zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Prečo ľudia objednávajú tieniacu techniku? 3. diel: Vertikálne žalúzie

Prečo ľudia objednávajú vertikálne žalúzie? Jedným z dôvodov je, že zatienia väčšie sklenené plochy, čoho hojne využívajú najmä firmy. Vyrábajú sa z rôznych materiálov, z nehorľavého, ktorý sa oplatí do kancelárskych priestorov či z materiálu so skleným vláknom, ktorý zase uvítajú alergici. Môžete ich namontovať aj do priestoru a opticky tak predeliť miestnosť napríklad na pracovisku alebo v domácnosti, čo je výhodné aj tam, kde sa dvere alebo dvierka namontovať nedajú. Vertikálne žalúzie sú druhým najpredávanejším produktom interiérového tienenia. Dôvodov prečo tomu tak je, môže byť celá rada. Jedným z najdôležitejších môže byť jednoduché vymeranie a montáž.

Čo sú to vertikálne žalúzie?

Vertikálne žalúzie sú látkové lamely so šírkou 89 mm alebo 127 mm, ktoré visí v profile, ako už názov napovedá, vertikálne. Môžete ich namontovať na stenu či do stropu a vybrať si sťahovanie z troch rôznych prevedení. Aj samotné látkové lamely ľahko zladíte s interiérom, vyrába sa totiž v 4 rôznych farebných variantách - Štandardné látky, Nadštandardné látky, Luxusné a Zatemňujúce látky.

Vertikálne žalúzie s lamelou 89 mm predstavuje decentné tienenie do menších priestorov, využijete ju skôr pre jej hustejší efekt a väčšie zatienenie. Lamela 127 mm je štandardnou lamelou na trhu, hodí sa pre veľké šírky a pre atypické tvary vertikálnych žalúzií. Viac v článku tu.

Štyri spôsoby sťahovania vertikálnych žalúzií:

  1. Sťahovanie k ovládaniu - ovládanie a sťahovanie všetkých lamiel bude iba na jednej strane vľavo alebo vpravo. 
  2. Sťahovanie na stred žalúzie - všetky lamely budú stiahnuté na stred žalúzie a teda ich nábal bude v strede dvojkrídlového okna alebo uprostred miestnosti či priestoru do ktorého žalúzie montujete. Ovládanie potom máte vľavo alebo vpravo
  3. Sťahovanie ku krajom - tzv. Opona. Sťahovanie vertikálnych žalúzií môžete mať ako divadelnú  oponu a teda polovica lamiel bude vľavo a druhá polovica bude stiahnutá vpravo.  
  4. Sťahovanie od ovládania - stiahnuté žalúzie budú naproti ovládaniu.  

Kategória látok:

Pre všetky látky vždy uvádzame hodnoty svetla, tzn. koľko svetla prepustí daná látka v percentách do miestnosti. Čím vyššia je hodnota priepustnosti, tým jasnejšie je miestnosť.

  1. Štandardné – ide o látky v základnej cenovej hladine. Do kategórie štandardných látok patria: CARINA, SHANTUNG a CREPPE sú zo 100% polyesterového vlákna (PES). Tieto látky nepatria medzi nehorľavé, teda nie sú doporučované do kancelárskych priestorov.
  2. Nadštandardné – látky v príplatkovej cenovej hladine. Do kategórie nadštandardných látok       radíme: IGUAZU, SHANTUNG  FR, SUNMATE sú zo 100% polyesterového vlákna (PES). Medzi   nehorľavé radíme látku SHANTUNG FR a SUNMATE s ohňovzdornosťou B1.
  3. Luxusné – látky s jemným vzorom. Zaraďujeme sem látky: MARRAKECH, VEROGLIM, FRANKFURT, VEROSAFE 12 sú zo 100% (Trevira CS - Od samotného začiatku spĺňajú všetky dôležité protipožiarne normy, zaobídu sa bez dodatočných chemických úprav a nehorľavé vlastnosti sa nestrácajú ani praním, používaním alebo starnutím materiálu); GLAMOUR, PURE sú zo 100% polyesterového vlákna (PES). Ohňovzdornosť všetkých uvedených látok je B1.
  4. Celkom  zatemňujúce – ide o látky, ktoré naozaj úplne zatemnia miestnosť pri stiahnutí žalúzií a priepustnosť svetla je veľmi malá do miestnosti. Patria sem látky: SUNBLOCK, STARFLEX DIM sú zo 100% polyesterového vlákna (PES) s ohňovzdornosťou B1. Látka ICELAND je z plastového materiálu označený ako GLASS FIBRE - PVC s ohňovzdornosti NFPA 701.

Ako na údržbu vertikálnych  žalúzií?

Vertikálne žalúzie nevyžadujú mimoriadnu údržbu ani mazanie ovládania.

Pri bežnom znečistení pravidelne utrite povrch výrobku prachovkou alebo navlhčenou mäkkou textilnou tkaninou alebo špongiou. Používajte iba mydlové roztoky bez chemických prísad, o teplote do 30 ºC. Nepoužívajte agresívne čistiace prostriedky, ako organické riedidlá, rozpúšťadlá, čistiace piesky, čistiace pasty, vyvíjače pary a silné alkalické čistiace prostriedky. Pri silnom znečistení (prach), pravidelne používajte jemné kefovanie alebo slabo nastavený ručný vysávač.

UPOZORNENIE: Dbajte na opatrné čistenie tieniacich lamiel či textílií, aby nedošlo k ich premáčknutiu alebo inému poškodeniu. Látky s naparovanou  hliníkovou vrstvou sa nesmie čistiť vodou - vrstva by sa tým poškodila. Pri čistení okien výrobok nastavte do takej polohy, aby nemohlo dôjsť k jeho poškodeniu a aby nebránil v čistení. Chráňte výrobok pred znečistením pri stavebných úpravách a pri maľovaní.

Ako na montáž?

Pozrite sa na ukážku montáže našich zákazníkov, ktorí už do sveta online nakupovania prenikli a objednali vertikálne žalúzie na e-shope z pohodlia domova:

    

   

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Petra Šenková




Markíza jednoducho nesmie uletieť! Ako sa kotví markíza?

Mnoho ľudí má pri vonkajšej markíze strach, aby mu markíza neuletela alebo sa nezlomila pri vysunutí.

Tienenie pre moderný dom, to sú screenové rolety

Energetická úspora je vďaka technológiám stále výraznejšia a nie je preto divu, že pasívne domy sú veľmi populárne. Fungujú na princípe systému vytápania, riadeného vetrania a využívania pasívneho zdroju tepla pomocou rekuperačnej jednotky. A ani tu nesmie chýbať účinné tienenie, ktorá zaistí ochladenie interiéru v teplých letných mesiacoch. Aké vybrať?

Meníme vizuálnu identitu, kvalita zostáva

V roku 2021 boli 3 obchodné značky. Aby v tom bolo jasno, vznikla jedna identita.

Ako som nakupovala látkové rolety cez e-shop

Aj žena dokáže do svojho domova sama vybrať, vymerať, nakúpiť a namontovať látkové rolety, tak aby nielen ladili k interiéru, ale taktiež perfektne tienili. Neveríte? Podívajte sa na náš článok, dokážeme vám, že to nie je nič neobvyklého ani ťažkého.