zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Prečo ľudia objednávajú tieniacu techniku? 2. diel Vonkajšie žalúzie

Veľké presklené plochy a francúzske okná sú v poslednej dobe populárny variant pri stavbe rodinných aj komerčných stavieb. S týmto trendom rastie taktiež dopyt po vhodnom zatienení týchto plôch, ktoré by zároveň zabránilo prehrievaniu interiéru v lete a úniku tepla v zimnom období. A práve tieto vlastnosti má vonkajšia tieniaca technika.

Tienenie sa stáva štandardom, ktorý značne prispieva k pohodlnému bývaniu a nie je preto divu, že jeho výber odporúčajú architekti, ktorí pri príprave projektov stavby komerčných stavieb aj rodinných domov. Toto odporúčanie má svoje funkčné aj dizajnové opodstatnenie – v prípade exteriérového tienenie je totiž možné techniku krásne zakomponovať do fasády, schovať, prípadne zladiť s domom.

Naviac dnes vieme k týmto produktom dodať riadiace systému, ktoré ovládate cez smartphone odkiaľkoľvek. Stiahnuť aj zatiahnuť žalúzie tak kľudne môžete aj z exotickej dovolenky u mora, čo je výhodne aj ako ochrana vášho majetku pred násilným vniknutím. Tienenie chráni sklo z vonku a pre zlodeja je ťažší a časovo náročnejšie sa cez ňu dostať, čo ho často odradí.

Menšie teórie o energii

Koľko energie predá slnko cez sklenú plochu u domu orientovaného na juh o veľkosť 1 m2? V našej zemepisnej polohe sa jedná  o cca 800 -1000 W na m2. Klasické veľké okno má plochu cca 6 m2, teda skoro 6 kW výhrevu, čo je podobne ako celková spotreba domu v zimných mesiacoch. V zime to nevadí, ale v lete si toto v interiéri neprajeme. Vonkajšia tieniaca technika tomuto problému v letných mesiacoch pomáha predchádzať.

Nie nadarmo sa v skoršej dobe budovali meter široké kamenné steny s veľmi malými oknami. Dnes je však doba iná a väčšina z nás má rada presvetlený byt, dom alebo kanceláriu prírodným svetlom. A preto je potrebné tieto sklenené plochy chrániť pred slnečnými lúčmi. Samotným naklápaním žalúzií sme schopní odraziť slnečné lúče a tím tak prepustiť menej tepla do interiéru.

Aké typy vonkajších žalúzii existujú?

Žalúzie sa typovo rozdeľujú hlavne podľa tvaru lamiel, ktorú sú v tvare C, Z alebo S. Vonkajšie žalúzie s lamelou C – Cetta sa vyrábajú v šírke lamiel 50, 65 a 80. S lamelou Z – Zetta sú v šírke lamiel 70 a 90 a pre lamiel S – Setta sú v šírke lamiel 65 a 90.

Vonkajšie žalúzie Cetta EXT 50 je univerzálnym typom exteriérové žalúzie, ktorú je možné použiť aj v interiéri. Žalúzie má lamely v tvare písmena C, bez záhybu na koňoch a preto najčastejšie montuje v miestnostiach, ktoré nie sú toľko vystavované silnému pôsobeniu vetra. Vedenie je riešené v oceľovom lanku. Lamela má šírku 5 cm. 

Lamela Cetta 65 má šírku lamely 6,5 cm. Vedenie žalúzie je v hliníkových vodiacich lištách, ktoré zaisťuje stabilitu žalúzie vo vetre. Lamela Cetta 80 má šírku 8 cm a  záhyby po celej dĺžke lamely, čo ju robia stabilnejšou vo vetre a pevnejšie proti tlaku. Vďaka týmto vlastnostiam a skvelému vzhľadu je najpoužívanejším typom žalúzie pre rodinné domy.

 

 

Kam sa hodí Zetta?

Vonkajšie žalúzie Zetta 70 je spolu so Zetta 90 technologicky najvyspelejšiu žalúziu v exteriérovom tienení. Najčastejšie sa používa pre administratívne budovy, ale zároveň je vhodná aj pre rodinné domy. Šírka lamiel je 7 cm alebo 9 cm. Lamela má po celej svojej dĺžke  vlisovanou gumou, ktorá zvyšuje termoregulačný efekt žalúzie. Výhodou žalúzie typu Z je celistvá plocha pri uzavretom stavu lamiel. 

 

 

 

Setta pre najväčší komfort

Vonkajšie žalúzie Setta 65 a 90 sú špičkou vo vonkajšom tienení z pohľadu účelnosti a dizajnu. Rovnako ako lamely Zetta pri uzavretom stave lamiel vytvára celistvou plochou. Lamela Setta 90 sa viac využíva k zatieneniu väčších plôch, keďže lamely pôsobia opticky väčším dojmom

 

Žalúzie sa ľahko udržiavajú

Výhodou vonkajších žalúzií je taktiež nenáročná údržba, stačí keď ich vyčistíte aspoň 2x ročne, hlavne v období, keď sa na nich usadí popol z komínov, peľ zo stromov, nečistoty od hmyzu a podobne. Na čistenie môžete použiť záhradnú hadicu, parný čistič či vysokotlakový čistič nastavený na nižší výkon.

Žalúzie najskôr sklopte do zvislej polohy a opláchnite čistou vodou. Potom ich omyte mydlovou alebo jarovou vodou a na záver opäť spláchnite čistou vodou. Vyvarujte sa chemických rozpúšťadiel, čistiacich pieskov a čistiacich pást.

Na technickú údržbu zavolajte odborníka

V prípade, že sa so žalúziami vyskytnú problémy, ako napr. nerovné vyťahovanie a sťahovanie žalúzie, zlý stav vodiacich líšt, hlučnosť žalúzie či nefunkčnosť koncových spínačov, kontaktujte predajcu žalúzií, ktorý vám zaistí odborníka pre technickú údržbu.


Petra Šenková




S pergolou ARTOSI máte kontrolu nad svetlom aj v dome

V posledných rokoch sa bioklimatické pergoly stali veľmi obľúbenými. Mnoho ľudí však stále váha nad otázkou, či táto konštrukcia nezatieni priľahlé obývacie priestory. Odpoveď je jasná – s bioklimatickou pergolou máte plnú kontrolu nad tým, koľko svetla do vášho domu necháte prenikať.

Kde všade sa dajú využiť plastové plotové profily?

Vedeli ste o tom, že plastové plotové profily nemusíte použiť len pre zostavenie plotového poľa? Čo tak nový záhradný stolík alebo lavičky? Vyskúšajte lacnú variantu s ktorou môžete získať trvanlivý záhradný nábytok v dekore, ktorý si sami zvolíte.

Ako si vybrať horizontálne žalúzie?

Horizontálne žalúzie ideálne vyberajte podľa toho, aké máte okno. Plastové, drevené a hliníkové okná totiž majú svoj typický vzhľad - a nie každá žalúzia na nich vyzerá dobre.

Typy screenových roliet

Ponuka screenových roliet je dnes už pomerne obsiahla, ale kto sa v tom má vyznať? Preto sa v dnešnom článku pozrieme na výhody vonkajších screenových roliet, ich druhy a rozdiely medzi nimi.