zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako vybrať tieniacu techniku? 1. diel

Mnoho z nás pocíti s prvými jarnými lúčami slnka potrebu zaobstarať si tienenie. Nie vždy však býva výber dostatočne premyslený a my sme potom z fungovania tieniacej techniky skôr v rozpakoch. Poďme si povedať, ako postupovať, aby sme nespokojnosti predišli.

Ak si vyberáme tieniacu techniku, mali by sme si najskôr odpovedať na 3 základné otázky - PREČO si tieniacu techniku kupujeme? KAM chceme tieniacu techniku umiestniť? ČO od tienenia požadujeme?


PREČO si tieniacu techniku kupujeme?

  • Chceme si zachovať súkromie.
  • Okná máme na južnú stranu a slnko nám takmer celý deň svieti do interiéru.
  • Prajeme si mať čo najlepšie izolovaný dom – dbáme predovšetkým na únik tepla v priebehu zimy.
  • Prajeme si mať čo najlepšie izolovaný dom – dbáme predovšetkým na nechcené prehrievanie interiéru v priebehu letných mesiacov.
  • Ruší nás pouličné osvetlenie.
  • Chceme minimalizovať hluk prichádzajúci zvonku.
  • Chceme ochrániť nehnuteľnosť pred vlúpaním.

Mnoho zákazníkov zaobstaráva tieniacu techniku z viac ako jedného dôvodu.


KAM chceme tieniacu techniku umiestniť?

Nie všetky druhy tieniacej techniky sú vhodné do všetkých priestorov domu či bytu. Odlišné požiadavky kladie na tienenie umiestnenie v spálni či detskej izbičke, kde očakávame predovšetkým buď úplné zatemnenie alebo izoláciu proti hluku. Oproti tomu v kuchyni či kúpeľni chceme umiestniť tienenie vhodné do vlhkého prostredia a zaistiť si skôr súkromie, ale s prienikom prirodzeného svetla. Rovnako tak terasa, balkón či pergola vyžadujú špeciálny prístup k zatieneniu.


ČO od tienenia požadujeme?

Posledným krokom je definovanie nášho očakávania ohľadom fungovania tienenia.

  • Chceme tienenie ovládať ručne.
  • Chceme motorové ovládanie tieniacej techniky.
  • Chceme ovládať tienenie pomocou solárnej energie.
  • Chceme interiér úplne zatemniť.
  • Chceme regulovať množstvo slnečného svitu vchádzajucého do interiéru.
  • Chceme tienenie s montážou bez nutnosti vŕtania.
  • Chceme, aby sa tienenie stalo designovým prvkom interiéru.

Pokiaľ si odpovieme na tieto základné otázky a definujeme naše potreby a priania, predídeme tak sklamaniu a budeme o krok bližšie k vysnívanej tieniacej technike. Nabudúce si povieme o základnom rozdelení tieniacej techniky, výhodách a nevýhodách techniky interiérovej.


Petra Šenková




Markíza - Eleganciou proti slnku

Predstavte si slnečné  ráno , ktoré prechádza pozvoľna do letného dňa, kedy teplota šplhá k tropickým hodnotám a láka k odpočinku na terase alebo na balkóne. Okrem zelene nám príjemný odpočinok pomôže

Ako vybrať markízu?

Keď sa tešíte na odpočinok na terase a miesto toho vás trápi ostré, pálivé slnečné lúče, určite vás napadne rovnaká otázka, ktorá napadla mňa. Kde vziať tieň? Čo tak vyskúšať markízu? Ale ako ju vybrať, aby splnila moje požiadavky? Aby poskytovala dostatok tieňu, ľahko sa udržovala, ale taktiež, aby látka pri menšom daždi ihneď nepresiakla a ja nemusela s deťmi utekať do domu?

Screenové rolety - zatienenie na balkón i pergolu

Radi odpočívate vonku na čerstvom vzduchu a tým najlepším miestom pre tento odpočinok je pre vás balkón alebo napríklad záhradná pergola? Potom tu pre vás máme skvelý tip na zatienenie a prípadne i odclonenie od vetra - screenové rolety.

Ide cez aplikácie ovládať aj Vaše súkromie?

V čase chytrých telefónov už sa nemusíte po dovolenke vracať do prehriateho bytu, alebo sa cestou z hôr strachovať, že dorazíte do vymrznutého domu. Pomocou riadiacich systémov a chytrého telefónu to máte pevne v rukách a na diaľku môžete ovládať celý dom od žalúzií, až po garáž a alarm. Ako to funguje?