zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako si správne vybrať tieniacu techniku?

Stretol sa s tým asi každý. Otravné slnečné lúče, nepríjemné svetlo z ulice, zvedavé pohľady okoloidúcich. Všetky tieto problémy môžu nastať, ak svoje okná neochránite vhodným zatienením. Ako si ale správne vybrať z veľkého množstva typov a prevedení tieniacej techniky?

V prvom rade si musíte položiť otázku, čo vlastne od tieniacej techniky očakáváte.Zajímá vás hlavne cena, vzhľad alebo funkčnosť? Chcete tienenie vnútorné alebo vonkajšie? Na tieto otázky si odpovedzte hneď na začiatku - celý proces nákupu potom bude oveľa jednoduchší.

Ak sa v ponuke ešte úplne neorientujete, tu je stručný výťah:

Do vnútorného tienenia patria horizontálne a vertikálne žalúzie, látkové rolety, plisé, japonské posuvné steny či drevené žalúzie. Výhodami vnútorného tienenia sú nízka cena, veľký výber prevedenia a jednoduchá montáž. Vďaka širokej škále farieb, materiálov a vzorov môžete pri utváraní vzhľadu miestnosti doslova čarovať.

Pokiaľ máte vyššie nároky a chcete, aby tieniaca technika pôsobila tiež ako zvuková alebo tepelná izolácia, vyberte skôr exteriérové tienenie. Napr. vonkajšie žalúzie či rolety, ktoré navyše slúžia ako bezpečnostný prvok. Nezabudnite ani na markízy - tie v teplých letných dňoch ochránia pred slnkom váš balkón alebo terasu.

Až potom, čo máte jasno v typu tienenia, premýšľajte nad ďalšími parametrami. Dôležitý je hlavne spôsob ukotvenia alebo spôsob ovládania - manipulácia s tienením pre vás musí byť pohodlná a pokiaľ možno čo najjednoduchšia.

Ak nakupujete žalúzie online, čaká vás aj zameriavanie. K tomu stačí klasický meter a návod na vymeranie, ktorý si stiahnite rovno spoločne s návodom na montáž a údržbu. S týmito dokumentmi za chrbtom, už by ste mali presne vedieť, čo vás s daným tienením čaká.

Tak. Snáď v tom máte jasnejšie. Vybrať vhodný typ tienenia podľa vašich požiadaviek, spôsob ukotvenia alebo ovládania a nakoniec aj farbu a povrchovú úpravu. Je to vlastne celkom hračka.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Pavel Hrdlička




Ako zatieniť francúzske okná?

Francúzske okná sú krásne, veľké a vďaka nim máme v dome veľa svetla a pocit väčšieho prepojenia s okolitým svetom. Niektorí ľudia však také šťastie na situovanie svojho domu nemajú a stretávajú sa tak s občasným nazeraním okoloidúcich ľudí po ulici. Pre takéto prípady máme veľa možností, ako francúzske okná zatieniť a môcť si užiť súkromie a pohodu sami alebo v rodinnom kruhu.

Kúpiť si žalúzie na internete alebo objednať montážnu firmu?

Trend on-line nakupovania zasiahol už aj oblasť predaja žalúzií. 

Aké spôsoby ovládania vonkajších žalúzií sú možné?

Ak ste sa rozhodli pre obstaranie vonkajších žalúzií na váš dom či byt, potom na vás okrem výberu tvaru lamiel, farby žalúzie a doplnkov čaká ešte jedna veľmi ťažká voľba. A tou je vybrať ovládanie. Poďme si preto popísať možnosti, ktoré sa pri žalúziách ponúkajú.

Ako si vybrať horizontálne žalúzie?

Horizontálne žalúzie ideálne vyberajte podľa toho, aké máte okno. Plastové, drevené a hliníkové okná totiž majú svoj typický vzhľad - a nie každá žalúzia na nich vyzerá dobre.