zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Aký druh tienenia je najvhodnejší do detskej izby?

Pri zariaďovaní detskej izby sa sústredíme najmä na farbu stien a nábytku a často zabúdame na kvalitné tienenie. A to je chyba, pretože možnosť regulácie svetla je pre denné aktivity i kvalitný spánok dieťaťa nevyhnutná. Na výber máme z niekoľkých druhov záclon, roliet alebo žalúzií. Ako vybrať tie správne?

Dieťa potrebuje dostatok prirodzeného svetla, keď sa hrá alebo si píše domáce úlohy. A naopak potrebuje zatieniť, keď si ide zdriemnuť poobede, alebo v podvečer cez leto, kedy býva dlho svetlo. Tienenie v detskej izbe má absolútne zásadnú funkciu. Okrem toho sa ale môže stať i zaujímavým doplnkom, ktorým detskú izbu vyzdobíte.

Látkové rolety s detskými motívmi

Najčastejšou voľbou sú látkové rolety. Vďaka špeciálnej povrchovej úprave sú odolné voči prachu, čo ocenia hlavne rodičia malých alergikov. Manipulácia s roletou je jednoduchá, môžete si vybrať manuálne sťahovanie pomocou retiazky alebo motorické, pomocou ovládača. Záleží na tom, čo bude pre vaše dieťa pohodlnejšie. Aj ich montáž je jednoduchá, zvládnete ju sami bez pomoci montážnika. 

Detskú izbu môžeme oživiť krásnymi látkami s detskými motívmi napríklad s roztomilými strašidielkami, alebo vyberať z neutrálnych jednofarebných látok. Sú skvelou voľbou v prípade, ak izbu nechceme zahltiť viacerými výraznými prvkami alebo môžeme rolety zladiť s kobercom, posteľou alebo nábytkom.

Rolety s dvomi látkami na striedačku

Ďalšou možnosťou tienenia sú látkové duo rolety. Skladajú sa z dvoch pruhov látok, ktoré môžete ľubovoľne striedať. Pre deti je vhodné prevedenie látky deň a noc, kedy behom dňa používate pruh látky zo záclonoviny a v noci stiahnete zatemňujúcu látku. Vďaka plynulej regulácii množstva slnečného svetla sa deti môžu hrať, učiť sa alebo odpočívať vždy v komfortných podmienkach.

Klasika menom žalúzie

Výhodou žalúzií je, že si môžete zvoliť intenzitu svetla jednoduchým naklopením lamiel, akú vaše dieťa práve potrebuje. Vyrába sa v rôznych farbách, vďaka ktorým môžete zvoliť veselý odtieň, alebo taký, ktorý najlepšie ladí k duchu detskej izby.

Pozor na ovládanie

Pozor, pre malé deti nie je vhodné ovládanie tienenia na šnúrku, pretože môže dôjsť k úrazu. Do detských izieb, pre deti od 0 do 42 mesiacov voľte ovládanie pomocou kľuky, motorického vypínača, tiahla alebo diaľkového ovládača. Ak zvolíte ovládanie na šnúrku, musí byť buď umiestnená v dostatočnej výške, alebo namotaná na koliesko.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Petra Šenková




Klasická horizontálna žalúzia je najpredávanejším tienením. Ako to je možné?

Moderné štýly interiéru sa neustále menia, nové trendy ovplyvňujú ich vybavenie. V našich bytoch však stále zostáva základný tieniaci produkt, ktorým je klasická hliníková žalúzia. Táto žalúzia sa využíva k zatieneniu bytov, domov, chalúp, kancelárií, výrobných hál, obchodov – a mnoho ďalších miest.

Vonkajšie žalúzie: perfektný izolant tepla i zvuku

Dříve jsme je vídali jen na oknech kanceláří nebo skladů, dnes už se objevují taky na rodinných domech. A není divu. Venkovní žaluzie vám díky svým skvělým izolačním vlastnostem ušetří kupu peněz...

Ako vybrať látku pre screenové rolety?

Vybrať si látku je ďalší z veľmi náročných krokov. Určite máte predstavu, či chcete rolety na tienenie, alebo napríklad zatemňovanie, rovnako tak či chcete svetlé alebo tmavé. Ale vybrať si potom jednu konkrétnu zo vzorkovníka už býva často oriešok. Preto sa poďme pozrieť, čo vám hodnoty a označenia jednotlivých látok určujú.

Ide cez aplikácie ovládať aj Vaše súkromie?

V čase chytrých telefónov už sa nemusíte po dovolenke vracať do prehriateho bytu, alebo sa cestou z hôr strachovať, že dorazíte do vymrznutého domu. Pomocou riadiacich systémov a chytrého telefónu to máte pevne v rukách a na diaľku môžete ovládať celý dom od žalúzií, až po garáž a alarm. Ako to funguje?