zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako vybrať žalúzie?

Keď padne slovo žalúzie, každý si väčšinou vybaví tienenie na okne. Keď ale príde na vec a je potrebné sa rozhodnúť, aké žalúzie zaobstarať domov, nie je výber už taký jasný. Preto sme pre vás pripravili článok, v ktorom popíšeme 3 základné druhy žalúzií.

Typy žalúzií

Ide o tieniaci prvok zložený z viacerých lamiel. Tie môžete naklápať a regulovať tak množstvo svetla, ktoré cez ne prechádza. Lamely sú rôznych tvarov a môžu byť z rôznych materiálov. Žalúzie na okná rozdeľujeme na:

  • vonkajšie žalúzie,
  • horizontálne žalúzie,
  • vertikálne žalúzie.

Ako žalúzie býva často označované aj ďalšie tienenie a to plissé. Tu sa jedná síce o tienenie z jedného kúsku látky, ale vďaka horizontálnemu skladaniu pripomína na prvý pohľad lamelové žalúzie.

Vonkajšie žalúzie

Najobľúbenejším vonkajším tienením sú predokenné žalúzie. Ich lamely sú vyrobené z odolného hliníka. Povrch je lakovaný do najrôznejších farieb RAL, takže sa dajú krásne zladiť s fasádou alebo oknami a doplnia konečný vzhľad domu.

Předokenní venkovní žaluzie na oknech rodinného domu

 

Ponuka vonkajších žalúzií

 

Výhody vonkajších žalúzií

Ich zakúpenie znamená hneď niekoľko výhod:

  • fungujú ako prirodzená klimatizácia a zabraňujú prehrievaniu miestností vo vnútri domu (žalúzie odrážajú slnečné lúče pred okennou plochou a teplo tak neprestúpi cez),
  • v zimných mesiacoch obmedzujú tepelné úniky,
  • vďaka naklápaniu lamiel je možná plynulá regulácia zatienenia až po zatemnenie (cez deň môžete vpúšťať do interiéru dostatok prirodzeného svetla, ale nie priame slnečné lúče, večer potom lamely sklopíte a miestnosť zatemníte),
  • odhlučňujú,
  • odolné voči poveternostným vplyvom a dažďu,
  • ochránia vaše súkromie (cez zatiahnuté žalúzie nebude vidieť do domácnosti),
  • môžu plniť aj funkciu čiastočného bezpečnostného prvku (sťažený prístup pre zlodejov cez okná, je možné ich pri napojení na inteligentnú domácnosť programovať a s automatickým naklápaním tak okolie nemusí ani potrehnúť vašu neprítomnosť),
  • jednoduché ovládanie - či už pomocou manuálnej kľučky alebo pohodlnejšie motoricky,
  • kvalitné materiály zaistia dlhú životnosť.

Druhy vonkajších žalúzií

Základné druhy vonkajších žalúzií na okná sú Cetta, Zetta a Setta. Rozdiel je v tvare lamiel. Ten je určený prvým písmenom v názve - C, Z, S.

Ďalej môžeme žalúzie rozdeliť ešte podľa spôsobu montáže na priznané a podomietkové:

  • Priznaná externá žalúzia je určená predovšetkým pre dodatočnú montáž na hotovú fasádu. Hornú časť žalúzie kryje plech, ktorý aj po montáži zostáva viditeľný.
  • Podomietkové prevedenie je určené na montáž do fasády a žalúzia sa vyťahuje do boxu, ktorý je schovaný.

Horizontálne žalúzie

Tento druh patrí k najpredávanejším interiérovým tieneniam. Lamely sú vyrobené z hliníka. Sú jednoduché na údržbu a ľahko sa ovládajú. Na výber je z viacerých prevedení a tak si bez problémov vyberiete žalúzie na staré aj nové okná.

Horizontální žaluzie z hliníku

 

Ponuka horizontálnych žalúzií

 

Vertikálne žalúzie

Vertikálne žalúzie sú zložené z látkových lamiel zavesených v koľajnici. Sú používané často v kanceláriách a office centrách, ale nie sú výnimkou ani v domácnostiach. Na výber je totiž nepreberné množstvo farieb látok, ktoré sa dajú aj kombinovať. Pretože tieto žalúzie zvládnu zatieniť veľkú plochu, môžete si prispôsobiť aj ich ovládanie (manuálne alebo motoricky) a sťahovanie (na jednu stranu alebo sťahovanie k stranám ako opona).

Tmavé vertikální žaluzie v ateliéru

 

Ponuka vertikálnych žalúzií

 

Typy materiálov žalúzií

Ak sa pozriete na vnútorné žalúzie, môžete sa zamerať aj na materiál, z akého budú vyrobené:

  • hliníkové žalúzie,
  • drevené žalúzie,
  • látkové žalúzie,
  • bambusové žalúzie.

Rozhodnutie, aké žalúzie vybrať, bude záležať hlavne na priestore, do ktorého ich chcete umiestniť. Pre veľké okenné plochy až do veľkosti 20 m2 sú vhodné látkové žalúzie (vertikálne žalúzie, alebo ich modifikácie – japonské steny). Za najekonomickejší variant tienenia bývajú brané hliníkové horizontálne žalúzie, ktoré sú okrem iného vhodné aj do vlhších miestností (toaleta, kúpeľňa). Pokiaľ sú neoddeliteľnou súčasťou vášho domova prírodné materiály, oplatí sa vyberať z drevených alebo bambusových žalúzií.

Veľkou výhodou všetkých spomínaných typov žalúzií je aj jednoduchosť ich montáže. Vďaka našim návodom si s ňou hravo poradíte aj vy sami.

Keď žalúzie nestačia

Aj napriek všetkým uvedeným výhodám žalúzií môžete dospieť k tomu, že potrebujete niečo iné. Pokiaľ bývate na veľmi rušnej ulici, máte okná blízko frekventovanej cesty alebo potrebujete aj cez deň mať doma noc, potom odporúčame pozrieť na vonkajšie rolety.

 

Ponuka vonkajších roliet

 


Petra Šenková




Porovnanie vonkajších žalúzií a roliet - ktoré vybrať?

Poďme sa v tomto článku pozrieť na ďalšiu často diskutovanú tému pri výbere tieniacej techniky. Tentoraz sa pozrieme na rozdiely medzi vonkajšími žalúziami a roletami.

 

 

Obľúbené duorolety máme taktiež aj vo farebných odtieňoch!

Špeciálnym typom rolety sú tzv. duorolety, ktoré kombinujú dva pruhy látok. Jeden pruh je priehľadný a druhý tieniaci, takže si môžete ľahko regulovať koľko svetla pustite do interiéru. Tento typ je tienenia je výnimočný nielen svojou funkčnosťou, ale taktiež dizajnom. Po novom si okrem stávajúcich odtieňov môžete vybrať aj z ďalších farieb, ktoré zaručene rozžiaria váš interiér.

Aké vonkajšie rolety si mám vybrať? Plastové alebo hliníkové?

Iste si túto otázku pri výbere vonkajších (predokenných) roliet tiež pokladáte. Poďme sa spoločne pozrieť, aké sú rozdiely medzi plastovými a hliníkovými roletami.

Ako si správne vybrať plissé

Ak ste hľadali vhodné a variabilné riešenie pre Vaše okná medzi látkovým tienením, určite ste narazili na plissé.