zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Najčastejšie poruchy horizontálnych žalúzií: Ako si ich môžete sami opraviť?

Podarilo sa vám nechtiac pretrhnúť retiazku u žalúzie, prasknúť silónové lanko alebo inak poničiť už namontovanú žalúziu? Nevešajte hlavu, nie je to nič, čo by nešlo vyriešiť. A s náhradnými dielmi a manuálmi pre opravu od nás to zvládnete dokonca aj svojpomocne.

Oprava žalúzií doma

Vnútorné horizontálne žalúzie sa najčastejšie poškodia zlým zaobchádzaním, neopatrnou hrou detí, ale aj starnutím žalúzií. Ak je totiž materiál dlho vystavovaný UV žiareniu, niektoré komponenty skrehnú a veľmi ľahko sa poškodia. Vo väčšine prípadov sa však jedná o jednoduché opravy, ktoré zvládnete doma sami. Stačí si objednať náhradný diel a podľa návodu ho vymeniť.

ako opraviť žalúzie

 

Medzi dve najčastejšie závady patria prasknuté silónové vedenie žalúzie a pretrhnutie ovládacej retiazky

 

Ponuka horizontálnych žalúzií

 

Demontáž žalúzie

Prvým krokom pre opravu oboch týchto závad je demontovanie žalúzie z okna. Zo zasklievacej lišty vytiahnite napínacie kolíky vodiaceho silonu. Odstráňte bočné krytky horného profilu. Lamely zo stiahnutej polohy rukou zdvihnite nahor a držte u horného profilu. Skrutky, ktoré držia žalúziu k okennému rámu, odskrutkujte. Žalúziu si položte tak, aby sa pri oprave nerozbehli lamely. Môžete použiť aj šnúrku, ktorou lamely zaistíte stiahnuté pri sebe.

Výmena pretrhnutej ovládacej retiazky

Z horného profilu vytiahnite základovú dosku. Z dosky profilu vyberiete ozubené koliesko a vyvlečiete retiazku. Koliesko vráťte späť a do prevodovky navlečte retiazku novú. Retiazku spojte spojkou, ktorá má byť na vonkajšej strane. Teraz len ostáva žalúziu namontovať späť a vyskúšať jej funkčnosť. Ak je všetko v poriadku, môžete žalúziu namontovať späť na okenný rám.

Pre lepšiu predstavu pripájame video návod.

 

 

Prasknuté silónové vedenie

Silónové vedenie má za úlohu držať lamely vo vhodnej vzdialenosti od sklenej plochy pri manipulácii s oknom (otváranie, zatváranie, vyklápanie). Pokiaľ dôjde k jeho pretrhnutiu, žalúzia sa voľne odklápa od okna, prípadne oň klope, ak je prievan. Výmena tohto komponentu je však rovnako jednoduchá ako v predchádzajúcom prípade výmena retiazky a zaberie vám pár minút.

oprava retiazky na žalúzii

 

Opäť je prvým krokom demontáž žalúzie z okna. Dobre si prezrime, ako je struna v základovej doske a v profile vedená. Silónová struna je zaistená zaklopením plastového kolíka. Prasknutú strunu odistite a vytiahnite. Nový vodiaci silon začnite prevliekať koncovkou dolného profilu, postupne každou lamelou a plastovou základovou doskou podľa pôvodného prevlečenie. Na spodok struny navlečieme napínací kolíček.

Žalúziu primontujeme pomocou skrutiek späť na rám okna. Do pôvodného otvoru v zasklievacej spodnej lište nasunieme koniec silónu a vsadíme napínací kolík. Kolík v otvore pridržíme a zatiahnutím za prečnievajúci koniec silónu zo základovej dosky v hornom profile silón napnite a zaistite plastovým kolíkom. Zostávajúci silón skráťte asi na 10 cm a vsuňte do profilu. Nasaďte bočné krytky a máte hotovo!

Ak vás trápi iná závada, napríklad krivý chod alebo zlé naklápanie lamiel, pozrite sa na postup opravy do článku s touto témou.

Na opravu bežných závad nemusíte volať odborníkov, s pomocou návodu to hravo zvládnete sami. A ušetríte!

 

Ponuka náhradných dielov

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Sandra Heierhoff




Rozdiely v typoch markíz? Všetko na jednom mieste!

Plánujete nákup vonkajšej markízy, ale nevyznáte sa v ich ponuke? V nasledujúcom článku popíšeme jednotlivé typy markíz a pomôžeme vám zorientovať sa v našej ponuke.

Vertikálne žalúzie - jednotka v oblasti tienenia kancelárskych priestorov

Vertikálne žalúzie sú stálicou v oblasti tienenia kancelárskych a komerčných priestorov. A nie je tomu tak iba náhodou.

 

 

Prečo solárne žalúzie?

Značka ISOTRA vyvinula unikátnu žalúziu, ktorá šetrí peniaze, čas aj oči. Navíja sa totiž zo slnečnej energie a vďaka solárnemu regulátoru sa jednotlivé lamely naklápajú samy, podľa intenzity slnečného žiarenia. Ako žalúzia ISOTRA ENERGY funguje a prečo si ju kúpiť?

Jarná starostlivosť o exteriérovú tieniacu techniku

S končiacim studeným počasím nastáva čas pravidelného jarného upratovania, ku ktorému neodmysliteľne patrí aj upratovanie záhrady a okolia domu. A pretože je jar svojimi teplotami ideálnym obdobím pre umývanie okien, mali by sme sa spolu s nimi zamerať i na čistenie a pravidelnú údržbu tieniacej techniky. V dnešnom článku sa zameriame na starostlivosť o exteriérovú tieniacu techniku a siete proti hmyzu.