zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Štýly bývania - škandinávsky a minimalistický (1. diel)

Dnešná doba ponúka mnoho štýlov a nápadov, ako si urobiť svoje obydlie čo najpríjemnejšie. Pozrieme sa spoločne na to, ako si môžeme byt či dom vyladiť interiérom alebo exteriérom a zároveň ukážeme, aké tienenie je najvhodnejšie k danému štýlu.

Škandinávsky

Začneme napríklad s nápaditosťou a jednoduchosťou škandinávskeho štýlu. Ako iste viete, v severských krajinách nemajú toľko prirodzeného svetla, ako je tomu u nás v Slovenskej republike. Preto svoje domy a byty, ešte pred samotnou stavbou, navrhujú s veľkými oknami a často s veľkými miestnosťami bez prebytočných priečok, aby slnko preniklo do čo najväčšieho priestoru. Ľudia zo Škandinávie sa uchyľujú k svetlým farbám ako je biela, svetlo ružová alebo bledomodrá, ktoré zakomponujú spoločne s prvkami z dreva do svojho obydlia. Drevo a ďalšie prírodné materiály, ako napríklad ľanové priadze alebo prírodný kameň, sú veľmi typickými prvkami, ktoré by u vás doma nemali chýbať. Ďalšia vec, na ktorú sa treba zamerať ak chcete mať vaše vysnívané bývanie čo najautentickejšie, je veľké množstvo svetiel vnútri miestností, či už lámp, lustrov či bodových svetiel.

K tomuto severskému štýlu sa najviac hodia tienenia vo forme vnútorných látkových roliet svetlej farby, čisto biele záclony alebo vnútorné žalúzie. Keďže sa väčšinou jedná o okná veľkých rozmerov, nie je zlé využiť tiež vonkajšie rolety, ktoré prípadne ochránia vaše obydlie v sparných dňoch, prípadne proti nakukovaniu okoloidúcich. Japonské steny môžu interiéru tiež dodať veľmi zaujímavý nádych, a to hlavne vďaka svojej širokej palete farieb a vzorov. Tento štýl je veľmi obľúbený a dobre sa spája k mnohým typom vnútorného i vonkajšieho tienenia predovšetkým v svetlých farbách.

Minimalistický

Ďalší typ bývania je dnes mnohokrát presadzovaný minimalizmus. So škandinávskym štýlom má veľa spoločného, a to predovšetkým v otvorenosti, vzdušnosti a čistote priestorov. Osloboďte sa od zbytočných drobností a vecí, ktoré sa neustále niekde povaľujú a vy ich presúvate zo strany na stranu. Nechajte vyniknúť nábytok rôznych farieb, ktorý skvele vyzerá dohromady so svetlými prvkami a stenami. Tento štýl je primárne zameraný na kvalitu a nie na kvantitu, ako tomu je v dnešnej dobe zvykom.

V tomto prípade je možné zaradiť do miestnosti veľké portfólio typov okien, najčastejšie však bývajú svetlé farby a prípadne veľké okná zaisťujúce optickú otvorenosť miestnosti. Preto vynikajú pekné svetlé a priehľadné záclony až na zem, ktoré dodávajú izbe na čistote. Ďalej sa môžu hodiť jednofarebné vnútorné rolety alebo plissé, prípadne žalúzie vo vnútornom či vonkajšom prevedení. Je však dobré obmedziť tieto prvky na čo najmenší počet, napríklad len na vonkajšie tienenie, aby bol zachovaný princíp minimalizmu. V prípade veľkých okien je opäť možné použiť aj japonské steny, ktoré miestnosti dodajú na zaujímavosti, ale zároveň zachovajú ráz jednoduchosti.

Pokračovanie s ďalšími štýlmi ako sú Provence, Vintage, rustikálny a industriálny nájdete v ďalšom diele na našom blogu.


Petra Šenková




Ako vyriešiť veľkoformátové látkové tienenie? Jednou z možností sú japonské steny

Ak potrebujete zatieniť veľkú plochu, ktorou može byť napr.vaša obývačka, alebo spálňa, a chcete pritom využiť modernú a elegantnú tieniacu techniku, tak japonské steny sú to pravé…

Ako postupovať pri reklamácii?

Nákup na e-shopoch dnes už nie je nič neobvyklé. Je to lacné, rýchle a pohodlné. Problém nastáva v prípade, že tovar, ktorý ste si objednali, nezodpovedá vašim predstavám alebo je poškodený. Potom je na čase ho reklamovať. Ako na to?

Siete proti hmyzu, aké sú možnosti s prichádzajúcimi teplými dňami?

Jar ťuká na dvere a s tým aj teplejšie dni a častejšie vetranie našich domov, bytov a kancelárií. Okenné a dverové siete sa preto vyplatí kúpiť práve teraz.

Aké spôsoby ovládania vonkajších žalúzií sú možné?

Ak ste sa rozhodli pre obstaranie vonkajších žalúzií na váš dom či byt, potom na vás okrem výberu tvaru lamiel, farby žalúzie a doplnkov čaká ešte jedna veľmi ťažká voľba. A tou je vybrať ovládanie. Poďme si preto popísať možnosti, ktoré sa pri žalúziách ponúkajú.