zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako vymeniť stranu ovládania horizontálnej žalúzie HIT?

Máte obavy, či správne zvolíte stranu ovládania pri horizontálnych žalúziach? Alebo sa vám dokonca už stalo, že ste pri objednaní zadali nesprávnu stranu a teraz vám ovládacia retiazka na zvolenej strane nevyhovuje? Nevešajte hlavu, tento problém dokážete jednoducho doma svojpomocne napraviť.

Ako správne vybrať stranu ovládania?

Zvyčajne sa strana ovládania volí oproti kľuke okna. Je to z toho dôvodu, aby vám kľuka pri manipulácii s retiazkou nezavadzala. Strana ovládania sa posudzuje z čelného pohľadu na okno.

Čo robiť v prípade zvolenia nesprávnej strany?

Nemusíte sa obávať, že by sa táto drobná chyba nedala napraviť. Ani nemusíte ihneď objednávať novú žalúziu. Mechanizmus ovládania, ktorý je schovaný v hornom profile žalúzie, je možné ľahko prehodiť na opačnú stranu.

Ako na to?

  1. Spustiť žalúziu do spodnej polohy.
  2. Ručne vytiahnuť lamely za spodnú lištu do hornej polohy. (viď obrázok nižšie)
  3. Vytiahnuť základnú dosku. (viď obrázok nižšie)
  4. Vytiahnuť retiazku a ozubené koliesko. (viď obrázok nižšie)
  5. Koliesko nasunúť na protiľahlú stranu.
  6. Nasadiť retiazku s tým, že spojka musí byť vždy na zadnej strane, cca 10 cm od vrchu. (viď obrázok nižšie)
  7. Nasadiť základnú dosku a vyskúšať funkčnosť.

Šikovný kutil má retiazku prehodenú na druhú stranu za malú chvíľku. A my, menej skúsení, to zvládneme taktiež za pár minút.


Sandra Heierhoff




Ako si vybrať horizontálne žalúzie?

Horizontálne žalúzie ideálne vyberajte podľa toho, aké máte okno. Plastové, drevené a hliníkové okná totiž majú svoj typický vzhľad - a nie každá žalúzia na nich vyzerá dobre.

Markíza alebo ako sa chrániť nielen na terase

Účel žalúzií je bezpochyby jasný, chráni interiér vášho domova pred dopadajúcimi slnečnými lúčmi, a tým nadmernému prehrievaniu vnútorných priestorov. 

Netypické vertikálne žalúzie

Vertikálne žalúzie sú elegantné, ľahko sa udržujú a naviac sa hodia nielen pre väčšie presklené plochy, ale aj pre plochy atypické. Ak vám tento typ tienenia páči, môžete si ho nechať v podstate pre akékoľvek okno.

Drevené žalúzie alebo hliníkové žalúzie v imitácii dreva?

Páčia sa Vám krásne drevené žalúzie? V tomto článku Vám chceme poradiť v prípade, že hľadáte drevené tienenie. Máte v podstate 2 možnosti.