zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Čistenie látkových roliet: Vaše rolety budú zase ako nové

Zaobstarali ste si domov látkovú roletu a tušíte, že je potrebné sa o ňu raz za čas postarať, aby vám dlhšie vydržala a stále vyzerala ako pri obstaraní. Je to tak. Aj o látkovú roletu je potreba starať, aj keď vás upokojíme, nemusí to byť veľmi často a rozhodne to nie je nijako náročné.

Čo je to látková roleta a aké sú varianty?

Dnešná doba ponúka mnoho typov zatienenia vášho bývania. Medzi ne taktiež patria látkové rolety, ktoré u nás môžete mať hneď v niekoľkých prevedeniach a farbách. Zároveň ponúkajú príjemné zatienenie a dodajú miestnosti nádych elegancie. Rolety si môžete prezrieť a vybrať si, ktorá by sa do vášho interiéru najviac hodila. V ponuke sú napríklad látkové rolety plastové, kovové, ďalej bez vŕtania alebo zamerané na denné a nočné tienenie. Ako vybrať ideálnu látku sa ďalej dočítate v tomto článku.

interiérové látkové rolety

 

Ponuka látkových roliet

 

Ako vyčistiť látkovú roletu?

Údržba, ako asi pri každej veci, ktorú si kúpime, je neoddeliteľnou súčasťou - ak chceme, aby nám nejaký ten piatok slúžila k danému účelu. Akékoľvek čistenie sa samozrejme odvíja od prostredia, kde je roleta nainštalovaná. Avšak u látkových roliet nie je táto činnosť nijako náročná a stačí ju vykonávať len raz za rok. To nie je tak zlé, že?

Najčastejšie sa jedná o prachový nános na rolete, ktorý sa dá jednoducho vysať vysávačom pri nízkom výkone a nasadenou úzkou hubicou. Je dobré roletu pridržiavať a postupovať opatrne, avšak prach ide vo väčšine prípadov veľmi ľahko dolu.

Ak sa na roletu dostalo ľahké znečistenie vo forme škvrniek či iných nečistôt, nemusíte sa báť. Stačí si pripraviť vodu so saponátom (pozor iba na to, aký saponát užívate) a tiež handričku. Tento spôsob je veľmi jemný a roleta do seba nevsiakne veľa vody.

Ak by došlo k väčšiemu znečisteniu, rozhodne látkovú roletu nedávajte do práčky. Vlákna by sa mohli porušiť a celá látková roleta stratiť svoju funkciu. V tomto prípade je najlepšie, keď zavoláte odborníka, ktorý vám roletu vyčistí a zbaví nečistôt, pretože sú vybavení špeciálnou technikou pre tieto účely.

Vidíte, nie je to ani časovo, ani fyzicky náročné a vaše krásne látkové rolety vám môžu slúžiť mnoho rokov bez väčšej námahy a zdobiť miestnosti, v ktorých prežívate množstvo skvelých zážitkov.


Petra Šenková




Ako jednoducho ušetríte na žalúziách? Zamerajte a namontujte si ich sami

V cene okenného tienenia je okrem materiálu zahrnutá tiež doprava, zameranie okna alebo montáž. Ak teda chcete na tienení ušetriť, bežte do e-shopu, kúpte si iba samotnú žalúziu či roletu a o zameranie a montáž sa postarajte sami. Vystačíte si so základným náradím, s dostupnými návodmi to zvládnete aj bez predchádzajúcich skúseností a ušetríte vďaka tomu od niekoľkých desiatok až po stovky eur.

 

 

Ako si vybrať vertikálne žalúzie?

Vertikálne žalúzie majú využitie predovšetkým pre väčšie plochy. Je to dané možnosťou použitia až do šírky 5,9 m a maximálnej plochy 12,5m2. Dnes už neplatí, že sa používajú len do kancelárií.

Je potreba siete proti hmyzu na zimu upratovať?

Žiadne z našich sietí proti hmyzu nie je treba na zimu upratovať. Sú vyvinuté z hliníkových zliatin prispôsobených na vonkajšie prostredie ...

Tepelná stabilita budov - tieniaca technika (1. diel)

Pripravili sme pre vás sériu článkov, v ktorých sa pán Ing. arch. Petr Brandejský zameria na informácie ohľadom tepelnej stability budov. Dozviete sa rozdelenie štandardu budov, tipy pre zlepšenie tepelnej stability u novostavieb i starších domov a množstvo ďalšieho. Pusťme sa do toho.