zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako vyčistiť žalúzie?

Pravidelnou údržbou žalúzií nielen predlžujete životnosť vášho tienenia, ale tiež zabraňujete víreniu prachu v miestnosti a možným dýchacím ťažkostiam. Čistenie žalúzií nemusí byť už horor - prečítajte si naše rady aj pre ďalšie typy tienenia, ako ich čo najefektívnejšie čistiť a uľahčite si prácu.

Ako vyčistiť žalúzie?

Údržba tieniacej techniky je nutnosťou, ak ju totiž pravidelne nečistíme, usadzuje sa na nej prach a špina. Našťastie nie je potrebné používať žiadne kefy, drôtenky či iné hrubé prostriedky, na väčšinu typov postačí handrička alebo hubka, základný prípravok riediteľný s vodou či špeciálna handrička.

  1. Otrite lamely suchou handričkou, alebo použite špeciálny čistiaci hrebienok na viac lamiel naraz. Poslúži aj vysávač na nízky výkon s nástavcom na čistenie pohoviek.
  2. Pri väčšom znečistení môžete lamely utrieť handričkou navlhčenou v bežnom, vodou riediteľnom prípravku a potom pretrieť suchou handričkou.

ako vyčistiť žalúzie

čistenie žalúzií

Horizontálne žalúzie nemajú byť lapačom prachu

Keďže sú horizontálne žalúzie najviac predávaným produktom, predajcovia vyvinuli pohodlný čistiaci prostriedok, ktorý pravidelnú údržbu uľahčuje - čistiaci hrebienok pre jednu alebo viac lamiel. Jednoducho ho chytíte do ruky a jedným stiahnutím sa zbavíte prachu na lamelách pri horizontálnych žalúziách. Ďalšou možnosťou je použitie vlhkej handričky alebo vysávača nastaveného na nižšie odsávanie (najlepšie s nadstavcom s kefkou). Vedeli ste, že na čistenie žalúzií je možné použiť parný čistič? Pozrite sa na tie najlepšie.

Odporúčame ohľaduplné zaobchádzanie s lamelami a prípadné pridržanie lamiel rukou, aby nedošlo k ich polámaniu.

Prevenciou proti zožltnutiu vertikálnych žalúzií

Keď sa v miestnosti fajčí, žalúzie začnú žltnúť. Po dlhodobejšom používaní a zanedbaní pravidelnej údržby sa látky vertikálnych žalúzií nenávratne zmenia. Ich farba už väčšinou nejde vrátiť späť ani odborným čistením. V tomto prípade vám odporúčame objednať si nové lamely vertikálnych žalúzií. Koľajnicu a mechanizmus môžete nechať rovnaký a kúpiť si len náhradné látky.

V rámci prevencie postačí vertikálne žalúzie vyčistiť pomocou vysávača - nastavte ho na nízky výkon a s nadstavcom s kefkou vysajte prach z lamiel. V prípade, že sú lamely viac znečistené, odporúčame použiť handričku navlhčenú v mydlovom roztoku a pretrieť s ním lamely alebo samotné fľaky. Potom lamely pretrite ešte handričkou navlhčenou vo vode, aby ste opláchli zvyšky mydla. Nechajte žalúzie vyschnúť.

Na plissé stačí vysávač

Moderné plissé žalúzie, ktoré sú skladané z rôznych textílií, sa čistia ľahko. Ak sú zaprášené, stačí ich raz za čas očistiť vysávačom. Žalúzie plissé sú však väčšinou napustené látkou, na ktoré sa ani prach neusadzuje. V prípade nutnosti môžete plissé umyť.

Krásne drevené žalúzie jednoducho

U prírodných materiálov, ako sú drevené žalúzie, si vystačíte s bežným čistiacim prípravkom na drevo vo forme spreja a s vlhkou handričkou, ktorou lamely pretriete. Ďalším variantom je čistenie nasucho handričkou s mikrovláknom.

Čistenie vonkajšej žalúzie je hračka

V prípade vonkajších žalúzií si vôbec nemusíte robiť starosti. Nie sú potrebné žiadne špeciálne prípravky, jednoducho okno očistíte záhradnou hadicou a prípadne mokrou špongiou alebo handričkou. Podrobnejší postup nájdete tu.

Čo robiť v prípade väčšieho znečistenia?

Ak vaša látková tieniaca technika utrpela väčší rozsah znečistenia, rozhodne neodporúčame pranie v práčke. Látky by sa mohli nenávratne poškodiť. Čistenie prenechajte odborníkom, ktorí sú vybavení špeciálnou technikou určenou na čistenie látok vášho tienenia.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Petra Šenková




Hľadáte netradičnú originálnu tieniacu variantu pre vaše okná? Zvoľte plissé!

Plissé je vhodné ako pre klasické tak pre atypické okná, strešné okná i zimné záhrady.
Široká ponuka farieb, vzorov a potlačí zaisťuje využitie nielen v moderných budovách, ale aj v rodinných domoch

Najväčší veľtrh žalúzií

Každé 3 roky sú sviatkom pre všetkých nadšencov v oblasti tieniacej techniky. Koná sa legendárny R+T v Štutgarte. V 10 obrovských pavilónoch je možné vidieť stovky najväčších výrobcov z celej Európy a najväčších hráčov z ostatných kontinentov.

Máte pri spánku dostatok tmy?

S nástupom tmy sa v krvi začne zvyšovať hladina melatonínu. Hormónu, ktorý telu zaistí pokojný spánok, počas ktorého sa dobíja naše unavené telo.

Jarná starostlivosť o exteriérovú tieniacu techniku

S končiacim studeným počasím nastáva čas pravidelného jarného upratovania, ku ktorému neodmysliteľne patrí aj upratovanie záhrady a okolia domu. A pretože je jar svojimi teplotami ideálnym obdobím pre umývanie okien, mali by sme sa spolu s nimi zamerať i na čistenie a pravidelnú údržbu tieniacej techniky. V dnešnom článku sa zameriame na starostlivosť o exteriérovú tieniacu techniku a siete proti hmyzu.