zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako sa udržiavajú, čistia horizontálne žalúzie?

Každý určite vie, že ak chce mať žalúzie krásne, a funkčné, je potrebné sa o ne starať. Ako ich ale vyčistiť rýchlo a bez obáv s poškodenia lamiel? Máme pre vás pár tipov a rád ako na to.

Suché čistenie

Čistenie žalúzií môžeme rozdeliť na mokré a suché. Veľmi rýchle a účinné je k čisteniu žalúzií použiť vysávač, ktorý vám dovolí regulovať sací výkon. Dobré je tiež použiť nadstavec primárne určený na vysávanie pohoviek. Skvele sa však hodí aj na čistenie žalúzií. K zotretie prachu môžete použiť aj obyčajnú prachovku.

Mokré čistenie

V niektorých prípadoch nám však suché čistenie nepomôže. Ak chceme napr. Čistiť žalúzie v kuchyni, ktoré sú mastné od varenia a pod., Vysávačom mastnotu neodstránime. V prípade, že sa rozhodnete horizontálne žalúzie čistiť na mokro, je vždy lepšie použiť vlhkú handričku a šetrný saponát alebo ocot. A každú lamelu čistiť opatrne zvlášť. Tento spôsob je však časovo náročný. A kto by chcel stráviť upratovaním celý deň? Ďalším variantom je lamely uzavrieť a stierať celú plochu od zhora nadol. V miestach, kde sa lamely prekrývajú však môže zostávať prach. Pre čistenie žalúzií nepoužívajte vysokotlakové vodné čističe. Môže dôjsť k poškodeniu žalúzie a najmä elektrického pohonu, ak je ním žalúzie vybavená.

Upracte pomocníci

Pre upratovanie žalúzií môžete využiť aj skvelé čističe, ktoré zotrú prach na viacerých lamelách súčasne. Tento pomocník okno ani žalúziu nijako nepoškriabe. Kefa potom ľahko umyjete v čistej vode.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Pavel Hrdlička




Žalúzie deň a noc

Názov žalúzie deň a noc sa síce veľa používa, ale nejedná sa o správne označenie. Aj napriek pruhovemu dizajnu, vďaka ktorému tienenie naozaj pripomína žalúzie, sa typovo jedná o rolety. 

PS2 - čo sa skrýva za touto skratkou? Skvelý pomocník v ochrane proti hmyzu!

Ako si zaistiť doma kľud a nemusieť pritom mať neustále zatvorené dvere a okná? Ideálnou voľbou pre ochranu proti hmyzu na veľké okná a posuvné dvere sú jednoznačne plisované siete.

 

Z garáže až na technologickú špičku Európy!

Písal sa rok 1992 a 2 kamaráti Ing. Erich Stavař a Ing. Bohumír Blachut začali podnikať ako to už býva v obmedzenom priestore v Bolaticiach.

Vonkajšie tienenie šetrí náklady na klimatizáciu, ročne usporí aj niekoľko stoviek

Klimatizácia patrí medzi najväčších žrútov elektrickej energie v domácnostiach. Úspornejšie modely za hodinu prevádzky spotrebujú približne jeden kW, menej úsporné aj 1,5 kW. Pri priemernej cene elektriny cca 0,20 eur za kWh to znamená, že klimatizácia, ktorú máte pustenú od 8:00 do 22:00, vás na elektrine stojí denne okolo 2,50 eur a viac. Ušetriť za prevádzku pritom môžete, keď si zaobstaráte vonkajšie žalúzie alebo rolety. Ako je to možné?