zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Vonkajšie žalúzie: Ako udržiavať a čistiť vonkajšie žalúzie?

Vonkajšie žalúzie sú vhodné nielen pre moderné domy a byty. Ako však dosiahnuť, aby boli krásne a funkčné aj po niekoľkých rokoch používania? Dodržiavaním postupov predĺžite životnosť vonkajších žalúzií aj o niekoľko rokov. Vaše žalúzie budú vyzerať ako nové.

Ideálné je vonkajšie žalúzie čistiť 2x ročne.

Nebojte sa nejakej náročnej údržby alebo servisu. Zvládnete to s výbavou, ktorú máte pravdepodobne doma. Odporúčaná doba pre údržbu je vždy po lete a po zimnom období. V zime sa na vonkajších žalúziách najčastejšie usádza popolček z komínov, v lete peľ zo stromov a nečistoty od hmyzu.

Ako na dokonalé čisté žalúzie

  1. Žalúzie sklopte do zvislej polohy.
  2. Opláchnite ich vodou.
  3. Umyjeme žalúzie mydlovou či jarovou vodou - použite špongiu alebo mäkkú handričku.
  4. Nakoniec nečistoty opláchnite.

Použiť môžete:

  • záhradnú hadicu,
  • parný čistič,
  • vysokotlakový čistič nastavený na nižší výkon.

Vyvarujte sa chemickým rozpúšťadlám a čistiacich pieskov.

Hoci sa vonkajšie žalúzie vyrábajú z odolného extrudovaného hliníka, nanášaním nevhodných čistiacich prostriedkov ich môžete natrvalo znehodnotiť. Na odstránenie slabých nečistôt vám postačí mydlová voda. S mastnotou a zaschnutou špinou zatočí jar.

Rozhodne nepoužívajte:

  • organické riedidlá
  • rozpúšťadlá
  • čistiace piesky
  • čistiace pasty
  • silné alkalické čistiace prostriedky

Dodržiavaním postupov predĺžite životnosť vonkajších žalúzií aj o niekoľko rokov. Vaše žalúzie budú vyzerať ako nové.


Pavel Hrdlička




Ako správne zvoliť látku na zatienenie?

Chystáte sa na kúpu látkového tienenia a tápate pri nahliadnutí do vzorkovníka? Ktorú látku vybrať a na aké hodnoty sa pozerať, aby ste neboli potom nepríjemne prekvapení a miesto zatemňujúcej rolety nemali doma iba tieniacu? Viac informácií k správnemu výberu látky nájdete v tomto článku.

Screenové rolety - zatienenie na balkón i pergolu

Radi odpočívate vonku na čerstvom vzduchu a tým najlepším miestom pre tento odpočinok je pre vás balkón alebo napríklad záhradná pergola? Potom tu pre vás máme skvelý tip na zatienenie a prípadne i odclonenie od vetra - screenové rolety.

Ako vybrať projekt pre stavbu svojpomocne?

Rastúcim trendom v českom stavebníctve je stavba domu svojpomocne. Len vlani tak v Česku pribudlo okolo päť tisíc stavebníkov a ich počet sa medziročne zvyšuje o 30%. Realizácia stavby vlastnými rukami obnáša svoje výhody.

Ako postaviť bioklimatickú pergolu: sprievodca krok za krokom pre nadšencov DIY

Bioklimatické pergoly sa stali symbolom moderného a udržateľného vonkajšieho priestoru, ktorý dokáže ponúknuť nielen útočisko pred slnkom, ale aj príjemné miesto pre odpočinok v tieni. Pre tých z vás, ktorí preferujú kvalitné a dlhodobo udržateľné riešenia, prinášame sprievodcu stavbou bioklimatickej pergoly z hliníka, ktorá je súčasťou našej ponuky.