zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako vymeniť stranu ovládania horizontálnej žalúzie HIT?

Máte obavy, či správne zvolíte stranu ovládania pri horizontálnych žalúziach? Alebo sa vám dokonca už stalo, že ste pri objednaní zadali nesprávnu stranu a teraz vám ovládacia retiazka na zvolenej strane nevyhovuje? Nevešajte hlavu, tento problém dokážete jednoducho doma svojpomocne napraviť.

Ako správne vybrať stranu ovládania?

Zvyčajne sa strana ovládania volí oproti kľuke okna. Je to z toho dôvodu, aby vám kľuka pri manipulácii s retiazkou nezavadzala. Strana ovládania sa posudzuje z čelného pohľadu na okno.

Čo robiť v prípade zvolenia nesprávnej strany?

Nemusíte sa obávať, že by sa táto drobná chyba nedala napraviť. Ani nemusíte ihneď objednávať novú žalúziu. Mechanizmus ovládania, ktorý je schovaný v hornom profile žalúzie, je možné ľahko prehodiť na opačnú stranu.

Ako na to?

  1. Spustiť žalúziu do spodnej polohy.
  2. Ručne vytiahnuť lamely za spodnú lištu do hornej polohy. (viď obrázok nižšie)
  3. Vytiahnuť základnú dosku. (viď obrázok nižšie)
  4. Vytiahnuť retiazku a ozubené koliesko. (viď obrázok nižšie)
  5. Koliesko nasunúť na protiľahlú stranu.
  6. Nasadiť retiazku s tým, že spojka musí byť vždy na zadnej strane, cca 10 cm od vrchu. (viď obrázok nižšie)
  7. Nasadiť základnú dosku a vyskúšať funkčnosť.

Šikovný kutil má retiazku prehodenú na druhú stranu za malú chvíľku. A my, menej skúsení, to zvládneme taktiež za pár minút.


Sandra Heierhoff




Nová podoba plissé? Žalúzie!

Plissé, textília s umelo vytvorenými záhyby, bola predtým veľmi populárnym a exkluzívnym materiálom pre výrobu módnych odevov pre ženy, výrobu manžiet a podobne. Pozrite sa na plissé z iného uhlu pohľadu a dodajte svojmu domovu šmrnc!

Vonkajšie žalúzie pre portály HS a rohové okenné zostavy

Aké sú výhody tienenia pre tieto prípady a na čo si vyplatí myslieť? Prečítajte si krátky článok venovaný práve téme sestav vonkajších žalúzií pre vstupné portály a rohové okná. Nájdete tu všetko podstatné i návod, ako jednoducho sestavu vymeriat.

Markíza - Eleganciou proti slnku

Predstavte si slnečné  ráno , ktoré prechádza pozvoľna do letného dňa, kedy teplota šplhá k tropickým hodnotám a láka k odpočinku na terase alebo na balkóne. Okrem zelene nám príjemný odpočinok pomôže

Prečo ľudia objednávajú tieniacu techniku? 3. diel: Vertikálne žalúzie

Prečo ľudia objednávajú vertikálne žalúzie? Jedným z dôvodov je, že zatienia väčšie sklenené plochy, čoho hojne využívajú najmä firmy. Vyrábajú sa z rôznych materiálov, z nehorľavého, ktorý sa oplatí do kancelárskych priestorov či z materiálu so skleným vláknom, ktorý zase uvítajú alergici. Môžete ich namontovať aj do priestoru a opticky tak predeliť miestnosť napríklad na pracovisku alebo v domácnosti, čo je výhodné aj tam, kde sa dvere alebo dvierka namontovať nedajú.