zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Tepelná stabilita budov – tienenie a orientácia stavby (4. diel)

Týmto dielom uzatvárame sériu článkov od pána architekta Petra Brandejského. Zameral sa na svetové strany a tienenie, všetko doplnil názornými grafikami. Tak sa vrhnite do čítania...

Čo nám všeobecne prinášajú jednotlivé svetové strany

Severná strana je studená, bez dlhodobého slnečného svetla, poskytuje však výhodné rovnomerné osvetlenie bez oslnenia. Na túto stranu je vhodné umiestnenie vstupných priestorov, chodieb, schodísk, garáže, kúpeľne, WC, ale aj kuchyne, pracovne, dielní a ateliérov.

Južná strana je najcennejšia zo svetových strán. V zime je slnko nízke a poskytuje hlboké preslnenie miestnosti. V lete je slnko vysoko, miestnosti sú presvetlené menej. Táto strana je vhodná pre situovanie obývacej izby, obytnej kuchyne, jedálne, herne detí, terasy a pod.

Východná strana je v lete príjemná svojimi teplotami i ranným preslnením, v zime je strana chladná. Vhodná je pre umiestnenie spálne, kuchyne, jedálne, pracovne apod.

Západná strana je v lete popoludňajším slnkom značne ohrievaná, je potrebné cloniť ako pred teplom, tak i nerovnomerným presvetlením. V zimných mesiacoch je vystavená hlbokému preslneniu. Je vhodná pre umiestnenie obývacej izby, obytnej haly, obytnej kuchyne, jedálne, herne detí, terasy a pod.

Ak použijeme najcennejšiu južnú stranu, primiešame k nej najbližšie svetové strany, dostaneme ďalších adeptov pre možné presklenie a presvetlenie. Sú to plochy juhovýchodné a juhozápadné.

To je ideálna modelová situácia, na ktorú nie vždy dokážeme dosiahnuť. Všetko, čo je mimo tieto kritériá a je v rozpore s normou a danými zvyklosťami, je potrebné riešiť ďalšími technickými prostriedkami. Máte svetla málo? Potom je potrebné prirodzené svetlo vpustiť do interiéru svetlovodmi, strešnými oknami, svetlíkmi. Ak máte svetla nadbytok, potom je dobré ho zmysluplne regulovať. Výraz zmysluplne je tu na mieste, pretože v zimných mesiacoch potrebujete viac svetla a teplotné zisky od slniečka tiež nie sú na zahodenie. No, a v lete je to presne naopak. To je práve ten rébus.

Pozrime sa bližšie na niektoré typy tienenia

Schémy čiastočne polohovateľnej markízy s nastaviteľným uhlom, markízy kopírujúcej presklenie

Schéma lamelovej clony, dvojstupňovej clony kolmej, dvojstupňovej clony šikmej

Zvislé clony v predsadenom ráme, clona horizontálne predsadená, roleta či markíza zvislá

Schémy využitia vodorovnej žalúzie na odrazenie alebo prepustenie a rozptýlenie svetla, tienenie presahujúcou konštrukciou

 

Paradoxne niektoré prvky, ktoré sú pomerne "starým" riešením, vydržali nezmenené do dnešnej doby. Mám na mysli žalúzie a rolety v prímorských oblastiach s teplým podnebím. Kamenný dom, drevené okenice si držia svoju klímu po desaťročia i stáročia a nie je treba tento status quo meniť.

Stále len tienime...

Špecifický brat klasického svetlovodu, ktorý však svetlo vedie z úrovne fasády

Opäť netradičný spôsob presvetlenia interiéru do hĺbky pomocou tienenia a odrazov

Na záver spomenieme tiež opačný spôsob práce so svetlom, nech nie sme iba jednostranní. Svetlo, mám na mysli denné svetlo, je natoľko cenná komodita, že sa oplatí s ním pracovať oveľa viac, než ho iba tieniť. Rébus, ako dostať kvalitné rozptýlené svetlo do interiéru, hlavne do centrálnych pasáží, kde nemáme možnosť presklenia a okien, je tu rovnako dlho, ako prvé obydlia.

Átriá, podlubia, bazilikálne osvetlenie, presklenie pasáží, presvetlenie rôznymi typmi svetlíkov, obyčajné či pochôdzne presklenia stropov či strešné okná sú niektoré z mnohých riešení, ako privedieme denné svetlo do hĺbky interiéru. Väčšina týchto alternatív je vecou koncertných hál, štadiónov, divadiel, galérií, výstavných pavilónov, veľkých priemyselných hál alebo napríklad obchodných pasáží a vstupných hál.

Na účely bytov a rodinných domov sú tieto riešenia využiteľné čiastkovým spôsobom v modernom háve. Dnes túto úlohu skvele dopĺňajú veľmi obľúbené svetlovody. Dva, trochu netradičné spôsoby presvetlenia za všetky ostatné, vidíme na obrázkoch vyššie.
Ak dokážeme využiť zmysluplne všetky pre a eliminovať všetky proti, potom tepelná stabilita budov verzus slnko („který je na obloze zlatou skobou přibitý“), je hračka.

 

  • Citáty - www.citaty.net
  • Fotografie a grafika - autor

                                                                                                Ing. arch. Petr Brandejský

 

Ďalšie články v sérii:

Tepelná stabilita budov – tieniaca technika (1. diel)

Tepelná stabilita budov – tieniaca technika (2. diel)

Tepelná stabilita budov – tienenie a orientácia stavby (3. diel)

 




Novinka v našej ponuke - sekcionálne garážové brány na mieru

Je tu chladnejšie počasie a s ním zazimovávanie rozostavaných domov, chát a chalúp. Často je s tým spojená aj potreba uzavretia do teraz otvorených garáží a vjazdov a premŕzanie miestností vďaka starým netesniacim bránam. Poďte to zavčas vyriešiť – máme na to liek.

 

 

Nevyhadzujte peniaze za prekurovanie - kúpte si vonkajšie rolety!

Je tu už chladné zimné obdobie, ktoré nás núti tráviť viac a viac času vnútri našich domov a bytov. Múry ľahšie chladnú, začíname viac kúriť. Ako ušetriť za kúrenie a užiť si teplo domova aj v ukrutnej zime? 

Vertikálne žalúzie nahradia záclony aj predelia miestnosť, navyše sú nenáročné na údržbu

Dobre vyzerajú, ľahko sa udržujú, perfektne zatienia aj veľké presklené plochy a nahradia nemoderné záclony a závesy. Vertikálne žalúzie ste predtým mohli vídať výhradne v kanceláriách, dnes už majú svoje miesto aj v rodinných domoch alebo bytoch. Čítajte, v čom sú ich najväčšie výhody - a prečo by ste nad nimi pri kúpe nového tienenia rozhodne mali uvažovať.

 

 

Screenové rolety - zatienenie na balkón i pergolu

Radi odpočívate vonku na čerstvom vzduchu a tým najlepším miestom pre tento odpočinok je pre vás balkón alebo napríklad záhradná pergola? Potom tu pre vás máme skvelý tip na zatienenie a prípadne i odclonenie od vetra - screenové rolety.