zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako vybrať vonkajšie žalúzie? Položte si 3 otázky

Chcete si zaobstarať vonkajšie tienenie a neviete, podľa čoho vyberať? Stačí si položiť 3 zásadné otázky a z vašich odpovedí budete ihneď vedieť, aké vonkajšie žalúzie sú pre vás tie pravé. Prečítajte si tiež, aké sú 3 najväčšie výhody vonkajšieho tienenia, nech v tom máte jasno.

Vonkajšie žalúzie sú prirodzenou klimatizáciou

vonkajšie žalúzie

Pri použití vonkajších žalúzií v letných mesiacoch sa nerozpaluje sklenená plocha a nedochádza tak k vyhrievaniu miestností. Ak použijete len vnútorné žalúzie, budú Vám slúžiť na to, aby nebolo vidieť do miestnosti a nesvietilo priame slnko. Pre zníženie teploty v miestnosti potrebujeme použiť vonkajšie žalúzie a ochrániť sklenenú plochu pred slniečkom z vonku. Na južnej strane a v miestnosti kde sú veľké okná môže dôjsť k zníženiu teploty až o 8 ° C.

Vonkajšie žalúzie sa dajú regulovať

elektrické vonkajšie žalúzie

Obrovskou výhodou vonkajších žalúzií je, že sa dajú regulovať, naklápať. U stiahnutých vonkajších žalúzií si lamely nakloníte tak, aby na sklenú plochu nesvietilo priame slnko a nerozpalovalo ju, ale zároveň v miestnosti nebola tma. Nikto predsa nechce cez deň doma svietiť.

Vonkajšie žalúzie ako bezpečnostný prvok

vonkajšie hliníkové žalúzie

Vďaka vonkajším žalúziám a naklopeniu lamiel nebude vidieť do miestnosti. Bezpečnostnou prekážkou je predovšetkým kvôli vonkajšiemu uchyteniu. Pre prípadného zlodeja je to prekážka navyše. Samozrejme, že je schopný vonkajšie žalúzie roztrhať a dostať sa cez ne. Urobí tým, ale oveľa viac hluku navyše.

Aké zvoliť vonkajšie žalúzie? 3 zásadné otázky pred výberom vonkajších žalúzií?

 

Ponuka vonkajších žalúzií

 

Aký typ vonkajších žalúzií zvoliť?

vonkajšie žalúzie
vonkajšie žalúzie
vonkajšie žalúzie

Typ vonkajších žalúzií sa odvíja od tvaru a veľkosti lamely. Napríklad C-80 nám hovorí, že lamela má tvar písmena C a priemer 8 cm. V dnešnej dobe sú najbežnejšie na trhu lamely v tvare C, Z, S, s veľkosťami od priemeru 5 cm až po 9 cm.

Lamely v tvare písmena C sú najlacnejšie a najstaršie prevedenie týchto lamiel. Môžu mať priemer 5, 6 a 8 cm. Používajú sa keď nevyžadujete v miestnosti úplné zatienenie, pretože tvar písmena C nie je pre úplné zatienenie vhodný. V niektorých prevedeniach majú najmenší "nábal" pri vytiahnutom stave a teda je na ne potrebné najmenšie miesto nad oknom.

Lamely v tvare Z a S sú modernejšie. Majú dokonalý tvar pre väčšie zatienenie. Na svojom okraji majú vlisovanou gumu, ktorá zaisťuje ďaleko menšiu hlučnosť keď fúka vietor. Ponúkané sú vo veľkostiach 7 a 9 cm. Všeobecné pravidlo hovorí, že k väčším oknám sa používa väčší priemer lamely. Takže keď si vyberiem lamelu v tvare písmena Z a mám normálnu veľkosť okien, tak volím priemer lamely 9 cm.

Vonkajšie žalúzie zabudované do fasády alebo priznané?

Vonkajšie žalúzie buď môžete schovať do fasády alebo ich nechať priznané. Ak staviate nový dom alebo robíte kompletnú rekonštrukciu vrátane fasády, tak určite odporúčame vonkajšie žalúzie schovať do fasády. Výhodou je ďaleko lepší vzhľad a efekt, že žalúzia sa vysúva z fasády.

priznané vonkajšie žalúzie

V tomto prípade je potrebné myslieť na vonkajšie žalúzie už pri projekte alebo pred voľbou fasády. Ideálna voľba zateplenia je potom 20 cm zatepľovacieho systému. Vonkajšie žalúzie aj so schránkou nám zaberú približne 14 cm hĺbky. Môžeme dať 3 cm medzi box a murivo a 2 cm nechať na prekrytie. K vodiacim lištám dostanete aj zaomietacie puzdra, ktoré si zabudujete do ostenia. Z kolmého pohľadu a pri vytiahnutej žalúzii nejde nič vidieť a pohľad je pekný a čistý. Keď zvolíte dodatočnú montáž vonkajších žalúzií, musíte počítať s nábalom žalúzie od 16- 30 cm, podľa výšky okna.

vonkajšie žalúzie na okná

 

Tento priestor musíte obetovať ako svetlosť a rám okna. Vodiace lišty a krycie plech budú priznané. Je dobré ich voliť v neutrálnej farbe k farbe okien alebo v striebornej, ktorá je pre vonkajšie priestory najlepšia.

