zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako vybrať tieniacu techniku? 1. diel

Mnoho z nás pocíti s prvými jarnými lúčami slnka potrebu zaobstarať si tienenie. Nie vždy však býva výber dostatočne premyslený a my sme potom z fungovania tieniacej techniky skôr v rozpakoch. Poďme si povedať, ako postupovať, aby sme nespokojnosti predišli.

Ak si vyberáme tieniacu techniku, mali by sme si najskôr odpovedať na 3 základné otázky - PREČO si tieniacu techniku kupujeme? KAM chceme tieniacu techniku umiestniť? ČO od tienenia požadujeme?


PREČO si tieniacu techniku kupujeme?

  • Chceme si zachovať súkromie.
  • Okná máme na južnú stranu a slnko nám takmer celý deň svieti do interiéru.
  • Prajeme si mať čo najlepšie izolovaný dom – dbáme predovšetkým na únik tepla v priebehu zimy.
  • Prajeme si mať čo najlepšie izolovaný dom – dbáme predovšetkým na nechcené prehrievanie interiéru v priebehu letných mesiacov.
  • Ruší nás pouličné osvetlenie.
  • Chceme minimalizovať hluk prichádzajúci zvonku.
  • Chceme ochrániť nehnuteľnosť pred vlúpaním.

Mnoho zákazníkov zaobstaráva tieniacu techniku z viac ako jedného dôvodu.


KAM chceme tieniacu techniku umiestniť?

Nie všetky druhy tieniacej techniky sú vhodné do všetkých priestorov domu či bytu. Odlišné požiadavky kladie na tienenie umiestnenie v spálni či detskej izbičke, kde očakávame predovšetkým buď úplné zatemnenie alebo izoláciu proti hluku. Oproti tomu v kuchyni či kúpeľni chceme umiestniť tienenie vhodné do vlhkého prostredia a zaistiť si skôr súkromie, ale s prienikom prirodzeného svetla. Rovnako tak terasa, balkón či pergola vyžadujú špeciálny prístup k zatieneniu.


ČO od tienenia požadujeme?

Posledným krokom je definovanie nášho očakávania ohľadom fungovania tienenia.

  • Chceme tienenie ovládať ručne.
  • Chceme motorové ovládanie tieniacej techniky.
  • Chceme ovládať tienenie pomocou solárnej energie.
  • Chceme interiér úplne zatemniť.
  • Chceme regulovať množstvo slnečného svitu vchádzajucého do interiéru.
  • Chceme tienenie s montážou bez nutnosti vŕtania.
  • Chceme, aby sa tienenie stalo designovým prvkom interiéru.

Pokiaľ si odpovieme na tieto základné otázky a definujeme naše potreby a priania, predídeme tak sklamaniu a budeme o krok bližšie k vysnívanej tieniacej technike. Nabudúce si povieme o základnom rozdelení tieniacej techniky, výhodách a nevýhodách techniky interiérovej.


Petra Šenková




Netypické vertikálne žalúzie

Vertikálne žalúzie sú elegantné, ľahko sa udržujú a naviac sa hodia nielen pre väčšie presklené plochy, ale aj pre plochy atypické. Ak vám tento typ tienenia páči, môžete si ho nechať v podstate pre akékoľvek okno.

Potrebujete niečo schovať alebo oddeliť? Vsaďte na modernú japonskú stenu

Každý z nás občas vo svojom byte rieši, ako čo najefektívnejšie oddeliť alebo predĺžiť veľké miestnosti, prípadne ako zakryť kúty, do ktorých nechcete aby bolo vidieť. Ako to vyriešiť, ak sa jedná o prechodnú dobu? Čo ak stavba priečky sa nakoniec ukáže ako zbytočná, alebo si to v prenajatom byte nemôžete dovoliť? Potom vsaďte na japonskú stenu.

Doprajte vonkajšiemu tieneniu zaslúženú starostlivosť za dobre odvedenú prácu

Jeseň sa pomaly ale isto blíži. Väčšina z nás sa každoročne vrhá do pravidelného upratovania. A starostlivosť o tienenie by mala byť jeho súčasťou. Počas horúcich letných dní nás chráni pred pálivými lúčmi, dopriava nám príjemnú klímu, alebo nám umožňuje nerušený spánok aj v ranných hodinách, keď slnko už pomaly vychádza. Preto si tiež zaslúži starostlivosť a chvíľu nášho času.

 

Prečo zaobstarať plastový plot?

Mám radšej drevo. Neznášam plastové výrobky. Drevo je živé, plast je mŕtvy. Už ste niekedy počuli podobné vety? Určite áno. Ja súhlasím tiež. Teraz sa na to pozrieme trošku z iného uhla. Keď vyberáte plot okolo svojho domu, čo je pre vás dôležité? Súkromie, obstarávacia cena, bezpečnosť, vzhľad plotu, údržba ... Tieto a ďalšie motívy sú dôležité pri rozhodovaní, aký plot zvolíte.