zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Jak vymerať vertikálne žalúzie pre zatienenie francúzskeho okna?

Francúzske okná dnes činia neoddeliteľnú súčasť väčšiny moderných obydlí. Do domu zaistia väčší prísun svetla, otvoria priestor, poskytnú krásny výhľad, prepoja interiér s exteriérom a uľahčia prístup na terasu, balkón či záhradu. A jak je to ale so zatienením?

Francúzska okná skvelo presvetlia interiér, umožňujú ľahšie vetranie a celkovo prepoja interiér s exteriérom. Preto je nutné zatieniť pre momenty, keď si práve od tohoto prepojenia chcete odpočinúť, zaistiť súkromie, či sa napr. skryť pred slnečnými lúčmi spánku. Vhodnou voľbou pre tieto veľké okná sú vertikálne žalúzie.

Ako ich vymerať?

Ich vymeranie je pomerne ľahká záležitosť. Nepotrebujete extra náradie odborného technika, postačí vám zvinovací meter, ceruzka a papier.

Než sa pustíte do merania, je dôležité vedieť, kam budete žalúzie montovať. Žalúzie môžete umiestniť do okenného otvoru pred okenný otvor.  

  1. Vymerania pre montáž do stropu okenného otvoru

Šírka:

Zmerajte skutočnú šírku okenného otvoru v miestach, kde bude horný profil montovaný. Od nameranej šírky odpočítajte 5 mm. Výsledná hodnota sa uvedie do objednávkového formuláru.

Výška:

U výšky sa meria skutočná výška okenného otvoru, do objednávkové formuláru uveďte výšku o 10 – 30 mm menší. Uvedená výška je vrátane horného profilu.

 

  1. Vymeranie pre montáž pred okenný otvor

Žalúziu pred okenný otvor môžete pripevniť do stropu miestnosti, alebo na stenu nad okenným otvorom.

Šírka:

K vymeranej šírke okenného otvoru odporúčame pripočítať 200 mm. Žalúzie bude širšia než okenný otvor a presah 100 mm na každej strane zaistí dokonalé zatienenie bez bočného prieniku svetla.

Výška:  

Ak budete žalúziu montovať do stropu, priložte meter k stropu a zmerajte výšku k podlahe prípadne k parapete. Pri uchytení žalúzie do steny nad okenným otvorom priložte meter 80 – 100 mm nad okenní otvor.  Je potrebné počítať s miestom pre pripevnenie konzoly do steny.  

Od vymeranej výšky k podlahe sa odpočíta 30 – 50 mm a od vymeranej výšky k parapete 10 – 30 mm. Odpočty u výšok sa vykonáva z dôvodu prípadných nerovností stropu a podlahy. Lamely by mali voľne visieť, nemali by sa podlahy alebo parapety dotýkať.

Žalúzie si ľahko vymeriate samy aj u rozmerných francúzskych okien. A potom už len stačí objednať na e-shope a tešiť sa na nové tienenie.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Pavel Hrdlička




Jarná starostlivosť o exteriérovú tieniacu techniku

S končiacim studeným počasím nastáva čas pravidelného jarného upratovania, ku ktorému neodmysliteľne patrí aj upratovanie záhrady a okolia domu. A pretože je jar svojimi teplotami ideálnym obdobím pre umývanie okien, mali by sme sa spolu s nimi zamerať i na čistenie a pravidelnú údržbu tieniacej techniky. V dnešnom článku sa zameriame na starostlivosť o exteriérovú tieniacu techniku a siete proti hmyzu.

Náhradné diely – vymeňte si opotrebované či stratené

Nami dodávané produkty sú kvalitné a majú naozaj dlhú životnosť. Nie je potrebné sa o ne nijak zvlášť starať. Postačí len pravidelná jednoduchá údržba a nepríjemnosti s opravou sa vám budú vyhýbať. Môže sa však stať, že sa nejaká súčiastka opotrebuje či zakotúľa.

Ako sa čistia lamely vertikálnych žalúzií?

Častá otázka všetkých zákazníkov, ktorí si objednávajú vertikálne žalúzie: Ako mám čistiť lamely vertikálnych žalúzií?

Štýly bývania - škandinávsky a minimalistický (1. diel)

Dnešná doba ponúka mnoho štýlov a nápadov, ako si urobiť svoje obydlie čo najpríjemnejšie. Pozrieme sa spoločne na to, ako si môžeme byt či dom vyladiť interiérom alebo exteriérom a zároveň ukážeme, aké tienenie je najvhodnejšie k danému štýlu.