Ako ovládať vonkajšie žalúzie?

vonkajšie žalúzie manuálne

U vonkajších žalúzií máte niekoľko možností ovládania. Ovládanie pomocou kliky, je dnes už veľmi zanedbávaná možnosť. Vždy musíte kľučku pomocou priechodu dostať z vonku dovnútra, tým pádom musíte prevŕtať okno alebo murivo. Kľučka sa do interiérov veľmi nehodí. Používanejšie je ovládanie pomocou základného motora.

ovládač na vonkajšie žalúzie

V prípade novostavbe si vyberiete u dodávateľa elektropríslušenstva a vypínačov na osvetlenie aj vypínače na žalúzie. Elektrikár Vám pripraví elektrorozvody pri oknách a kábel vytiahne na stred každého okna so žalúziami. Je to cenovo dostupná varianta. Nevýhodou je, že na toto prevedenie nie je možné kombinovať žiadne ďalšie ovládacie riešenia a diaľkové ovládače či aplikácie. Poslednou a dnes jednoznačne najpoužívanejšou variantou je ovládanie pomocou inteligentného motora. Vonkajšiu žalúziu potrebujete pripojiť akurát pod prúd z vonkajšej strany. Vyberiete si možnosť ovládania pomocou inteligentného vypínača, diaľkového ovládača alebo mobilnej aplikácie.

Somfy ovládač na vonkajšie žalúzie
Somfy ovládač na vonkajšie žalúzie
aplikácia ovládanie na vonkajšie žalúzie

VVždy sa dá  zvoliť kombinácia týchto spôsobov. Ak ste priaznivcom vypínača u každého okna, môžete zvoliť šikovný vypínač Smoove origin iO. Nepotrebuje totiž žiadnu elektro-prípravu vnútri miestnosti a je na batériu, môžete ho pripevniť  na stenu, rám alebo nočný stolík. Keď chcete Vaše ovládanie prenosné, vyberte si Situo variation kde môžete vyberať z jednokanálového alebo viackanálového prevedenia. K týmto spomínaným spôsobom, môžete dokúpiť aj riadiacu jednotku Tahoma alebo Connexoon a ovládať Vaše vonkajšie žalúzie aj pomocou mobilnej aplikácie.

Poďte si vybrať vhodné prevedenie pre Vás. Slniečko v miestnosti a veľké teplo už bude minulosťou!


Pavel Hrdlička




Prečo zaobstarať plastový plot?

Mám radšej drevo. Neznášam plastové výrobky. Drevo je živé, plast je mŕtvy. Už ste niekedy počuli podobné vety? Určite áno. Ja súhlasím tiež. Teraz sa na to pozrieme trošku z iného uhla. Keď vyberáte plot okolo svojho domu, čo je pre vás dôležité? Súkromie, obstarávacia cena, bezpečnosť, vzhľad plotu, údržba ... Tieto a ďalšie motívy sú dôležité pri rozhodovaní, aký plot zvolíte.

Aké vonkajšie rolety si mám vybrať? Plastové alebo hliníkové?

Iste si túto otázku pri výbere vonkajších (predokenných) roliet tiež pokladáte. Poďme sa spoločne pozrieť, aké sú rozdiely medzi plastovými a hliníkovými roletami.

Porovnanie vonkajších žalúzií a roliet - ktoré vybrať?

Poďme sa v tomto článku pozrieť na ďalšiu často diskutovanú tému pri výbere tieniacej techniky. Tentoraz sa pozrieme na rozdiely medzi vonkajšími žalúziami a roletami.

 

 

Vonkajšie tienenie šetrí náklady na klimatizáciu, ročne usporí aj niekoľko stoviek

Klimatizácia patrí medzi najväčších žrútov elektrickej energie v domácnostiach. Úspornejšie modely za hodinu prevádzky spotrebujú približne jeden kW, menej úsporné aj 1,5 kW. Pri priemernej cene elektriny cca 0,20 eur za kWh to znamená, že klimatizácia, ktorú máte pustenú od 8:00 do 22:00, vás na elektrine stojí denne okolo 2,50 eur a viac. Ušetriť za prevádzku pritom môžete, keď si zaobstaráte vonkajšie žalúzie alebo rolety. Ako je to možné?