zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Prečo ľudia objednávajú tieniacu techniku? 2. diel Vonkajšie žalúzie

Veľké presklené plochy a francúzske okná sú v poslednej dobe populárny variant pri stavbe rodinných aj komerčných stavieb. S týmto trendom rastie taktiež dopyt po vhodnom zatienení týchto plôch, ktoré by zároveň zabránilo prehrievaniu interiéru v lete a úniku tepla v zimnom období. A práve tieto vlastnosti má vonkajšia tieniaca technika.

Tienenie sa stáva štandardom, ktorý značne prispieva k pohodlnému bývaniu a nie je preto divu, že jeho výber odporúčajú architekti, ktorí pri príprave projektov stavby komerčných stavieb aj rodinných domov. Toto odporúčanie má svoje funkčné aj dizajnové opodstatnenie – v prípade exteriérového tienenie je totiž možné techniku krásne zakomponovať do fasády, schovať, prípadne zladiť s domom.

Naviac dnes vieme k týmto produktom dodať riadiace systému, ktoré ovládate cez smartphone odkiaľkoľvek. Stiahnuť aj zatiahnuť žalúzie tak kľudne môžete aj z exotickej dovolenky u mora, čo je výhodne aj ako ochrana vášho majetku pred násilným vniknutím. Tienenie chráni sklo z vonku a pre zlodeja je ťažší a časovo náročnejšie sa cez ňu dostať, čo ho často odradí.

Menšie teórie o energii

Koľko energie predá slnko cez sklenú plochu u domu orientovaného na juh o veľkosť 1 m2? V našej zemepisnej polohe sa jedná  o cca 800 -1000 W na m2. Klasické veľké okno má plochu cca 6 m2, teda skoro 6 kW výhrevu, čo je podobne ako celková spotreba domu v zimných mesiacoch. V zime to nevadí, ale v lete si toto v interiéri neprajeme. Vonkajšia tieniaca technika tomuto problému v letných mesiacoch pomáha predchádzať.

Nie nadarmo sa v skoršej dobe budovali meter široké kamenné steny s veľmi malými oknami. Dnes je však doba iná a väčšina z nás má rada presvetlený byt, dom alebo kanceláriu prírodným svetlom. A preto je potrebné tieto sklenené plochy chrániť pred slnečnými lúčmi. Samotným naklápaním žalúzií sme schopní odraziť slnečné lúče a tím tak prepustiť menej tepla do interiéru.

Aké typy vonkajších žalúzii existujú?

Žalúzie sa typovo rozdeľujú hlavne podľa tvaru lamiel, ktorú sú v tvare C, Z alebo S. Vonkajšie žalúzie s lamelou C – Cetta sa vyrábajú v šírke lamiel 50, 65 a 80. S lamelou Z – Zetta sú v šírke lamiel 70 a 90 a pre lamiel S – Setta sú v šírke lamiel 65 a 90.

Vonkajšie žalúzie Cetta EXT 50 je univerzálnym typom exteriérové žalúzie, ktorú je možné použiť aj v interiéri. Žalúzie má lamely v tvare písmena C, bez záhybu na koňoch a preto najčastejšie montuje v miestnostiach, ktoré nie sú toľko vystavované silnému pôsobeniu vetra. Vedenie je riešené v oceľovom lanku. Lamela má šírku 5 cm. 

Lamela Cetta 65 má šírku lamely 6,5 cm. Vedenie žalúzie je v hliníkových vodiacich lištách, ktoré zaisťuje stabilitu žalúzie vo vetre. Lamela Cetta 80 má šírku 8 cm a  záhyby po celej dĺžke lamely, čo ju robia stabilnejšou vo vetre a pevnejšie proti tlaku. Vďaka týmto vlastnostiam a skvelému vzhľadu je najpoužívanejším typom žalúzie pre rodinné domy.

 

 

Kam sa hodí Zetta?

Vonkajšie žalúzie Zetta 70 je spolu so Zetta 90 technologicky najvyspelejšiu žalúziu v exteriérovom tienení. Najčastejšie sa používa pre administratívne budovy, ale zároveň je vhodná aj pre rodinné domy. Šírka lamiel je 7 cm alebo 9 cm. Lamela má po celej svojej dĺžke  vlisovanou gumou, ktorá zvyšuje termoregulačný efekt žalúzie. Výhodou žalúzie typu Z je celistvá plocha pri uzavretom stavu lamiel. 

 

 

 

Setta pre najväčší komfort

Vonkajšie žalúzie Setta 65 a 90 sú špičkou vo vonkajšom tienení z pohľadu účelnosti a dizajnu. Rovnako ako lamely Zetta pri uzavretom stave lamiel vytvára celistvou plochou. Lamela Setta 90 sa viac využíva k zatieneniu väčších plôch, keďže lamely pôsobia opticky väčším dojmom

 

Žalúzie sa ľahko udržiavajú

Výhodou vonkajších žalúzií je taktiež nenáročná údržba, stačí keď ich vyčistíte aspoň 2x ročne, hlavne v období, keď sa na nich usadí popol z komínov, peľ zo stromov, nečistoty od hmyzu a podobne. Na čistenie môžete použiť záhradnú hadicu, parný čistič či vysokotlakový čistič nastavený na nižší výkon.

Žalúzie najskôr sklopte do zvislej polohy a opláchnite čistou vodou. Potom ich omyte mydlovou alebo jarovou vodou a na záver opäť spláchnite čistou vodou. Vyvarujte sa chemických rozpúšťadiel, čistiacich pieskov a čistiacich pást.

Na technickú údržbu zavolajte odborníka

V prípade, že sa so žalúziami vyskytnú problémy, ako napr. nerovné vyťahovanie a sťahovanie žalúzie, zlý stav vodiacich líšt, hlučnosť žalúzie či nefunkčnosť koncových spínačov, kontaktujte predajcu žalúzií, ktorý vám zaistí odborníka pre technickú údržbu.


Petra Šenková




Ako správne vybrať žalúzie?

Ľudia slovo žalúzie často používajú pre všetky produkty tieniacej techniky. Pokúsime sa Vám ľahko a prehľadne vysvetliť ako sa jednotlivé produkty volajú, aké sú ich hlavné výhody a kam sa najčastejši používajú.

Ako vyzerá správne zabalená zásielka? Diel tretí

Na rad sa dostal tretí článok o tom, ako má správne vyzerať zabalená zásielka. Už vieme, čo očakávať pri objednávke vnútorného tienenia. V prvom diele išlo o interiérové žalúzie a v druhom o látkové interiérové tienenie. Teraz sa pozrieme na zásielky tienenie určeného pre exteriér.

Nestresujte sa nákupom tienenia - s nami objednáte rýchlo a z pohodlia domova

Aj naďalej sa situácia vyvíja tak trochu nepredvídateľne a čo je dnes, nemusí byť zajtra. Máme pre vás ale dobrú správu - nákup tienenia online funguje bez obmedzenia a nemusí tak byť zbytočne strašiak a žrút času.

Znížte náklady na energiu vo vašej domácnosti

Cena elektriny raketovo stúpla, situácia je neistá a mnoho spoločností stojí na pokraji svojich možností. Na účtoch domácností sa zrazu objavujú nemalé čiastky nad plán rodinného rozpočtu. Znie to trochu ako hororový scenár, že? Tak se poďme pozrieť, ako na zdraženie elektriny aspoň trochu vyzrieť.