zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako vymeniť stranu ovládania horizontálnej žalúzie HIT?

Máte obavy, či správne zvolíte stranu ovládania pri horizontálnych žalúziach? Alebo sa vám dokonca už stalo, že ste pri objednaní zadali nesprávnu stranu a teraz vám ovládacia retiazka na zvolenej strane nevyhovuje? Nevešajte hlavu, tento problém dokážete jednoducho doma svojpomocne napraviť.

Ako správne vybrať stranu ovládania?

Zvyčajne sa strana ovládania volí oproti kľuke okna. Je to z toho dôvodu, aby vám kľuka pri manipulácii s retiazkou nezavadzala. Strana ovládania sa posudzuje z čelného pohľadu na okno.

Čo robiť v prípade zvolenia nesprávnej strany?

Nemusíte sa obávať, že by sa táto drobná chyba nedala napraviť. Ani nemusíte ihneď objednávať novú žalúziu. Mechanizmus ovládania, ktorý je schovaný v hornom profile žalúzie, je možné ľahko prehodiť na opačnú stranu.

Ako na to?

  1. Spustiť žalúziu do spodnej polohy.
  2. Ručne vytiahnuť lamely za spodnú lištu do hornej polohy. (viď obrázok nižšie)
  3. Vytiahnuť základnú dosku. (viď obrázok nižšie)
  4. Vytiahnuť retiazku a ozubené koliesko. (viď obrázok nižšie)
  5. Koliesko nasunúť na protiľahlú stranu.
  6. Nasadiť retiazku s tým, že spojka musí byť vždy na zadnej strane, cca 10 cm od vrchu. (viď obrázok nižšie)
  7. Nasadiť základnú dosku a vyskúšať funkčnosť.

Šikovný kutil má retiazku prehodenú na druhú stranu za malú chvíľku. A my, menej skúsení, to zvládneme taktiež za pár minút.


Sandra Heierhoff




Ako postaviť bioklimatickú pergolu: sprievodca krok za krokom pre nadšencov DIY

Bioklimatické pergoly sa stali symbolom moderného a udržateľného vonkajšieho priestoru, ktorý dokáže ponúknuť nielen útočisko pred slnkom, ale aj príjemné miesto pre odpočinok v tieni. Pre tých z vás, ktorí preferujú kvalitné a dlhodobo udržateľné riešenia, prinášame sprievodcu stavbou bioklimatickej pergoly z hliníka, ktorá je súčasťou našej ponuky.

Ako vybrať projekt pre stavbu svojpomocne?

Rastúcim trendom v českom stavebníctve je stavba domu svojpomocne. Len vlani tak v Česku pribudlo okolo päť tisíc stavebníkov a ich počet sa medziročne zvyšuje o 30%. Realizácia stavby vlastnými rukami obnáša svoje výhody.

Vonkajšie tienenie šetrí náklady na klimatizáciu, ročne usporí aj niekoľko stoviek

Klimatizácia patrí medzi najväčších žrútov elektrickej energie v domácnostiach. Úspornejšie modely za hodinu prevádzky spotrebujú približne jeden kW, menej úsporné aj 1,5 kW. Pri priemernej cene elektriny cca 0,20 eur za kWh to znamená, že klimatizácia, ktorú máte pustenú od 8:00 do 22:00, vás na elektrine stojí denne okolo 2,50 eur a viac. Ušetriť za prevádzku pritom môžete, keď si zaobstaráte vonkajšie žalúzie alebo rolety. Ako je to možné?

Ako vybrať tieniacu techniku? 3. diel

V poslednom diele "Ako vybrať tieniacu techniku?" sa bližšie zameriame na techniku exteriérovú. Vonkajšia tieniaca technika ponúka mnoho benefitov, ktoré vnútorné tienenie ponúkať nemôže.