zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Vertikálne žalúzie nahradia záclony aj predelia miestnosť, navyše sú nenáročné na údržbu

Dobre vyzerajú, ľahko sa udržujú, perfektne zatienia aj veľké presklené plochy a nahradia nemoderné záclony a závesy. Vertikálne žalúzie ste predtým mohli vídať výhradne v kanceláriách, dnes už majú svoje miesto aj v rodinných domoch alebo bytoch. Čítajte, v čom sú ich najväčšie výhody - a prečo by ste nad nimi pri kúpe nového tienenia rozhodne mali uvažovať.

Náhrada záclon, závesov aj priečky

Téma záclon a závesov rozdeľuje milovníkov bytového dizajnu na dva tábory. Jedni tvrdia, že záclony a závesy už dávno vyšli z módy a do dnešných domácností nepatria, druhí hlásajú opak. Ak ste skôr proti záclonám, ale zároveň doma nechcete holé okná, vertikálne žalúzie sú pre vás zaujímavou alternatívou.

Vertikálne žalúzie totiž zaobstaráte v niekoľkých kategóriách látok - tie s nízkou gramážou prepúšťajú viac svetla a sú tak ideálnou náhradou práve za závesy a záclony, tie s vysokou gramážou silne zatemňujú a nahradia tak klasické okenné (horizontálne) žalúzie. Vertikálne žalúzie ale pokojne nainštalujete aj do priestoru a elegantne nimi predelíte miestnosť, čo sa hodí, keď chcete napríklad oddeliť svoje pracovné miesto od zvyšku miestnosti, alebo si vytvoriť svoj súkromný kútik.

Vertikálnymi žalúziami elegantne zatienite tiež presklené steny v interiéri alebo zimné záhrady. Pretože majú široké lamely (štandardne 89 alebo 127 mm), hodia sa k zatieneniu i veľkých presklených plôch.

Vertikálnymi žalúziami jednoducho nahradíte moderné záclony a závesy

Stačí prachovka a jarová voda

Vertikálne žalúzie vás potešia aj svojou nenáročnosťou na údržbu. Ani zďaleka sa v nich nedrží prach toľko ako v záclonách alebo závesoch a pretože navyše visia v priestore, netvorí za nimi pleseň.

Lamely pri každom väčšom upratovaní domácnosti len utrite prachovkou a očistite vlhkou handrou s jarovou vodou. Pretože sú lamely široké, máte s nimi pri umývaní oveľa menej práce ako napríklad s horizontálnymi žalúziami s užšími lamelami, kde musíte omývať jednu lamelu po druhej.

Ak si chcete prácu ešte viac uľahčiť, môžete textilné lamely niektorých vertikálnych žalúzií vycvaknúť z vodiacej lišty a vyprať v práčke. Vždy sa ale držte pokynov výrobcu, aby ste lamely praním nepoškodili.

Kotvenie do steny aj do stropu

Inštalácia vertikálnych žalúzií je navyše extrémne jednoduchá a zvládnete ju aj svojpomocne. Kotviť ich môžete do steny aj do stropu, sťahovať lamely doľava, doprava i do stredu (tzv. do opony) a ovládanie umiestnite na ľavú či na pravú stranu podľa potreby.

Obrovskou výhodou vertikálnych žalúzií je tiež jednoduchá opraviteľnosť. Ak sa vám niektorá z lamiel poškodí, jednoducho ju vycvaknete z vodiacej lišty a zaobstaráte si novú. Vďaka tomu vám žalúzie vydržia dlhé roky.


Petra Šenková




Tepelná stabilita budov – tienenie a orientácia stavby (4. diel)

Týmto dielom uzatvárame sériu článkov od pána architekta Petra Brandejského. Zameral sa na svetové strany a tienenie, všetko doplnil názornými grafikami. Tak sa vrhnite do čítania...

 

 

 

Ako vybrať markízu?

Keď sa tešíte na odpočinok na terase a miesto toho vás trápi ostré, pálivé slnečné lúče, určite vás napadne rovnaká otázka, ktorá napadla mňa. Kde vziať tieň? Čo tak vyskúšať markízu? Ale ako ju vybrať, aby splnila moje požiadavky? Aby poskytovala dostatok tieňu, ľahko sa udržovala, ale taktiež, aby látka pri menšom daždi ihneď nepresiakla a ja nemusela s deťmi utekať do domu?

Ako vybrať látku do strešných okien?

V dnešnej dobe keď je aj v menších mestách dostatok svetelného smogu, môžu nezatienené strešné okná narušiť nás spánok. Budiť nás môže taktiež úplný spln. V letných dňoch je to naopak horúce slnko, ktoré nám bez poriadnej klimatizácie nedovolí zostať v miestnosť. Ako teda vybrať tienenie pre kľudný spánok či letný pobyt v podkroví domu?

Užívajte si doma pohodu bez nepozvaných hostí

Ležíte na gauči, otvárate obľúbený časopis alebo napínavú knižku, vedľa seba osviežujúci drink. Tešíte sa na relax, ale zrazu okolo vás začne poletovať mucha a nie a nie zmiznúť a dať vám pokoj. Poznáte to? Vyzrejte na otravný hmyz s okennými a dvernými sieťami.