zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Plissé žalúzie - zoznámte se

Článok prevzatý so súhlasom od našej zákazníčky Gabriely z jej blogu.

LÁTKOVÁ ŽALÚZIA, KTORÁ VÁS BUDE BAVIŤ

Na začiatok pár faktov:

  • Plissé sú skladané látkové žalúzie, ktoré sa jednoducho ovládajú a skvelo vyzerajú.
  • Majú na sebe špeciálnu povrchovú úpravu, aby sa na ne zbytočne nechytali nečistoty a prach.
  • Hodia sa do všetkých okien, je jedno, či máte doma plastové, drevené alebo hliníkové okná.
  • Môžete si vybrať z niekoľko typov.

A teraz trocha podrobnejšie.

PLISSÉ S MADLOM - NAŠA VOĽBA

Vzhľadom na to, že sa nám naše hliníkové okná v antracite páčia a nechceli sme ich zbytočne schovávať, plus samozrejme aj z praktického hľadiska kvôli následnému otváraniu okien (ktoré som rozoberala už v prvom článku), sme jednoznačne vybrali plissé ovládané madlom.

S tým, že tento konkrétny typ má ešte ďalšie dva varianty. Buď môžete zostať pri tom, že máte horný profil pevný a posúvate iba so spodným profilom, alebo si môžete nechať vyrobiť plissé, ktoré ide ovládať z oboch strán.

Druhý variant je samozrejme náročnejší a teda s príplatkom. V prípade e-shopu Labona.sk je to konkrétne + 15 %. Aj z toho dôvodu sme si tento variant "dopriali" pri tých oknách, kde to skutočne využijeme. Pre fajnšmekrov tu je ešte plissé s dvojitou látkou.

VÝBER LÁTKY PRI PLISSÉ

Možno si myslíte, že som riešila hlavne farbu, ale napodiv tá prišla na rad až ako druhá. Ako prvé som sa totiž začítala do hodnôt odrazenia, priepustnosti a pohltenia. Presne tieto tri údaje totiž rozhodujú o tom, ako veľa svetla sa do miestnosti dostane, aké tam bude teplo a ako veľmi sem bude vidieť.

  • % priepustnosti → prezradí, ako veľmi bude cez látku vidieť a koľko svetla prejde do miestnosti. Napr. 0-15 % priepustnosti majú úplne zatemňujúce látky. My sme vybrali tieniaci variant.
  • % odrazenia → čím viac slnečného žiarenia sa odrazí (reflexia), tým menej ho zostane v miestnosti a miestnosť sa toľko nezahreje.
  • % pohltenia → udáva množstvo svetla, ktoré látka pohltí. Takže čím vyššia je hodnota pri odrazení, tým nižšia je pri pohltení a naopak.

Aby som zhrnula náš výber: 68 % odrazenie, 4 % pohltenie a 28 % priepustnosť. Konkrétne je to PCCRU 502 v bielo-béžovom odtieni (v skutočnosti je to skôr do toho béžového nádychu).

Farebné prevedenie sa dá, samozrejme, vybrať aj pri profiloch. Najčastejšie sa ladí ku kľučke. To by v našom prípade znamenalo, že pôjdeme do striebornej farby. Ja som si ale presadila antracitovú, aby to čo najviac zapadlo do okien. A spätne som za to fakt rada. Inak samozrejme, že si môžete vybrať úplne inú farbu, ale už to podľa mňa bude veľký mišmaš. Každopádne proti gustu... Však to poznáte.

KAM SA PLISSÉ MONTUJE?

Pri modeli plissé na madlo máte dve možné riešenia. Tým prvým je nami vybrané uchytenie do krídla - CA (montáž medzi zasklievacie lišty). Tým druhým uchytenie na krídlo.

VYMERANIE PLISSÉ

Vzhľadom na to, že sme už vymeriavali aj horšie veci, tak zameranie plissé je malina. Rozhodne väčší problém som mala nedávno s meraním na šaty. ? Každopádne späť k téme...

Ak sa do toho tiež pustíte, stačí sa držať jednoduchého návodu na vymeranie plissé, ktorý nájdete na e-shope Labony. Keď to zjednoduším úplne na maximum, tak:

  1. Rozmer pri výške = neprirátame nič.
  2. Šírka sa meria vrátane tesniacej gumy a v prípade, že je rám kolmý, odráta sa 5 mm!
  3. Minimálna hĺbka zasklievacej lišty musí byť 21 mm.

OBJEDNÁVKA PLISSÉ ŽALÚZIÍ

Akonáhle máte zamerané a vybrané všetky parametre, ktoré som popísala, môžete sa pustiť do objednávky. Tú som riešila ja a potom to teda radšej nechala skontrolovať Petra. Stihli sme to ešte pred tohtoročnou dovolenkou, a aj keď ide o výrobok na mieru, tak ma prekvapilo, že majú uvedenú expedíciu do 10 pracovných dní. Čo bolo v našom prípade dodržané. Takže nabudúce už sa môžete tešiť konečne na fotky s plisséčkami.


Petra Šenková




Užívajte si doma pohodu bez nepozvaných hostí

Ležíte na gauči, otvárate obľúbený časopis alebo napínavú knižku, vedľa seba osviežujúci drink. Tešíte sa na relax, ale zrazu okolo vás začne poletovať mucha a nie a nie zmiznúť a dať vám pokoj. Poznáte to? Vyzrejte na otravný hmyz s okennými a dvernými sieťami.

Žalúzie deň a noc

Názov žalúzie deň a noc sa síce veľa používa, ale nejedná sa o správne označenie. Aj napriek pruhovemu dizajnu, vďaka ktorému tienenie naozaj pripomína žalúzie, sa typovo jedná o rolety. 

Vertikálne žalúzie - jednotka v oblasti tienenia kancelárskych priestorov

Vertikálne žalúzie sú stálicou v oblasti tienenia kancelárskych a komerčných priestorov. A nie je tomu tak iba náhodou.

 

 

Vonkajšie žalúzie pre portály HS a rohové okenné zostavy

Aké sú výhody tienenia pre tieto prípady a na čo si vyplatí myslieť? Prečítajte si krátky článok venovaný práve téme sestav vonkajších žalúzií pre vstupné portály a rohové okná. Nájdete tu všetko podstatné i návod, ako jednoducho sestavu vymeriat.