zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Jak vymerať vertikálne žalúzie pre zatienenie francúzskeho okna?

Francúzske okná dnes činia neoddeliteľnú súčasť väčšiny moderných obydlí. Do domu zaistia väčší prísun svetla, otvoria priestor, poskytnú krásny výhľad, prepoja interiér s exteriérom a uľahčia prístup na terasu, balkón či záhradu. A jak je to ale so zatienením?

Francúzska okná skvelo presvetlia interiér, umožňujú ľahšie vetranie a celkovo prepoja interiér s exteriérom. Preto je nutné zatieniť pre momenty, keď si práve od tohoto prepojenia chcete odpočinúť, zaistiť súkromie, či sa napr. skryť pred slnečnými lúčmi spánku. Vhodnou voľbou pre tieto veľké okná sú vertikálne žalúzie.

Ako ich vymerať?

Ich vymeranie je pomerne ľahká záležitosť. Nepotrebujete extra náradie odborného technika, postačí vám zvinovací meter, ceruzka a papier.

Než sa pustíte do merania, je dôležité vedieť, kam budete žalúzie montovať. Žalúzie môžete umiestniť do okenného otvoru pred okenný otvor.  

  1. Vymerania pre montáž do stropu okenného otvoru

Šírka:

Zmerajte skutočnú šírku okenného otvoru v miestach, kde bude horný profil montovaný. Od nameranej šírky odpočítajte 5 mm. Výsledná hodnota sa uvedie do objednávkového formuláru.

Výška:

U výšky sa meria skutočná výška okenného otvoru, do objednávkové formuláru uveďte výšku o 10 – 30 mm menší. Uvedená výška je vrátane horného profilu.

 

  1. Vymeranie pre montáž pred okenný otvor

Žalúziu pred okenný otvor môžete pripevniť do stropu miestnosti, alebo na stenu nad okenným otvorom.

Šírka:

K vymeranej šírke okenného otvoru odporúčame pripočítať 200 mm. Žalúzie bude širšia než okenný otvor a presah 100 mm na každej strane zaistí dokonalé zatienenie bez bočného prieniku svetla.

Výška:  

Ak budete žalúziu montovať do stropu, priložte meter k stropu a zmerajte výšku k podlahe prípadne k parapete. Pri uchytení žalúzie do steny nad okenným otvorom priložte meter 80 – 100 mm nad okenní otvor.  Je potrebné počítať s miestom pre pripevnenie konzoly do steny.  

Od vymeranej výšky k podlahe sa odpočíta 30 – 50 mm a od vymeranej výšky k parapete 10 – 30 mm. Odpočty u výšok sa vykonáva z dôvodu prípadných nerovností stropu a podlahy. Lamely by mali voľne visieť, nemali by sa podlahy alebo parapety dotýkať.

Žalúzie si ľahko vymeriate samy aj u rozmerných francúzskych okien. A potom už len stačí objednať na e-shope a tešiť sa na nové tienenie.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Pavel Hrdlička




Prečo ľudia objednávajú tieniacu techniku? 2. diel Vonkajšie žalúzie

Veľké presklené plochy a francúzske okná sú v poslednej dobe populárny variant pri stavbe rodinných aj komerčných stavieb. S týmto trendom rastie taktiež dopyt po vhodnom zatienení týchto plôch, ktoré by zároveň zabránilo prehrievaniu interiéru v lete a úniku tepla v zimnom období. A práve tieto vlastnosti má vonkajšia tieniaca technika.

Objednajte si pergolu s 8 % zľavou

Sezóna 2021 pomaly končí a za nejaký čas nás čaká ochladenie a nutné prerušenie prác na rekonštrukciách a stavbách. Aj tento čas sa však dá efektívne využiť a byť pripravení na jar 2022. Objednajte si preto pergolu ARTOSI - my vám na ňu dáme zľavu 8 %.

Nové plastové plotovky ECO

K ponuke produktov na našom e-shope patrí nielen tieniaca technika, ale aj ďalšie produkty pre váš dom. Napríklad prvky, ktorými územie vášho pozemku ohraničíte, plastové ploty, pri ktorých teraz rozširujeme ponuku o plastové plotové latky a k nim padnúce krytky.

Markíza alebo ako sa chrániť nielen na terase

Účel žalúzií je bezpochyby jasný, chráni interiér vášho domova pred dopadajúcimi slnečnými lúčmi, a tým nadmernému prehrievaniu vnútorných priestorov.