zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako vybrať markízu?

Keď sa tešíte na odpočinok na terase a miesto toho vás trápi ostré, pálivé slnečné lúče, určite vás napadne rovnaká otázka, ktorá napadla mňa. Kde vziať tieň? Čo tak vyskúšať markízu? Ale ako ju vybrať, aby splnila moje požiadavky? Aby poskytovala dostatok tieňu, ľahko sa udržovala, ale taktiež, aby látka pri menšom daždi ihneď nepresiakla a ja nemusela s deťmi utekať do domu?

Nakoniec som zistila, že zo ženského pohľadu je výber markízy úplne jednoduchý. Stačí si vybrať látku, ktorá ladí k fasáde domu alebo látku, ktorá pomôže odrážať slnečné lúče a nedovolí tak prehriať miestnosť. A potom príde ten mužský pohľad, v rámci ktorého musíme zistiť, ako širokú markízu a aký výsuv markízy potrebujeme. A taktiež akým spôsobom bude markíza ovládaná, keď máme deti.

Nakoniec sme všetko vyriešili jednoducho a ľahko. Aj samotná montáž bola veľmi rýchla, keďže, ako hovorí náš montážny technik, keď sa vie, do čoho sa vŕta, ide všetko od ruky.

Ako som teda vybrala markízu?

Prvý krok, vybratie látky, bol pre mňa, ako ženu, zo všetkého najdôležitejšie. Vzorkovník  u všetkých tieniacich prvkov bol veľmi pestrý a široký a nevedela som, kam skoršie pozerať. A tak som sa sústredila nato, aby látka pri roztiahnutí úplne nezatemnila vnútornú miestnosť domu a zároveň, aby odrážala čo najviac slnečných lúčov. A podarilo sami to.

Keď som vybrala látku, dočítala som sa v popise od výrobcu Isotru, že látka má povrchovú úpravu CLEANGARD, ktorá je vode odolná a naviac chráni dlhodobo proti špine. A to je skvelá správa pre každú ženu! Výrobca na látku poskytuje 10 rokov záruku a taktiež odporúča postup údržby, s ktorým sa látka nepoškodí. Hlavne dôležitý mi prišiel bod, že keď markíza zmokne, nie je vhodné z nej vodu akýmkoľvek spôsobom vypichovať, a už vôbec nie špicatým predmetom. Vždy nechať riadne vysušiť a nikdy nepoužívať žiadne ostré predmety.

 

Na trhu je dnes veľké množstvo markíz a každá z nich má svoje určité špecifiká. Môjho muža preto pri výberu markízy najviac zaujímalo, aký má maximálny výsuv a aké typy ovládania existujú. Či zvoliť kliku alebo motor. A vďaka deťom vyhrala markíza na motor s diaľkovým ovládačom. Pravda, je to trošku drahšia investícia, ale fakt sa nám vyplatila. Deti zvládnu s diaľkovým ovládačom samy manipulovať sú tam len tri tlačítka a my sa nemusíme báť, že sa nám na terase upečú, keď nie sme doma.

U markízy je aj núdzová kľuka, takže keď vypadne elektrina, tak ju jednoducho ručne zatiahneme. Existujú samozrejme aj vylepšené varianty, niektoré markízy majú naviac čidla na vietor, dážď, slnko a otrasy, vďaka ktorým sa v prípade potreby automaticky stiahnu.

Teraz sa v skratke pozrieme, aké sú podľa mňa hlavné výhody jednotlivých typov markízy.

Typy terasových markíz

Markíza bez nosného profilu JASMÍNA

Typ Jasmína vyniká svojou ľahkosťou a vzdušnosťou. Je to horizontálna markíza, ktorá nemá nosný profil a nie je teda na pohľad tak robustná. Maximálny výsuv je 3 m a šírka 4,8 m. Ramená sú rozkladacie, hliníkové s pružinami a pásom. Odporúča sa pre zatienenie balkónu, terás či reštaurácií.

Markíza s nosným profilom STELA

Typ Stela je vhodný pre zatienenie väčších plôch ako v súkromných, tak v komerčných priestoroch. Markíza s nosným profilom má na pohlaď masívnejšiu konštrukciu, ktorá snúbi eleganciou a funkčnosťou. Výpadový profil má odkvapkávač, ktorý zabraňuje tvorbe vodnej kapsy na rozvinutej markíze. Konštrukcia má v štandarde kĺbové ramená a je možné ju opatriť krížovými ramenami pre docielenie väčšieho výsuvu. Maximálny výsuv je 3,5 m a šírka markízy je 6 m.

Kazetová markíza

Táto markíza je elegantná slnečná clona so zaoblenou kazetou vhodnou do miest, kde by iná konštrukcia narušovala priestor. Kazeta plní naviac ochrannú funkciu - látka sa do nej dá schovať). Markíza je tak chránená pred vonkajšími vplyvmi po celý rok. Upevňovacia konzola umožňuje nastavenie ramien od vodorovného až do zvislého sklonu. Maximálny výsuv je 3 m a šírka je 5 m.

Pre montáž je možné využiť našich zmluvných technikov alebo skúsiť, ako v našom prípade, hodinového manžela, ktorý po preštudovaní návodu a videa nevidel žiadne komplikácie a markízu k nám na terasu bez problému umiestnil.

Pre podrobnejšie informácie, ktoré ste nenašli v tomto článku, sa na vaše dotazy budeme tešiť telefonicky nebo na chatu či  e-mailu. Ale z vlastnej skúsenosti hovorím, výber, údržbu a ovládanie zvládne aj ženská :-).

 

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Petra Šenková




Bioklimatická pergola - novinka pre vašu záhradu

Trávite veľa času na záhrade alebo na terase? Sedávate radi so svojou rodinou alebo s priateľmi vonku, ale nebaví vás, keď vám plány kazí počasie? Potom je pre vás bioklimatická pergola ideálnym riešením. Aké sú jej prednosti?

Prečo zaistiť markízu motorovým pohonom?

Väčšina zákazníkov by rada ušetrila a vonkajšiu markízu by chceli ovládať kľukou. My z odboru však väčšinou hovoríme razantné NIE. 

Tepelná stabilita budov – tienenie a orientácia stavby (3. diel)

A je tu ďalší diel zo seriálu o tepelnej a svetelnej stabilite budov od pána Ing. arch. Petra Brandejského. Tentoraz zameraný na tienenie a orientáciu stavby. Tak sa pustite do čítania...

 

Čím zatieniť strešné okná? Vyskúšajte plissé

Nové mezonetové byty a rodinné domy sú stavané s veľkým množstvom strešných okien v podkrovných miestnostiach a i tieto okná si zaslúžia svoj elegantný tieniaci doplnok. Túžite po modernom a dynamickom tieniacom prvku do strešných okien a klasické látkové rolety či žalúzie sa vám zdajú okukané? Vyskúšajte žalúzie plissé.