak býva o niekoľko desiatok percent nižšia ako pri objednávke u klasickej montážnej firmy. Navyše vás zahreje pocit z dobre vykonanej práce.

Detail horného profilu žalúzie, ktorý jednoducho priskrutkujete k rámu okna alebo (ako v tomto prípade) do zasklievacej lišty.

 

Naozaj to zvládne každý?

Zameranie a inštalácia vnútorných horizontálnych žalúzií je prirodzene jednoduchšia ako napríklad inštalácia vonkajších žalúzií. Seriózne e-shopy s tienením vám však ku každému produktu dodajú podrobný fotonávod, videonávod alebo technické manuály. S týmito materiálmi inštaláciu zvládne každý - niektorí ľudia si dnes sami inštalujú napríklad aj robustné hliníkové pergoly.

Pokiaľ si na manuálne práce napriek tomu až tak netrúfate, poproste šikovného suseda, kamaráta alebo niekoho z rodiny. Vo dvojici alebo trojici je to vždy jednoduchšie, ako keď ste na inštaláciu úplne sami. A keby ste si ani napriek tomu na montáž netrúfli, mnohé e-shopy s žalúziami ponúkajú telefonické konzultácie alebo výjazd montážnika. V takom prípade už za montáž musíte zaplatiť, ale stále ste ušetrili na úvodných konzultáciách a zameraní okna.


Petra Šenková




Ako sa čistí moderná, látková tieniaca technika?

Vysávanie, utieranie prachu, čistenie, leštenie, sú činnosti, ktoré sa všeobecne netešia prílišnej popularite, avšak sú nevyhnutnou súčasťou bežného života. 

Ako vymerať podomietkové purenitové boxy pre vonkajšie žalúzie?

Purenitové boxy sú nielen najideálnejší variant pre podomietkové vonkajšie žalúzie, ale aj jeden z najjednoduchších produktov na vymeranie. Vďaka jednoduchému vymeraniu sú vhodným produktom pre objednanie práve na e-shope.

Ako zatieniť francúzske okná?

Francúzske okná sú krásne, veľké a vďaka nim máme v dome veľa svetla a pocit väčšieho prepojenia s okolitým svetom. Niektorí ľudia však také šťastie na situovanie svojho domu nemajú a stretávajú sa tak s občasným nazeraním okoloidúcich ľudí po ulici. Pre takéto prípady máme veľa možností, ako francúzske okná zatieniť a môcť si užiť súkromie a pohodu sami alebo v rodinnom kruhu.

Prekvapte návštevu originálnym nápadom!

Viete, že žalúzie vedia oveľa  viac než len znemožnenie prieniku svetla do miestnosti a ukrytie života v dome pred zvedavými pohľadmi z vonku?