zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Štýly bývania - Provence a Vintage (2. diel)

V predchádzajúcom článku sme sa zamerali na štýl škandinávsky a minimalistický, dnes sa pozrieme na ďalšie dva výrazné štýly a tými sú Provence a Vintage. Aké sú ich znaky a aké tienenie k nim najlepšie sedí? Čítajte ďalej.

Provence, čiže provensálsky

Keď sme boli pri "svetlých" štýloch, nesmieme zabudnúť spomenúť štýl Provence. Tu sú opäť hojne využívané svetlé farby, teraz však nezostaneme len pri bielej. V interiéri sa často objavuje aj broskyňová, sivá, krémová či svetlomodrá farba. Je tu ale jedna vec, ktorá pri tomto type bývania nikdy nesmie chýbať, a tou sú levandule. Môžu sa nachádzať v rôznom prevedení, ako napríklad na vankúšikoch, riade alebo čerstvé vo váze. Táto voňavá kvetina tak dodáva obydliu pravý nádych francúzskych levanduľových polí.

Celkovo možno povedať, že sú využívané predovšetkým prírodné materiály ako je drevo, kameň, rôzne typy tkanín (bavlna), alebo tepané železo s patinou. Aby bol štýl čo najviac podobný skromnému a príjemnému vidieku, nesmie chýbať zámerná vyblednutosť a lúpanie sa niektorých materiálov. Tu sú tiež využívané viac vankúšiky, obrusy alebo koberce, ktoré farebne skvele zapadnú do vášho vysnívaného bývania.

Aby sa predišlo ohrievaniu miestností v sparných dňoch, je dobré, rovnako ako všetky dnešné typy bývania, vybaviť aj svoje izby tieniacimi prvkami. Tento štýl vyžaduje dvoje dlhé záclony, jedny vo svetlých farbách a druhé v tmavšom prevedení. Efektívne sú tu ale žalúzie vnútorného prevedenia, ktoré si môžete podľa ľubovôle regulovať. Pekným vonkajším doplnkom je tu pergola, ktorá zútulní vonkajšie posedenie pre akúkoľvek príležitosť.

Vintage

Medzi čisté a relatívne svetlé štýly bývania môžeme čiastočne zaradiť aj Vintage. Tu sa kombinujú detaily prevedenia nábytku a materiálu vždy na určité historické obdobie, ktoré si zvolíme a všetko sa do tej doby snažíme vyladiť. Takže keď si zvolíme napríklad nejaké obdobie kráľov či šľachticov, budeme sa snažiť zamerať na elegantnosť, drahé materiály a zdobené predmety.

Alebo naopak obdobie retro, ktoré je veľmi obľúbené a ku ktorému sa dostaneme v budúcom diele, ladíme do veselých pastelových farieb a geometrických tvarov.

Čo sa k takému rôznorodému štýlu Vintage vlastne hodí za tienenie? Dosť záleží, do akej historickej doby si bývanie zariadite, ale všeobecne by sa dalo povedať, že látkovými roletami či plissé farebne naladeným k vášmu interiéru, sa nedá nič pokaziť. Môžu byť taktiež použité napríklad žalúzie vertikálne alebo japonské steny pre ozvláštnenie samotného priestoru. Ak si však zvolíte nejaký elegantný štýl, látkové rolety budú najlepším riešením.


Petra Šenková




Potrebujete niečo schovať alebo oddeliť? Vsaďte na modernú japonskú stenu

Každý z nás občas vo svojom byte rieši, ako čo najefektívnejšie oddeliť alebo predĺžiť veľké miestnosti, prípadne ako zakryť kúty, do ktorých nechcete aby bolo vidieť. Ako to vyriešiť, ak sa jedná o prechodnú dobu? Čo ak stavba priečky sa nakoniec ukáže ako zbytočná, alebo si to v prenajatom byte nemôžete dovoliť? Potom vsaďte na japonskú stenu.

Ako si vybrať vertikálne žalúzie?

Vertikálne žalúzie majú využitie predovšetkým pre väčšie plochy. Je to dané možnosťou použitia až do šírky 5,9 m a maximálnej plochy 12,5m2. Dnes už neplatí, že sa používajú len do kancelárií.

Kto mi poradí s výberom žalúzií a ďalšieho tienenia?

Na našom nákupnom portáli Labona.sk sme pre Vás vytvorili Radcu, ktorý Vám pomôže s výberom.

Inteligentné tieniace systémy: budúcnosť domácej automatizácie

V dnešnej dobe, keď technológia neustále napreduje, sa inteligentné tienenie systémov stáva neoddeliteľnou súčasťou konceptu smart domovov. Produkty od popredného výrobcu Somfy, lídra v oblasti automatizovaných riešení pre domácnosti, znamenajú pre inteligentné tienenie systémov obrovský krok vpred. Sú synonymom pre inováciu a komfort, ktoré transformujú každodenný život.