zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Ako vybrať látku pre screenové rolety?

Vybrať si látku je ďalší z veľmi náročných krokov. Určite máte predstavu, či chcete rolety na tienenie, alebo napríklad zatemňovanie, rovnako tak či chcete svetlé alebo tmavé. Ale vybrať si potom jednu konkrétnu zo vzorkovníka už býva často oriešok. Preto sa poďme pozrieť, čo vám hodnoty a označenia jednotlivých látok určujú.


V našej ponuke nájdete látky, ktoré sú v rôznom materiálovom zložení aj s odlišnými vlastnosťami. Nájdete si tu tak svoje, či už riešite ohňovzdornosť látok, alebo vplyv na životné prostredie. Každá látka má označenie písmenami a číslom (písmená určujú skupinu látok podľa materiálu, číslo potom označenie farby látky) a pri umiestnení kurzora na danú látku vo vzorkovníku pri produktoch sa objaví opis farby a vlastnosti.

Materiálové zloženie látok

Látky k screenovým roletám ponúkame v zložení:

  1. Sklené vlákno potiahnuté PVC vrstvou
  2. Skelné vlákno bez obsahu PVC a halogénov
  3. Polyesterové vlákno s PVC vrstvou

Skupiny látok podľa zloženia

NT = Nature

Táto látka má veľmi špeciálne zloženie. Je vyrobená zo 100 % skleného vlákna bez obsahu PVC a halogénov, čo spĺňa vysoké nároky na ekológiu s minimálnym dopadom na životné prostredie, na ochranu zdravia, bezpečnosť a odolnosť voči horeniu v skupine A2, M0.

SCR = SCR 3005, SCR 4005

Látka pre interiérové aj exteriérové využitie, ktorá kombinuje polyesterové vlákna a PVC. Spĺňa základné požiadavky na funkčnosť, dizajn, tepelný aj optický komfort. Ohňovzdornosť skupiny B1.

SLTZ = Soltis 86, 92, 99, B 92, B 99

Látka je vyrobená z vysoko pevného polyesterového vlákna a povrchovo upravená pigmentovaným PVC. Vďaka predpínaniu technológiou Precontraint má látka vysokú stabilitu rozmerov i pevnosť. Ďalšími prednosťami materiálu sú vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti, optimálne vizuálne a svetelné vlastnosti, farebná stálosť (tz. UV stabilita) a odolnosť voči horeniu v skupine B1, M1. 

STNBZ = Satiné

Látka je zo skleného vlákna potiahnutého PVC vrstvou. Zaisťuje vysokú stabilitu rozmerov, ochranu pred chemikáliami a ohňom, UV stabilitu a skvelú odolnosť proti poveternostným podmienkam. Látka je v základe zložená zo 42 % skleného vlákna s 58 % PVC vrstvou (výnimkou sú látky blackout).

Vlastnosti látok - čo ktorý údaj znamená?

  • Gramáž látky - udáva hmotnosť látky (kg/m2).
  • Priepustnosť - koľko % svetla daná látka prepúšťa do miestnosti - hodnota uvádza množstvo svetla, ktoré prejde cez látku do miestnosti. Čím vyššia je hodnota priepustnosti (transmisia), tým jasnejšia je miestnosť za denného svetla.
  • Pohltenie - koľko % svetla látka pohlcuje - hodnota uvádza množstvo svetla, ktoré je látkou pohltené (absorpcia). Absorbovaná slnečná energia je zvyčajne premenená na teplo.
  • Odrazenie - koľko % svetla látka odrazí - hodnota uvádza množstvo svetla, ktoré sa odrazí od látky. Čím viac slnečného žiarenia sa odrazí (reflexia), tým menej ho zostane v miestnosti a miestnosť sa toľko nezahreje.

Rozdelenie látok podľa priepustnosti:

Od 23 do 40 %

Zachovávajú komfortné osvetlenie interiéru prirodzeným svetlom a zároveň znemožňujú pohľad do interiéru v nočných hodinách. Siluety idú vidieť iba v tesnej blízkosti látky.

Od 1 do 22 %

Ide o látky zatemňujúce, maximálne s jemným vzorom, ale prevažne nepriehľadné látky ako do interiéru, tak do exteriéru.

0 %

Tieto látky nazývame blackout, jedná sa o úplne zatemňujúce látky.

Ak ste sa aspoň trochu zorientovali v udaných hodnotách a názvoch, potom už je iste výber jednoduchší. Ak budete aj tak potrebovať pomôcť, neváhajte sa na nás obrátiť s otázkami. Radi vám so vzorníkom v ruke látky viac priblížime a pomôžeme s výberom tej správnej.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Petra Šenková




Najčastejšie poruchy horizontálnych žalúzií: Ako si ich môžete sami opraviť?

Podarilo sa vám nechtiac pretrhnúť retiazku u žalúzie, prasknúť silónové lanko alebo inak poničiť už namontovanú žalúziu? Nevešajte hlavu, nie je to nič, čo by nešlo vyriešiť. A s náhradnými dielmi a manuálmi pre opravu od nás to zvládnete dokonca aj svojpomocne.

Ako ľahko regulovať svetlo v podkroví?

Povala a podkrovie sú originálne priestory, ktoré ponúkajú veľa možností na ich využitie. Dostatok svetla do týchto priestorov zaistia strešné okná. Ale nie vždy je jeho veľká intenzita po celý deň žiadaná. Pre zatienenie a reguláciu svetla je určená špeciálna žalúzia do strešných okien.

Rolety vs. žalúzie - chcete v tom mať jasno?

Tiež si pletiete rolety a žalúzie? Pripadá vám, že je to jedno a to isté? Vysvetlíme Vám, aké typy roliet sú a aké sú ich výhody oproti klasickým žalúziám.

Ako vymeniť stranu ovládania horizontálnej žalúzie HIT?

Máte obavy, či správne zvolíte stranu ovládania pri horizontálnych žalúziach? Alebo sa vám dokonca už stalo, že ste pri objednaní zadali nesprávnu stranu a teraz vám ovládacia retiazka na zvolenej strane nevyhovuje? Nevešajte hlavu, tento problém dokážete jednoducho doma svojpomocne napraviť.