zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Nevyhadzujte peniaze za prekurovanie - kúpte si vonkajšie rolety!

Je tu už chladné zimné obdobie, ktoré nás núti tráviť viac a viac času vnútri našich domov a bytov. Múry ľahšie chladnú, začíname viac kúriť. Ako ušetriť za kúrenie a užiť si teplo domova aj v ukrutnej zime? 

Nekúrte viac, než je nutné

Okennými otvormi uniká v zime z miestností najviac tepla. Veľmi efektívnym riešením, ako tomu zabrániť, sú predokenné rolety, ktoré môžu v zime zabrániť úniku 17 - 30 % tepla z interiéru. Medzi sklenenou plochou okna a roletou sa vytvorí vzduchová kapsa, ktorá funguje ako izolačná vrstva. Úspora tepla sa líši podľa typu roliet. Ak v zime večer predokenné rolety stiahneme a ráno vytiahneme, ušetríme nemalé čiastky na výdavkoch za elektrinu alebo plyn. Roleta okrem toho poskytuje tiež dobrú protihlukovú ochranu.

Ovládanie vonkajších roliet je možné buď pomocou pásky so samonavíjačom alebo motoricky. Najväčší komfort zaistí práve ovládanie motorické - na diaľkový ovládač alebo vypínač. Vďaka riadiacim jednotkám môžeme naprogramovať časy spúšťania a vyťahovania roliet. Pri nepriaznivom počasí môžeme rolety nechať stiahnuté a tým nielen prispieť k úspore energie, ale aj predĺžiť životnosť našich okien.

Na kontrolu teploty v domácnosti môžete použiť teplomer na to určený, manipulácia s nim je veľmi jednoduchá.


Petra Šenková




Ako vybrať projekt pre stavbu svojpomocne?

Rastúcim trendom v českom stavebníctve je stavba domu svojpomocne. Len vlani tak v Česku pribudlo okolo päť tisíc stavebníkov a ich počet sa medziročne zvyšuje o 30%. Realizácia stavby vlastnými rukami obnáša svoje výhody.

Ako na zatienenie podkrovia?

Prázdne podkrovné priestory majú svoje čaro a atmosféru, ktorá priamo nabáda k vytvoreniu originálnej súčasti bývania. Väčšinou sú atypické a všetko vybavenie je potreba premyslieť tak, aby do interiéru sedelo. Zatienenie strešných okien je na pôde nielen nutnosťou, ale aj krásnym doplnkom, ktorý zladí dizajn celej izby.

Tepelná stabilita budov – tienenie a orientácia stavby (4. diel)

Týmto dielom uzatvárame sériu článkov od pána architekta Petra Brandejského. Zameral sa na svetové strany a tienenie, všetko doplnil názornými grafikami. Tak sa vrhnite do čítania...

 

 

 

Rolety vs. žalúzie - chcete v tom mať jasno?

Tiež si pletiete rolety a žalúzie? Pripadá vám, že je to jedno a to isté? Vysvetlíme Vám, aké typy roliet sú a aké sú ich výhody oproti klasickým žalúziám.