zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako si správne vybrať plissé

Ak ste hľadali vhodné a variabilné riešenie pre Vaše okná medzi látkovým tienením, určite ste narazili na plissé. Je vhodné takmer pre všetky typy okien a nájdete medzi ním aj prevedenie pre strešné okná alebo zimné záhrady. Samozrejmosťou je potom veľká škála materiálov a farieb.v.

V prvom rade si vyberte, ako chcete plissé ovládať, či pomocou šnúry alebo madla. Výhodou madla je možnosť ovládať plissé aj v ťažko dostupných miestach a to jednoducho pomocou doplnkovej ovládacej tyče.

Plissé sa potom vyťahuje a sťahuje za pomoci spodného profilu, prípadne môžu byť pohyblivé oba profily. Toto riešenie prináša radu výhod, pretože nie ste obmedzení pevným horným profilom a môžete plissé umiestňovať podľa aktuálnej potreby po celej dĺžke okna.

Revolučným plissé je dozaista dvoj-látkové prevedenie. Kombinácia dvoch ľubovoľných látok totiž umožňuje cez deň používať plissé ako dekoratívny prvok, ktorým môžete nahradiť napríklad existujúce záclony a na noc zvoliť druhú látku s nízkou priepustnosťou svetla, ktorá Vám zaručí dokonalé súkromie. Máte tak všetko v jednom a nemusíte voliť medzi dizajnom a zatienením.

Akonáhle sa rozhodnete pre dané prevedenie, čaká Vás výber látky a farby. Určite sa zamerajte na to, čo od danej látky budete očakávať. Okrem gramáže látky pre Vás budú dôležité tieto tri vlastnosti látok: pohltenie (absorpcia), priepustnosť (transmisia) a odrazenie (reflexia). Vďaka týmto vlastnostiam zistíte:

  • koľko % daná látka prepúšťa svetla do miestnosti

  • koľko % svetla pohlcuje

  • koľko % svetla odrazí



A čo následná údržba? Tá je veľmi jednoduchá. Plissé stačí utrieť suchou utierkou, prípadne opatrne očistiť vysávačom. Látky označené ako "Vhodné pre ručné pranie" potom môžete jednoducho ponoriť do kúpeľa s teplotou 30 ° s prídavkom čistiaceho prostriedku. Dôkladne umyjete, zavesíte naspäť a necháte uschnúť.



Mohlo by vás tiež zaujímať:

Pavel Hrdlička




Moderné plastové palubovky alebo klasické drevené obklady?

Plastové palubovky sú modernou alternatívou ku klasickému prevedeniu z drevených obkladov. Využijete ich na fasádach domov, strešné podbitie alebo obloženie vikierov a obloženie schodov. V čom sú lepšie?

Prečo solárne žalúzie?

Značka ISOTRA vyvinula unikátnu žalúziu, ktorá šetrí peniaze, čas aj oči. Navíja sa totiž zo slnečnej energie a vďaka solárnemu regulátoru sa jednotlivé lamely naklápajú samy, podľa intenzity slnečného žiarenia. Ako žalúzia ISOTRA ENERGY funguje a prečo si ju kúpiť?

Typy screenových roliet

Ponuka screenových roliet je dnes už pomerne obsiahla, ale kto sa v tom má vyznať? Preto sa v dnešnom článku pozrieme na výhody vonkajších screenových roliet, ich druhy a rozdiely medzi nimi.

Žalúzie v plastových oknách? Pohodlie a ochrana

Kvalitné plastové okná sú prakticky bezúdržbová, esteticky príjemná a účinne bráni úniku energií. Doplnkom, na ktorý však pri robení plastových okien nesmieme zabudnúť, je aj kvalitné tieniaci produkt.