zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Markíza alebo ako sa chrániť nielen na terase

Účel žalúzií je bezpochyby jasný, chráni interiér vášho domova pred dopadajúcimi slnečnými lúčmi, a tým nadmernému prehrievaniu vnútorných priestorov. Markíza oproti tomu dokáže ochrániť ako vonkajšie obytné priestory, tak i interiér. Markíza nie je len funkčným tieniacim prvkom, ale vďaka veľkému výberu látok dokonale dokreslí obraz vášho domova. Poďme sa pozrieť na jednotlivé typy.

 
 

Delenie podľa konštrukcie
Pri výrobe markíz sa využívajú najčastejšie štyri základné konštrukcie:

  • 1. markíza bez nosného profilu
  • 2. markíza s nosným profilom
  • 3. polokazetová markíza
  • 4. kazetová markíza
 

Markíza bez nosného profilu je najjednoduchším typom markízy na trhu. Nosná časť konštrukcie je integrovaná do dvoch úchytov, ktoré sú osadené ramenami a navíjacím mechanizmom. Jej nevýhodou je, že rozteč úchytov je pevne daná šírkou markízy a nejde ju meniť. Výhoda markíz bez nosného profilu spočíva v nízkej hmotnosti a nižšej obstarávacej cene. Markíza s nosným profilom, ako názov napovedá, má na rozdiel od predchádzajúceho typu markízy nosný profil na ktorom sú pripevnené ramená, navíjací mechanizmus a kotviace konzoly. Výhodou markízy s nosným profilom je jej vyššia tuhosť, vďaka čomu môže byť krycia plocha väčšia, a tiež variabilita umiestnenia kotviacich konzol. Polokazetová markíza vychádza z markízy s nosným profilom, ale ako názov napovedá, je vybavená krytom látky tzv. kazetou, do ktorej je pri rolovaní zasunutá látka, ale ramená sú viditeľné. Látka je skrytá pred nepriaznivými vplyvmi, čím sa predlžuje jej životnosť. Kazetová markíza je najluxusnejším typom vonkajšej markízy s úplne dokonalou konštrukciou. Základným konštrukčným prvkom a nosným profilom je samotná kazeta, ktorá ukrýva ako látku, tak ramená. Toto riešenie prepožičiava kazetovej markíze elegantný tvar a dlhú životnosť.

 

Aké ovládanie zvoliť?

Hoci je možné opatriť markízu manuálnym ovládaním za pomocou kľuky, tento spôsob príliš neodporúčame. Je vhodný predovšetkým pre menšie markízy alebo menej časté použitie. Druhý spôsob ovládania je motorický a to za použitia spínača alebo diaľkového ovládania. Tento spôsob je veľmi obľúbený pre komfort, ktorý poskytuje obzvlášť v prípade väčších rozmerov. Markízu je možné osadiť otrasovým, dažďovými a slnečnými čidlami. Tieto snímače nielenže sú pohodlnejšie, ale aj veľmi praktické a navyše ochránia Vašu markízu pred nepriaznivým vplyvom počasia.

 



Mohlo by vás tiež zaujímať:

Pavel Hrdlička




Užívajte si doma pohodu bez nepozvaných hostí

Ležíte na gauči, otvárate obľúbený časopis alebo napínavú knižku, vedľa seba osviežujúci drink. Tešíte sa na relax, ale zrazu okolo vás začne poletovať mucha a nie a nie zmiznúť a dať vám pokoj. Poznáte to? Vyzrejte na otravný hmyz s okennými a dvernými sieťami.

Meníme vizuálnu identitu, kvalita zostáva

V roku 2021 boli 3 obchodné značky. Aby v tom bolo jasno, vznikla jedna identita.

Horizontálne žalúzie na retiazku - klasika, ktorá nikdy neomrzí

Klasické vnútorné žalúzie sú najpredávanejším tovarom v našom e-shope. Trend horizontálnych žalúzií sa stále drží na vrchole a nie je sa čomu čudovať.

Získajte komfortné prostredie v podkroví vďaka tieneniu strešných okien

Jar je v plnom rozpuku, príroda sa prebudila k novému životu a pomaly sa blíži k letu.  Nastal najvyšší čas, kedy začať riešiť ochranu podkrovia pred prehriatím a prudkým slniečkom.