zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako správne zvoliť látku na zatienenie?

Chystáte sa na kúpu látkového tienenia a tápate pri nahliadnutí do vzorkovníka? Ktorú látku vybrať a na aké hodnoty sa pozerať, aby ste neboli potom nepríjemne prekvapení a miesto zatemňujúcej rolety nemali doma iba tieniacu? Viac informácií k správnemu výberu látky nájdete v tomto článku.

Jedným z najdôležitejších bodov pri výbere roliet, vertikálnych žalúzií, japonských stien a plissé je vhodný výber tieniacej látky. Aby ste látkam na obrázkoch porozumeli a zistili o nich čo najviac, uviedli sme pri každej nasledovné vlastnosti: gramáž látky, pohltenie (absorpcia), priepustnosť (transmisia) a odrazenie (reflexia).

Čo jednotlivé vlastnosti znamenajú?

  • Gramáž látky - udáva hmotnosť látky (kg/m2).
  • Priepustnosť - koľko % daná látka prepúšťa svetla do miestnosti - hodnota uvádza množstvo svetla, ktoré prejde cez látku do miestnosti. Čím vyššia je hodnota priepustnosti (transmisia), tým jasnejšia je miestnosť za denného svetla.
  • Pohltenie - koľko % svetla pohlcuje - hodnota uvádza množstvo svetla, ktoré je látkou pohltené (absorpcia). Absorbovaná slnečná energia je obvykle premenená na teplo.
  • Odrazenie - koľko % svetla odrazí - hodnota uvádza množstvo svetla, ktoré sa odrazí od látky. Čím viac slnečného žiarenia sa odrazí (reflexia), tým menej ho zostane v miestnosti a miestnosť sa toľko nezahreje.

          

Rozloženie látok podľa priepustnosti:

Od 50 % do 71 %

Elegantné materiály, čisté či vzorované, ktoré obohatia moderný dizajn miestnosti. Látka bude priehľadná ako záclonovina. Pôjde cez ňu teda vidieť von, rovnako tak dovnútra, ak bude rozsvietené svetlo. Zachová cez deň prirodzené svetlo a a zároveň čiastočné súkromie. 

Od 20 % do 45 %

Zachovávajú komfortné osvetlenie interiéru prirodzeným svetlom a zároveň znemožňujú pohľad do interiéru v nočných hodinách. Siluety možno vidieť iba v tesnej blízkosti látky a pri rozsvietenom svetle v miestnosti.      

Od 1 % do 15 %

Tieto hodnoty označujú látky zatemňujúce. Sú to látky s rôznou priehľadnosťou podľa zvoleného percenta. Cez zatemňujúce látky do interiéru nie je vidno ani pri rozsvietenom svetle a dovnútra svetlo neprepustia, alebo iba úplné minimum. Tieto látky sú vhodné do miestností ako je napríklad spálňa, kde je žiaduce vytvorenie tmy a úplného súkromia.

0 % = Blackout

Celkom zatemňujúce látky, nepriehľadné ako do interiéru, tak do exteriéru. Skvelá voľba do spacích miestností a k vytvoreniu tmy.

Ak teda chcete látkové tienenie, ktoré bude plniť funkciu skôr estetickú alebo ľahko tieniacu, vyberajte z látok s priepustnosťou od 20 % vyššie. V prípade, že zháňate tienenie, ktoré pri zatiahnutí miestnosť zatemní, vyberajte z látok s priepustnosťou od 0 % do 20 %.

Odtieň látok sa môže vzhľadom k nastaveniam vášho monitora líšiť, preto vám radi na požiadanie zašleme 3 kusy vzorčekov látok zadarmo. Neváhajte nás kontaktovať.

KONTAKT

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Petra Šenková




Vonkajšie žalúzie: Ako udržiavať a čistiť vonkajšie žalúzie?

Vonkajšie žalúzie sú vhodné nielen pre moderné domy i byty. Ako však dosiahnuť, aby boli krásne a funkčné aj po niekoľkých rokoch používania? Dodržiavaním postupov predĺžite životnosť vonkajších žalúzií

Ako si vybrať vertikálne žalúzie?

Vertikálne žalúzie majú využitie predovšetkým pre väčšie plochy. Je to dané možnosťou použitia až do šírky 5,9 m a maximálnej plochy 12,5m2. Dnes už neplatí, že sa používajú len do kancelárií.

Krivý chod žalúzií alebo zlého naklápania lamiel? Poradíme, ako to vyriešiť

Pripravili sme pre vás ďalšie dva jednoduché postupy na opravu dvoch nejčastějších porúch interiérových žalúzií, krivého chodu a zlého naklápanie lamiel.Opravy nie sú zložité a nepotrebujete k nim žiadne špeciálne náradie. K oprave vám postačí vybavenie domácnosti.

Drevené žalúzie alebo hliníkové žalúzie v imitácii dreva?

Páčia sa Vám krásne drevené žalúzie? V tomto článku Vám chceme poradiť v prípade, že hľadáte drevené tienenie. Máte v podstate 2 možnosti.