zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Porovnanie vonkajších žalúzií a roliet - ktoré vybrať?

Poďme sa v tomto článku pozrieť na ďalšiu často diskutovanú tému pri výbere tieniacej techniky. Tentoraz sa pozrieme na rozdiely medzi vonkajšími žalúziami a roletami.

Vonkajšie žalúzie

Vonkajšie žalúzie ponúkame v troch základných variantoch, a to podľa tvaru lamiel. Môžete si vybrať z lamiel v tvare písmena C, Z alebo S. Podľa toho nesú žalúzie názvy Cetto, Zetta a Setta. Okrem nich nájdete v ponuke aj vonkajšie žalúzie Cetto Flexi, ktoré majú lamely tiež v tvare písmena C, ale oproti bežným Cetto žalúziám majú výrazne nižšiu výšku nábalu. To sa hodí, ak nemáte dostatok miesta nad oknom.

Ďalej žalúzie delíme na priznané a žalúzie s purenitovým boxom. Priznané sa montujú na hotovú fasádu a majú viditeľný krycí plech, kdežto žalúzie s purenitovým boxom sa zapravujú do fasády. Viac o vonkajších žalúziách sa môžete dočítať v našom e-booku, ktorý je zdarma k stiahnutiu.

vonkajšie žalúzie na dome

A aké sú teda výhody vonkajších žalúzií?

Ako veľké plus vidíme možnosť plynulej regulácie svetla vchádzajúceho do interiéru. Lamely žalúzií môžete nakláňať podľa potreby a docieliť tak ľahkého zatienenia, aj úplného zatemnenia. S vonkajšími žalúziami tiež ušetríte v lete za klimatizáciu, pretože chránia okná pred prehrievaním z vonkajšej strany. Zároveň môžete na žalúzie pozerať ako na bezpečnostný prvok, pretože je vďaka nim sťažený prístup k oknám a môžu tak odradiť prípadných zlodejov.

Žalúzie majú nepatrne vyššiu obstarávaciu cenu oproti vonkajším roletám, ale majú zasa väčšie možnosti pri voľbe rozmerov a farieb líšt a lamiel.

 

Ponuka exteriérových žalúzií

 

Vonkajšie rolety

V ponuke vonkajších roliet nájdete v súčasnosti roletu Vivera Al. Roleta sa montuje na hotovú fasádu a návin kryje viditeľný krycí box. Rovnako ako pri žalúziách je veľkou výhodou roliet odclonenie slnečných lúčov ešte v exteriéri. V miestnostiach zatemnených roletami tak je poznateľne nižšia teplota v lete. Ďalej je skvelá možnosť plného zatemnenia interiéru, čo oceníte predovšetkým v miestnostiach, kde sa spí. Vonkajšie rolety fungujú taktiež ako bezpečnostný prvok a znižujú hluk z vonku.

exteriérové rolety

Rolety si môžete vybrať s jedným z dvoch typov krycích boxov. Na dopyt možno pridať aj integrovanú sieť proti hmyzu.

 

Ponuka vonkajších roliet

 

Porovnanie žalúzií a roliet

Každý tento druh vonkajšieho tienenia má svoje plusy aj mínusy a konečné rozhodnutie je na preferenciách každého zvlášť. Základné porovnanie oboch druhov sme pridali do tabuľky:

 

Vonkajšie žalúzie

Vonkajšie rolety

Maximálne rozmery

šírka až 6000 mm, výška až 4000 mm

šírka až 2700 mm, výška až 4400 mm

Ovládanie

ovládanie manuálne alebo motorické

ovládanie manuálne alebo motorické

Montáž

možnosť montáže v rôznych fázach stavby

montáž na fasádu

Výber z viacero typov/tvarov lamiel

Výber farieb

20 farieb lamiel a líšt

12 farieb lamiel, 11 farieb boxu a líšt

Ľahká údržba

Odolnosť proti poveternostným podmienkam

Možnosť plynulej regulácie svetla

✖ (iba sťahovaním a vyťahovaním rolety)

Plne zatemňujúca

Úspora energií na klimatizácii

Zníženie hluku z exteriéri

Čiastočný bezpečnostný prvok

 

Ponuka vonkajšieho tienenia

 

Veríme, že vám náš článok pomôže v rozhodovaní sa pri výbere správneho typu vonkajšieho tienenia pre váš byt či dom.


Petra Šenková




Správna údržba vonkajšieho tienenia?

Leto je už v diaľke, ale vonkajšie teploty sú stále priaznivé. Tak prečo ich nevyužiť na údržbu vašej tieňiacej techniky? Potom, ako nám celé leto krásne tienili, zaslúžia si, aby sa umyli od prachu, peľu a znečistenia hmyzom. Prečítajte si naše pokyny na údržbu  jednotlivých typov tienenia.

Tienenie má vplyv na kvalitu spánku. Aké zvoliť?

Určite už ste počuli, aké podmienky sú pre spánok najlepšie. Medzi tie hlavné patria dostatok tmy, premeraná teplota a taktiež kľud. Ak všetky tieto podmienky splníme, čaká nás plnohodnotný spánok a ráno sa prebudíme zdravý a plní energie.

Rozdiely v typoch markíz? Všetko na jednom mieste!

Plánujete nákup vonkajšej markízy, ale nevyznáte sa v ich ponuke? V nasledujúcom článku popíšeme jednotlivé typy markíz a pomôžeme vám zorientovať sa v našej ponuke.

Prečo ľudia objednávajú tieniacu techniku? 2. diel Vonkajšie žalúzie

Veľké presklené plochy a francúzske okná sú v poslednej dobe populárny variant pri stavbe rodinných aj komerčných stavieb. S týmto trendom rastie taktiež dopyt po vhodnom zatienení týchto plôch, ktoré by zároveň zabránilo prehrievaniu interiéru v lete a úniku tepla v zimnom období. A práve tieto vlastnosti má vonkajšia tieniaca technika.