zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Horizontálne žalúzie alebo látkové rolety?

Je to veľmi často preberaná téma. Ak zvažujete vnútorné zatienenie okien, toto sú dva najčastejšie volené varianty. Aké sú ich výhody?

Horizontálne žalúzie

Horizontálne žalúzie patria celkovo k najobľúbenejšiemu a najviac obstarávanému druhu internej tieniacej techniky. Žalúzia je zložená z horného a dolného profilu, hliníkových lamiel, vodiaceho silónu, šnúrky a “rebríčku”, ktorý zaisťuje naklápanie lamiel.

V našej ponuke nájdete niekoľko druhov žalúzií - niektoré sa odlišujú napríklad vzhľadom horného profilu (HIT I a HIT II), iné zase možnými spôsobmi ovládania, prípadne uchytením podľa typu okna alebo hĺbky ostenia (medzisklená žalúzia, s ovládaním na šňúru/tyčku, s ovládaním na retiazku, solárne žalúzie). Inými slovami - u nás nájdete horizontálne žalúzie do všetkých typov okien, či už tých novších, alebo napríklad i starých drevených.

interiérové horizontálne žalúzie

 

Ponuka horizontálnych žalúzií

 

Látkové rolety

Látkové rolety síce nie sú až tak časté ako horizontálne žalúzie, ale sú čoraz viac populárnejšie. Na rozdiel od žalúzií sú totiž viac vzhľadovo variabilné a môžu tak poslúžiť nielen ako skvelé zatienenie, ale zároveň i ako úžasný dekoračný prvok

Rolety sú zložené z horného profilu s navíjaním (prípadne s krycím boxom), dolného profilu a látky. Látku je možné vybrať zo širokej škály farieb, vzorov a predovšetkým rôznych priepustností - môžete si teda zvoliť, či má roleta slúžiť napríklad ako záclona pre získanie súkromia, ale pritom dostatočného množstva denného svetla, alebo napríklad ako zatemňovací prvok s blackout látkou. 

Na našom e-shope ponúkame opäť viac druhov. Líšia sa od seba materiálovým vyhotovením profilov a navíjaním (plastové rolety, kovové rolety), vyhotovením horného profilu, či je viditeľný alebo krytý boxom (rolety s krycím boxom) a ďalšie tiež rolety deň a noc, ktorých látka je vyrobená z dvoch striedajúcich sa druhov látok s rôznou priepustnosťou (inak nazývané tiež duorolety, rolety zebra).

látkové rolety deň a noc

 

Ponuka látkových roliet

 

Porovnanie žalúzií a roliet

Z nášho pohľadu má každý tento druh svoje výhody i nevýhody. Veľkou výhodou horizontálnych žalúzií je ich jednoduchá údržba, vďaka čomu je možné ich využiť napríklad i do vlhčích miestností (kúpeľňa, toaleta a iné), alebo miestností, v ktorých sa viac práši - žalúzie jednoducho očistíte navlhčenou handričkou. Môžete si ich nechať vyrobiť napríklad v imitácii dreva, ak máte okná či interiér ladený v nejakom z ponúkaných dekorov. Nevýhodou môže byť menšie množstvo farieb lamiel i profilov oproti roletám a “technický vzhľad”.

Oproti žalúziám ponúkajú rolety ďaleko rozsiahlejšie vzorníky látok a je možné ich vyrobiť i pre rozmernejšie okná. Vďaka látke pôsobia miestnosti útulnejšie. Nevýhodou môže byť horšia údržba, ak dojde k ušpineniu alebo poškodeniu látky a nie celkom plynulá regulácia svetla vchádzajúceho do miestnosti. Roletu môžete stiahnuť do ľubovoľnej úrovne okna, ale nemáte možnosť ovlyvniť priesvit (pri žalúziách úhlom naklopenia lamiel).

Rozdiely sme pridali do tabulky, v ktorej uvidíte základné porovnanie horizontálnych žalúzií a látkových roliet. 

 

 

Horizontálne žalúzie

Látkové rolety

Maximálne rozmery

šírka až 2000 mm, výška až 2200 mm

šírka až 3500 mm, výška až 5500 mm

Ovládanie

manuálne (iba u solárnej žalúzie motorickej)

ovládanie manuálne alebo motorické

Viac druhov montáže/do rôznych typov okien

podľa typu možná montáž do všetkých druhov okien

montáž na rám/stenu/strop

Možnosť uchytenia bez vŕtania

✔ (Látková roleta Nemo)

Rôzne druhy konštrukcie

✔ (plast, kov, s boxom)

Výber farieb

podľa typu - výber približne z 30 farieb lamiel (vrátane imitácie dreva u HIT II)

výber z viac než 210 farieb a typov látok

Možnosť výberu farby profilu

Jednoduchá údržba

Vhodné i do vlhčích priestorov

Možnosť plynulej regulácie svetla

✖ (iba u duoroliet väčšia možnosť plynule regulovať množstvo svetla)

 

Ponuka vnútorného tienenia

 


Petra Šenková




Vonkajšie žalúzie: kto šetrí ma za tri

Vlastníte firmu a poskytujete prácu niekoľkým ľuďom  alebo ste majiteľom budovy, ktorú prenajímate spoločnosti pre firemné účely? Určite si prajete, aby zamestnanci podávali najlepší výkon vo všetkých

Plastové ploty: ako si vybrať ten správny?

Plastové ploty sú skvelou voľbou, sú pevné a trvanlivé, nestrácajú farbu a nemusíte sa o ne starať. Ale  nie je plot ako plot a nie všetky plastové ploty majú tieto príjemné vlastnosti. Ale ako si vybrať ten správny a nešliapnuť vedľa?

Potrebujete niečo schovať alebo oddeliť? Vsaďte na modernú japonskú stenu

Každý z nás občas vo svojom byte rieši, ako čo najefektívnejšie oddeliť alebo predĺžiť veľké miestnosti, prípadne ako zakryť kúty, do ktorých nechcete aby bolo vidieť. Ako to vyriešiť, ak sa jedná o prechodnú dobu? Čo ak stavba priečky sa nakoniec ukáže ako zbytočná, alebo si to v prenajatom byte nemôžete dovoliť? Potom vsaďte na japonskú stenu.

Ako vyzerá správne zabalená zásielka? Diel druhý.

V minulom článku sme si pre predstavu ukázali, ako vyzerajú balíky s tovarom, ktorý si objednáte v eshope Labona. Budeme pokračovať v rovnakom duchu a ukážeme si ďalšie zásielky našich produktov. Tentoraz sa pozrieme bližšie na vnútorné látkové tienenie.