zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako sa udržiavajú, čistia horizontálne žalúzie?

Každý určite vie, že ak chce mať žalúzie krásne, a funkčné, je potrebné sa o ne starať. Ako ich ale vyčistiť rýchlo a bez obáv s poškodenia lamiel? Máme pre vás pár tipov a rád ako na to.

Suché čistenie

Čistenie žalúzií môžeme rozdeliť na mokré a suché. Veľmi rýchle a účinné je k čisteniu žalúzií použiť vysávač, ktorý vám dovolí regulovať sací výkon. Dobré je tiež použiť nadstavec primárne určený na vysávanie pohoviek. Skvele sa však hodí aj na čistenie žalúzií. K zotretie prachu môžete použiť aj obyčajnú prachovku.

Mokré čistenie

V niektorých prípadoch nám však suché čistenie nepomôže. Ak chceme napr. Čistiť žalúzie v kuchyni, ktoré sú mastné od varenia a pod., Vysávačom mastnotu neodstránime. V prípade, že sa rozhodnete horizontálne žalúzie čistiť na mokro, je vždy lepšie použiť vlhkú handričku a šetrný saponát alebo ocot. A každú lamelu čistiť opatrne zvlášť. Tento spôsob je však časovo náročný. A kto by chcel stráviť upratovaním celý deň? Ďalším variantom je lamely uzavrieť a stierať celú plochu od zhora nadol. V miestach, kde sa lamely prekrývajú však môže zostávať prach. Pre čistenie žalúzií nepoužívajte vysokotlakové vodné čističe. Môže dôjsť k poškodeniu žalúzie a najmä elektrického pohonu, ak je ním žalúzie vybavená.

Upracte pomocníci

Pre upratovanie žalúzií môžete využiť aj skvelé čističe, ktoré zotrú prach na viacerých lamelách súčasne. Tento pomocník okno ani žalúziu nijako nepoškriabe. Kefa potom ľahko umyjete v čistej vode.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Pavel Hrdlička




Jarná starostlivosť o exteriérovú tieniacu techniku

S končiacim studeným počasím nastáva čas pravidelného jarného upratovania, ku ktorému neodmysliteľne patrí aj upratovanie záhrady a okolia domu. A pretože je jar svojimi teplotami ideálnym obdobím pre umývanie okien, mali by sme sa spolu s nimi zamerať i na čistenie a pravidelnú údržbu tieniacej techniky. V dnešnom článku sa zameriame na starostlivosť o exteriérovú tieniacu techniku a siete proti hmyzu.

Tienienie na mieru - podľahnite novým trendom

Aj Vy každým rokom meníte svoj šatník na základe trendov?
A prečo myslieť len na oblečenie? Módnym zmenám podlieha aj Váš interiér. Trend na túto jeseň a zimu praje farbám...

5 tipov, ako zariadiť detskú izbu

Pripravujete sa na rekonštrukciu existujúcej detskej izby, alebo sa sťahujete a premýšľate, ako najlepšie využiť nový priestor pre deti? Poradíme vám, na čo si dať pozor a ako miestnosť vybaviť, nech je izbička rajom pre vaše malé či odrastenejšie ratolesti.

Prečo ľudia objednávajú tieniacu techniku? 2. diel Vonkajšie žalúzie

Veľké presklené plochy a francúzske okná sú v poslednej dobe populárny variant pri stavbe rodinných aj komerčných stavieb. S týmto trendom rastie taktiež dopyt po vhodnom zatienení týchto plôch, ktoré by zároveň zabránilo prehrievaniu interiéru v lete a úniku tepla v zimnom období. A práve tieto vlastnosti má vonkajšia tieniaca technika.