zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Tepelná stabilita budov – tienenie a orientácia stavby (3. diel)

A je tu ďalší diel zo seriálu o tepelnej a svetelnej stabilite budov od pána Ing. arch. Petra Brandejského. Tentoraz zameraný na tienenie a orientáciu stavby. Tak sa pustite do čítania...

 

Valeriu Butulescu: „Aj výrobca tieňov potrebuje svetlo."

Tienenie a orientácia budov voči svetovým stranám sú dva neoddeliteľné atribúty prakticky akejkoľvek stavby. Pri pôvodných stavbách, ktoré svojím riešením, starými technológiami a nedostatočným a neekonomickým riešením obálky domu, si môžeme tieniacou technikou túto bilanciu čiastkovým spôsobom vylepšiť. Avšak zázraky sa nedejú ani tu. Ak vezmeme za základ stavbu typu pasívneho domu, budeme aj tu hojne využívať sofistikovanú tieniacu techniku.

Trochu vyvrátim drobný mýtus, ktorý je trochu zavádzajúci. Výraz "pasívne domy" nevychádza z myšlienky pasivity strán nízkej mernej spotreby tepla na vykurovanie za rok. Tento atribút tam naozaj existuje, ale názov pasívny dom vychádza z princípov pasívnych tepelných ziskov. Sú to vonkajšie zisky od slnečného žiarenia dopadajúceho oknami. Tie sú doplnené ziskami vnútornými, čo je teplo vytvárané ľuďmi, technikou a spotrebičmi. Vďaka veľmi kvalitnej izolácii a ďalším opatreniam zisky neunikajú, a po väčšinu roka si s nimi vystačíme pre vyváženú tepelnú bilanciu. To všetko povyšuje kvalitu bývania na druhú a umožňuje zdravé, ekonomické, ekologické a sebestačné bývanie. Vaša predvídavosť a prezieravosť je tu na mieste.

Nie je to teplo generované vnútornými ziskami nadsadené?

Pre komplexnejšie povedomie si doplníme nasledujúci dielik skladačky. Teplotný výkon vo wattoch sa pohybuje u človeka od režimu spánku po športový výkon od 100 W do 2 200 W. Výkon dvoch ľudí pri domácom upratovaní je 400 W. Tých spomínaných 2 200 W nájdete u varnej kanvice v chode. Zdroj o 1 400 W stačí na vyhriatie domu pri okolitej teplote okolo 5 °C. Päť tanečných párov na večierku, čo býva väčšinou 10 ľudí, generuje asi 3 000 W. 50 ľudí pohromade dokáže zastúpiť kachle o výkone 5 kilowattov. Obchodné domy, firmy plné zamestnancov, počítačov, rôzne serverovne treba často viac chladiť ako vykurovať.

No, a teraz stačí dokázať s tým pracovať. Úspora vynaloženej energie na vykurovanie pasívneho domu, oproti klasickému pôvodnému domu, je približne 70 – 90 %. V prostredí pasívneho štandardu sú toto všetko veľmi vítané benefity daného riešenia.

Čo je teda základ pre tento spôsob bývania?

V kocke to sú:

  • orientácia miestností voči svetovým stranám
  • kvalitná izolácia stien a strechy
  • kvalitné výplne otvorov - okná a dvere vrátane rámov a zasklenia
  • neprievzdušnosť a vzduchotesnosť celého objektu
  • účinné vetranie s rekuperáciou.

Prečo tieniť a čo máme k dispozícii...

Prečo tieniť už na nás vyčnieva z úvodnej stati. No, a kde tieniť? Časť týchto požiadaviek splníme tým, že stavba bude správne orientovaná voči svetovým stranám. Zaujíma nás časový úsek dostatočného osvetlenia a slnečných lúčov v letných a zimných mesiacoch, vo vzťahu k jednotlivým miestnostiam - funkciám domu a bytu.

Optimálne riešenie bývania z pohľadu svetelnej, zároveň aj tepelnej pohody:

  • súvislý, minimálne členitý tvar stavby
  • najväčšie plochy okien na juh, prípadne na juhovýchod alebo juhozápad, najmenšie na severnej strane
  • solárne zisky neznižované zatienením okolitou zástavbou, terénom či nevhodne umiestnenou pergolou
  • vhodné letné tienenie proti prehrievaniu interiéru miestností umiestnené s ohľadom na svetové strany.

Tieto kritériá určujú ďalšie súvislosti. V segmente juhozápadnom až severozápadnom, rovnako ako v segmente juhovýchodnom až severovýchodnom, je dobré pracovať so vzrastlou a strednou zeleňou pre prirodzené zatienenie proti nízkemu slnku. Južná fasáda by mala byť bez pritienenia. Vzťah domu a miestností k svetovým stranám, k slnku, má úzku súvislosť s mierou a kvalitou denného osvetlenia. Tak kompas do ruky a ideme...

 

Citáty - http://www.citaty.net

Fotografie a grafika - autor

Ing. arch. Petr Brandejský

 

Ďalší diel, ktorý uzavrie túto skvelú sériu článkov od pána inžiniera architekta Petra Brandejského, vyjde 23. júna 2020.

Ďalšie články v sérii:

Tepelná stabilita budov – tieniaca technika (1. diel)

Tepelná stabilita budov – tieniaca technika (2. diel)

 




Riadiaci systém Tahoma alebo Connexoon od Somfy?

Riadiť na diaľku vykurovanie domu, rozsvietenie svetiel, zamykanie a sťahovanie žalúzií a roliet je dnes ľahké. Stačí k tomu účinný riadiaci systém a šikovný mobilný telefón. V súčasnej dobe si môžete zaobstarať riadiace systémy Tahoma a Connexoon od Somfy. Premýšľate, ktorý z nich si vybrať? Pripravili sme pre vás zoznam výhod oboch systémov.

Nakúpte si žalúzie a rolety na mieru z bezpečia domova

Málokto sa v tomto období cítí komfortne v prítomnosti cudzích osôb. Neradi chodíte nakupovať, vyhýbate sa kontaktu, snažíte sa chrániť zdravie naše a našich najbližších. Vďaka e-shopu Labona.sk nemusíte čakať na ukončenie karantény, môžete i v tejto situácii nakúpiť potrebné tienenie z bezpečia domova.

Ako pripevniť žalúzie?

Horizontálne vnútorné žalúzie sú obľúbenou stálicou a nie je divu, že je to najbežnejšie objednávaný  tieniaci  produkt. Má jednoduchý dizajn, ktorý nenarúša žiadny štýl interiéru, dobre tieni a ľahko sa inštaluje.

Vonkajšie tienenie pre strešné okná

Novinka od značky ISOTRA, roleta Screen SKY, kombinuje to najlepšie z vonkajšej tieniacej techniky a screenových roliet. Pomáha regulovať slnečné lúče, zabraňuje prehrievaniu a chráni taktiež pred hlukom. Poďme sa na nich podívať podrobnejšie.