zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako vybrať tieniacu techniku? 3. diel

V poslednom diele „Ako vybrať tieniacu techniku?“ sa bližšie zameriame na techniku exteriérovú. Vonkajšia tieniaca technika ponúka mnoho benefitov, ktoré vnútorné tienenie ponúkať nemôže.

Niektoré produkty môžu ponúknuť termoizolačné vlastnosti, protihlukovú izoláciu, či čiastočnú ochranu proti vlámaniu. Pretože slnečné lúče odrazia skôr, než sa dostanú cez sklo do interiéru, je vonkajšie tienenie oveľa účinnejšie ako tienenie vnútorné. Medzi záporné stránky vonkajšieho tienenia potom patria prevažne vyššie obstarávacie náklady a vyššie nároky na montáž. Pozrime sa na základné typy vonkajšej tieniacej techniky. 

Vonkajšie rolety

Vonkajšie rolety sú veľmi účinné v oblasti tepelnej izolácie a ochrany pred slnečnými lúčmi, pretože dokážu miestnosť úplne zatemniť a zamedziť tak nechcenému ohrievaniu interiéru. V zime naopak zabraňujú tepelným stratám, čo priaznivo ovplyvňuje rozpočet na vykurovanie. Vonkajšie rolety vytvárajú pri stiahnutí dole celistvú plochu, ktorá zaisťuje do istej miery aj bezpečnostnú funkciu. Pokiaľ od vonkajšieho tienenia navyše požadujete protihlukovú izoláciu, sú vonkajšie rolety tou správnou voľbou. Nevýhodou vonkajších roliet je nemožnosť regulovať množstvo svetla prechádzajúceho do interiéru.

Vonkajšie žalúzie

Vonkajšie žalúzie  sú veľmi žiadanou formou tienenia. Dokážu ponúknuť vysoký termoregulačný efekt a oproti vonkajším roletám umožňujú naklápanie lamiel a tým možnosť regulovať množstvo svetla, ktoré prechádza do interiéru. Vonkajšie žalúzie ponúkajú viac typov lamiel (v tvare C, Z a S), od ktorých sa odvíjajú ďalšie vlastnosti žalúzií. Lamely v tvare Z a S sú vybavené vlisovaným gumovým profilom, ktorý zabraňuje cinkaniu lamiel a zaručujú dokonalé tienenie.

Screenové rolety

Screenové rolety sú moderným systémom, ktorý možno využiť ako exteriérový i interiérový typ tienenia. Screenové látky používané na výrobu roliet sú veľmi pevné, tvarovo stále a sú vyvinuté pre maximálne zabezpečenie ochrany proti slnečnému žiareniu. Screenová látka môže byť priehľadná aj nepriehľadná. Priehľadné screenové látky sú opatrené malinkými otvormi zabraňujúcimi prieniku priameho slnečného svitu do interiéru, ale zároveň prepúšťa príjemné tlmené svetlo. Roleta dokáže čiastočne nahradiť aj siete proti hmyzu a hodí sa aj pre tienenie pergol a altánov.

Vonkajšie markízy

Ak hľadáte tienenie pre vašu terasu či balkón, vonkajšie markízy sú účinnou ochranou pred slnečnými lúčmi a navyše dokážu skvele doplniť vzhľad vášho domu. Vyberať môžete z viacerých typov, od najjednoduchších otvorených markíz (nemajú svoju konštrukciu a látku chránenú kazetou a je teda nutné chrániť ich strieškou), cez polokazetové markízy (látka spolu s navíjačom sú chránené kazetou, avšak do kazety sa neuschová celá - volán zostáva nezakrytý a ramená markízy sú zospodu viditeľné), až po luxusné kazetové markízy (celá látka vrátane ramien sú uschované do kazety a sú tak chránené pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi, čo markíze zaisťuje dlhú životnosť).

 


Petra Šenková




Porovnanie vonkajších žalúzií a roliet - ktoré vybrať?

Poďme sa v tomto článku pozrieť na ďalšiu často diskutovanú tému pri výbere tieniacej techniky. Tentoraz sa pozrieme na rozdiely medzi vonkajšími žalúziami a roletami.

 

 

Ako vybrať tieniacu techniku? 2. diel

Či sa rozhodneme pre interiérovú alebo exteriérovú tieniacu techniku, to sa odvíja od našich potrieb a požiadaviek, ktoré na tienenie kladieme. Interiérová tieniaca technika je elegantným a predovšetkým funkčným doplnkom interiéru.

Najväčší veľtrh žalúzií

Každé 3 roky sú sviatkom pre všetkých nadšencov v oblasti tieniacej techniky. Koná sa legendárny R+T v Štutgarte. V 10 obrovských pavilónoch je možné vidieť stovky najväčších výrobcov z celej Európy a najväčších hráčov z ostatných kontinentov.

Objednajte si pergolu s 8 % zľavou

Sezóna 2021 pomaly končí a za nejaký čas nás čaká ochladenie a nutné prerušenie prác na rekonštrukciách a stavbách. Aj tento čas sa však dá efektívne využiť a byť pripravení na jar 2022. Objednajte si preto pergolu ARTOSI - my vám na ňu dáme zľavu 8 %.