zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Typy screenových roliet

Ponuka screenových roliet je dnes už pomerne obsiahla, ale kto sa v tom má vyznať? Preto sa v dnešnom článku pozrieme na výhody vonkajších screenových roliet, ich druhy a rozdiely medzi nimi.

Použitie screenových roliet

Screenové rolety sú jedným z typov exteriérového tienenia. Najčastejšie sa kupujú pre administratívne budovy, ale vďaka priaznivým cenám ich môžete dnes už bežne vidieť i na rodinných domoch.

Okrem toho sú často využívané i pre zatienenie záhradných pergol, pri ktorých skvelo zatienia z bočných strán, kedy je slnko už nižšie.

Miestami je možné nájsť screenové rolety aj v interiéri. Tento variant je menej častý, pretože vo vnútri rolety neplní tak dokonale svoju termoregulačnú funkciu.

Výhody tienenia screenovými roletami

Používanie screenových roliet prináša hneď niekoľko benefitov:

  • zabezpečenie príjemnej teploty v interiéri - maximálne obmedzenie prieniku slnečnej energie,
  • optimálne svetelné podmienky,
  • zníženie nákladov na klimatizáciu v letných mesiacoch,
  • obmedzenie prúdenia studeného vzduchu na sklá okien = lepšie izolačné vlastnosti,
  • odolnosť proti pôsobeniu vonkajších vplyvov vďaka technológii výroby použitých tkanín,
  • široký výber látok,
  • ochrana pred hmyzom (podľa typu rolety).

Typy screenových roliet

Screen Lite a Screen GW

Screen Lite roleta je tým najzákladnejším typom. Ide o "odľahčený" variant, roleta nie je v hornej časti chránená krycím profilom a jej návin je preto viditeľný. Screenová roleta s označením Screen GW je v prevedenie s horným krycím profilom.

Vedenie rolety Screen Lite i Screen GW je možné buď lankom alebo vodiacou lištou.

Samozrejmosťou je možnosť voľby ovládania manuálneho (kľukou) alebo motorického (diaľkovým ovládačom alebo vypínačom).

Screen ZIP

Je najprepracovanejšou roletou v našej ponuke. Horná časť rolety je krytá profilom, látka rolety je dokonale uchytená a napnutá vďaka Screen ZIP systému v bočných lištách.

Vďaka tomu je podstatne zvýšená odolnosť rolety proti vetru, pri výbere blackout látky je docielené v uzavretej polohe veľmi účinné zatienenie. A v neposlednej rade môže roleta taktiež čiastočne nahradiť sieť proti hmyzu. Ovládanie rolety Screen ZIP je možné iba motorické (diaľkovým ovládačom alebo vypínačom).

Všetky 3 typy roliet je možné namontovať buď do okenného otvoru, alebo pred okenný otvor.

Vonkajšia roleta pre strešné okná

Táto roleta je posledným variantom, ktorý nájdete na našich stránkach. Je určená pre strešné okná. Okrem tepelnej izolácie môže pomôcť chrániť okná pred poškodením poveternostnými vplyvmi a tlmiť hluk dopadajúcich kvapiek za dažďa. Veľkou výhodou tohto tienenia je tiež to, že nijako neobmedzuje funkcie okna ani v stiahnutej polohe.

Ovládanie vonkajšej rolety pre strešné okná je ťahom, väčšinou pomocou tyčky s malým úchytom na konci. Roleta sa montuje do oplechovania horného rámu strešného okna.

Screenové rolety sú v posledných rokoch čoraz viac populárnejšie a podľa vyššie spomínaných výhod a možnosti výberu z rôznych typov si to právom zaslúžia.


Petra Šenková




Ako si vybrať horizontálne žalúzie?

Horizontálne žalúzie ideálne vyberajte podľa toho, aké máte okno. Plastové, drevené a hliníkové okná totiž majú svoj typický vzhľad - a nie každá žalúzia na nich vyzerá dobre.

Získajte komfortné prostredie v podkroví vďaka tieneniu strešných okien

Jar je v plnom rozpuku, príroda sa prebudila k novému životu a pomaly sa blíži k letu.  Nastal najvyšší čas, kedy začať riešiť ochranu podkrovia pred prehriatím a prudkým slniečkom.

Prekvapte návštevu originálnym nápadom!

Viete, že žalúzie vedia oveľa  viac než len znemožnenie prieniku svetla do miestnosti a ukrytie života v dome pred zvedavými pohľadmi z vonku?

Ak budem chcieť inštalovať vonkajšie žalúzie, je nutné sa poradiť vopred?

V prípade, že sa rozhodnete inštalovať na rodinný dom vonkajšie žalúzie, je dobré riešiť túto otázku už v projektovej dokumentácii. Ideálne je príprava prekladov alebo podhľadov, ktoré sa pripraví ...