zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Tajomstvo zdravého home office? Dostatok svetla a správny výber farieb

Koronavírusová kríza poslala veľa Slovákov na povinný home office a niektorí si prácu z domova natoľko obľúbili, že v nej chcú pokračovať aj po skončení karantény. Aby ste sa ale na home office dlhodobo cítili dobre a podávali 100 % pracovné výkony, musíte pri zariaďovaní domáceho pracovného kútika dodržať pár základných pravidiel.
Čítajte akých.

Hlavne nie v spálni

Najlepšie samozrejme je, ak máte v byte alebo dome samostatnú miestnosť, z ktorej urobíte domácu kanceláriu. Pokiaľ ale podobným luxusom nedisponujete, nevadí - pracovný kútik si jednoducho zariadite aj v obývačke alebo napríklad na chodbe.

Rozhodne ale pracovné miesto nezariaďujte v spálni, ktorá slúži výhradne na oddych, alebo v kuchyni, kde by vás stále niečo rušilo. Vhodným miestom je napríklad obývačka, predsieň, výklenok na chodbe alebo priestor pod schodmi. Pracovný kútik od zvyšku domova opticky oddeľte, poslúži vám napríklad mobilný paraván, vertikálne žalúzie alebo japonské steny.

Základom je polohovateľný stôl a dobrá stolička

Pokiaľ hodláte častejšie pracovať na home office, kúpte si polohovateľný stôl, pri ktorom potom môžete pracovať postojačky aj posediačky. Navyše si jeho výšku prispôsobíte tak, aby vyhovovala výške vašej postavy a neboleli vás pri práci ramená alebo ruky.

Nešetrite ani na stoličke. Ideálne sú ergonomické kancelárske stoličky s polohovateľnou opierkou, podrúčkami aj sedákom, niektoré stoličky majú dokonca pohyblivý sedák, ktorý váš prirodzene núti na stoličke často meniť polohu. Výborná vec.

Myslite na dostatok prirodzeného svetla

Ak to váš byt alebo dom dovoľuje, umiestnite svoje domáce pracovné miesto vedľa okna. Prirodzené svetlo je dôležité pre vašu psychiku, práca v pivnici alebo v temnej miestnosti vás rýchlo vyčerpá. Ak takúto možnosť nemáte, kúpte si aspoň žiarovku s bielym denným svetlom (teplota cca 6 000 K), ktoré najviac pripomína to prirodzené.

Do okien pri pracovnom mieste určite kúpte vnútorné tienenie, najjednoduchšie sú horizontálne žalúzie. Môžete ich mať takmer v akejkoľvek farbe a prídu vhod napríklad počas pravého poludnia, kedy vám do monitora svieti slnko.

Postrážte si farby

Vplyv na vašu pracovnú výkonnosť i psychiku majú tiež farby v kancelárii. Všeobecne ich delíme na studené a teplé, platí pritom, že

  • studené farby (napríklad modrá, zelená či fialová) sú vhodné pre ľudí, ktorí potrebujú pri práci pokoj a sústredenie, napríklad účtovníci, analytici a podobne,
  • teplé farby (napríklad žltá, oranžová alebo červená) sú vhodné pre kreatívcov, ktorí pri práci potrebujú tvorivé prostredie pre svoje nápady.

Myslite na to, až budete maľovať alebo vyberať nábytok a dekorácie.

A ešte jedna poznámka na záver - dohodnite sa s rodinou, že keď ste "zatvorení" vo svojom pracovnom kútiku, nemajú na vás hovoriť alebo vás vyrušovať. Faux pas, kedy za zamestnancom počas videohovoru pribehli malé deti alebo partner/ka len v spodnom prádle, bol počas koronavírusovej karantény plný internet - tak nech sa k týmto ľuďom zbytočne nepridávate.

 

Fotos - www.pexels.com

 


Petra Šenková




Ako vybrať látku pre screenové rolety?

Vybrať si látku je ďalší z veľmi náročných krokov. Určite máte predstavu, či chcete rolety na tienenie, alebo napríklad zatemňovanie, rovnako tak či chcete svetlé alebo tmavé. Ale vybrať si potom jednu konkrétnu zo vzorkovníka už býva často oriešok. Preto sa poďme pozrieť, čo vám hodnoty a označenia jednotlivých látok určujú.

Trend, ktorý sa stále vracia? Okenné látkové rolety!

Látkové rolety sú trendom, ktorý z našich okien hneď tak nevymizne. A dôvod je jasný, látkové rolety sú veľmi praktické, cenovo dostupné, môžeme si vybrať ľubovoľný dizajn a doladiť tak interiér do posledného detailu.

Novinka v našej ponuke - sekcionálne garážové brány na mieru

Je tu chladnejšie počasie a s ním zazimovávanie rozostavaných domov, chát a chalúp. Často je s tým spojená aj potreba uzavretia do teraz otvorených garáží a vjazdov a premŕzanie miestností vďaka starým netesniacim bránam. Poďte to zavčas vyriešiť – máme na to liek.

 

 

Sú látkové rolety vhodné do pergoly?

Krásne slnečné dni sú v plnom prúde a my si ich užívame plnými dúškami. Cez víkend sú to tiež napríklad grilovačky a posedenie s priateľmi. Proste nás to ťahá sadnúť si na záhradu a užívať si tieto príjemné chvíľky. Slniečko máme radi, ale po celom dni strávenom na slnku začneme premýšľať, ako vybudované zázemie na záhrade v podobe pergoly zatieniť. Predsa len nie je príjemné, keď vám ostré slnečné lúče svietia do tváre v čase, keď jete. Alebo ostré slnko v podvečer, keď už si chcete len čítať a relaxovať.