zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako vybrať projekt pre stavbu svojpomocne?

Rastúcim trendom v českom stavebníctve je stavba domu svojpomocne. Len vlani tak v Česku pribudlo okolo päť tisíc stavebníkov a ich počet sa medziročne zvyšuje o 30%. Realizácia stavby vlastnými rukami obnáša svoje výhody. Jedným z najdôležitejších článkov procesu je príprava kvalitnej projektovej dokumentácie a preto je kľúčové túto časť nepodceniť.

Prečo stavať svojpomocne?

Hlavným dôvodom, prečo stavbu zrealizovať svojpomocne, sú financie. Pri využití Vašich skúseností, skúseností priateľov a šikovných remeselníkov môžete ušetriť až 30% nákladov na stavbu, čo v praxi znamená napríklad milión korún. Avšak nie všetky práce môžete realizovať sami. Napríklad elektroinštalácie a plyn si musíte nechať realizovať od kvalifikovanej firmy, ktorých doklady budú súčasťou žiadosti o kolaudačné súhlas.

Základom úspechu je kvalitný projekt

Aby ste predišli možným problémom pri stavbe i užívaní je nutné si na začiatku nechať vyhotoviť kvalitnú projektovú dokumentáciu, ktorá bude vopred tvorená pre svojpomocnú realizáciu.

 

Najjednoduchší a tiež najrýchlejšia cesta k získaniu projektovej dokumentácie je výber už pripraveného typového projektu od niektorej z firiem na trhu. Problémom bohužiaľ často býva, že typové projekty nie sú pripravené pre stavbu svojpomocne. Komplikovaný tvar domov, neefektívne riešenie vnútorných dispozícií a zložitý tvar strechy bývajú najčastejšie chyby, s ktorými si stavebník nemá šancu stavbu zrealizovať sám a musí si tak k stavbe prizvať odbornú firmu čím dochádza k predraženie stavby.

 

Projekty moderných typových rodinných domov pripravených na svojpomocnú výstavbu nájdete na domysvepomoci.cz. Domy majú jednoduchý funkčný dizajn vhodný pre svojpomocné stavebníkov a inteligentné premyslené riešenia vnútorných dispozícií, ktoré vám ušetria financie, urýchli výstavbu a často prekvapí tým, ako jednoducho možno riešiť zložité problémy. Príprava takéhoto projektu trvá približne mesiac.

 

Často sa stáva, že sa nepodarí si z ponúkaných typových projektov vybrať ten správny, ktorý by Vám vyhovoval najviac. Niekde by ste chceli väčšie obývačka, niekde zasa zrušiť priečku medzi toaletou a kúpeľňou. Preto je možné nájsť aj takého predajcu typových domov ako domysvepomoci.cz, ktorý Vám umožní realizovať tieto drobné zmeny v projekte úplne zadarmo.

 

Ak by ste si ani tak nevybrali projekt typového domu, je možné navrhnúť individuálny projekt. Ten bude vytvorený priamo na mieru Vašim potrebám a požiadavkám s ohľadom na to, aby dom zastával základné vlastnosti pre výstavbu svojpomocne - jednoduchosť, funkčnosť, inteligentné riešenia dispozícií a navyše s tradičným vzhľadom v modernom poňatí. Nevýhodou individuálneho domu je dlhšia doba prípravy projektu.

 

Majte na pamäti, že investície do bývania býva na celý život. Premyslený, funkčné návrh Vášho domu zaistí, že sa Vám v dome bude dobre bývať počas celého života.


Pavel Hrdlička




Aké sú spôsoby ovládania vonkajšieho tienenia?

Premýšľate, že si zaobstaráte nové vonkajšie tienenie, ale nie ste si istí, aké ovládanie je pre vás najvhodnejší? 

Siete proti hmyzu, aké sú možnosti s prichádzajúcimi teplými dňami?

Jar ťuká na dvere a s tým aj teplejšie dni a častejšie vetranie našich domov, bytov a kancelárií. Okenné a dverové siete sa preto vyplatí kúpiť práve teraz.

Objednajte si pergolu s 8 % zľavou

Sezóna 2021 pomaly končí a za nejaký čas nás čaká ochladenie a nutné prerušenie prác na rekonštrukciách a stavbách. Aj tento čas sa však dá efektívne využiť a byť pripravení na jar 2022. Objednajte si preto pergolu ARTOSI - my vám na ňu dáme zľavu 8 %.

Vonkajšie tienenie šetrí náklady na klimatizáciu, ročne usporí aj niekoľko stoviek

Klimatizácia patrí medzi najväčších žrútov elektrickej energie v domácnostiach. Úspornejšie modely za hodinu prevádzky spotrebujú približne jeden kW, menej úsporné aj 1,5 kW. Pri priemernej cene elektriny cca 0,20 eur za kWh to znamená, že klimatizácia, ktorú máte pustenú od 8:00 do 22:00, vás na elektrine stojí denne okolo 2,50 eur a viac. Ušetriť za prevádzku pritom môžete, keď si zaobstaráte vonkajšie žalúzie alebo rolety. Ako je to možné?