zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Tepelná stabilita budov - tieniaca technika (1. diel)

Pripravili sme pre vás sériu článkov, v ktorých sa pán Ing. arch. Petr Brandejský zameria na informácie ohľadom tepelnej stability budov. Dozviete sa rozdelenie štandardu budov, tipy pre zlepšenie tepelnej stability u novostavieb i starších domov a množstvo ďalšieho. Pusťme sa do toho.

Michel De Montaigne: "V dialógu je zhoda tým najnudnejším činiteľom."

Viete, čo znamená slovo konsenzus? Nehláste sa všetci. Toto dnes už zaužívané slovo pochádza z latinského consensus - cítiť spoločne. Je to zhoda, súhlas či spoločné stanovisko. Vynecháme konsenzus v politike a ľudských vzťahoch. Ten konsenzus by som chcel nájsť ako súčasť kvality bývania, ako neoddeliteľnú súčasť architektúry, technického a technologického riešenia stavby. Tu mám na mysli konsenzus, ktorý nám dopomôže k tepelnej pohode a požadovanej miere denného svetla.

Tú snahu o zhodu a vyváženosť hľadáme vo vašom bývaní na každom kroku. Potrebné a žiadané teplotné zisky v studených mesiacoch potrebujete zladiť s prehrievaním častí domu v letných mesiacoch, po ktorom netúžime. Požiadavky na maximálne denné svetlo je potrebné zladiť s agresívnym ostrým svetlom, s oslnením alebo nevhodnými slnečnými lúčmi od nízkeho slnka ráno, večer alebo v zimných mesiacoch. Reguláciu tepla od slnečných lúčov tienením treba zladiť s mierou kvalitného denného svetla. A týmto spôsobom môžeme postupne konfrontovať všetky pre a proti v našom životnom prostredí. Tieto požiadavky si často nevhodne konkurujú alebo rovno odporujú, preto hľadáme ten vytúžený konsenzus.

Hľadáme základy konzistentného riešenia, ktoré umožnia vášmu bývaniu štandard pre kvalitný zdravý život.

Obrázok: Schéma princípu pasívneho domu

Budeme riešiť dosiahnutie svetelnej a tepelnej stability existujúceho bývania pomocou všetkých dostupných úprav a prvkov, ktoré nám potrebnú mieru stability zaistia. Neoddeliteľnou súčasťou denného svetla je teplo generované slnečnými lúčmi. Rovnakú šablónu použijeme pre novostavby, ale s vítaným bonusom možnosti vhodného umiestnenia stavby, účelného riešenia dispozície so všetkým ostatným, čo zaistí dnešný požadovaný štandard.

Pozor, nebudeme tu však teraz riešiť technológie, kúrenie, klimatizáciu, rekuperáciu, umelé osvetlenie a ďalšie nevyhnutnosti, ktoré pri stavbách riešia svojou činnosťou kvalitu vnútorného prostredia, kvalitu vzduchu, teplotné výkyvy aj nadbytok či nedostatok denného svetla.

Tak o čom to teda budeme hovoriť? Sme konečne u merita veci, budeme hovoriť o úplne jednoduchom a „zdanlivo banálnom" systéme. Je to systém tienenia či pritienenia, regulácie svetla i tepla, ich odrazenie alebo nasmerovanie. Spojenie „zdanlivo banálne" značí jednoduchosť riešenia, to však môže byť aj nesmierne sofistikované. Tieto prvky je nevyhnutné vložiť do kontextu komplexného štandardu a typu bývania. Z toho vyplynie jeho typ, spôsob umiestnenia, množstvo užitých prvkov aj ich kvalita. Technické a technologické riešenie je veľmi pestré, rôznorodé a toto rozpätie pochopiteľne zodpovedá požadovanej kvalite, možnostiam riešenia i cene. Niečo je nevyhnutnosťou riešenia a časť umožňuje napríklad pohodlnejšie a komfortnejšie používanie a manipuláciu. Inými slovami žalúzie môžem sťahovať ručne alebo môžu byť napríklad riadené snímačmi s motorovým pohonom. Rovnako tak môžu byť súčasťou riešenia Smart Home, Smart Building až po Internet on Things (IoT). Opäť tu platí okrídlené: „Každému jeho nebe“ - lepšie jeho tieniace prvky.

Autor: Ing. arch. Petr Brandejský
Grafika: Ing. arch. Petr Brandejský

 

Na pokračovanie sa môžete tešiť v nasledujúcom diele.

 

 




Nechajte sa okúzliť prirodzeným pôvabom drevených žalúzií

Drevené horizontálne žalúzie vdýchnu do interiéru atmosféru pokoja a pohodlia. Nesú so sebou kus prírody. Sú čisté, prirodzené a elegantné.

Doprajte vonkajšiemu tieneniu zaslúženú starostlivosť za dobre odvedenú prácu

Jeseň sa pomaly ale isto blíži. Väčšina z nás sa každoročne vrhá do pravidelného upratovania. A starostlivosť o tienenie by mala byť jeho súčasťou. Počas horúcich letných dní nás chráni pred pálivými lúčmi, dopriava nám príjemnú klímu, alebo nám umožňuje nerušený spánok aj v ranných hodinách, keď slnko už pomaly vychádza. Preto si tiež zaslúži starostlivosť a chvíľu nášho času.

 

Prekvapte návštevu originálnym nápadom!

Viete, že žalúzie vedia oveľa  viac než len znemožnenie prieniku svetla do miestnosti a ukrytie života v dome pred zvedavými pohľadmi z vonku?

Horizontálne žalúzie alebo látkové rolety?

Je to veľmi často preberaná téma. Ak zvažujete vnútorné zatienenie okien, toto sú dva najčastejšie volené varianty. Aké sú ich výhody?