zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Vonkajšie žalúzie: Ako udržiavať a čistiť vonkajšie žalúzie?

Vonkajšie žalúzie sú vhodné nielen pre moderné domy a byty. Ako však dosiahnuť, aby boli krásne a funkčné aj po niekoľkých rokoch používania? Dodržiavaním postupov predĺžite životnosť vonkajších žalúzií aj o niekoľko rokov. Vaše žalúzie budú vyzerať ako nové.

Ideálné je vonkajšie žalúzie čistiť 2x ročne.

Nebojte sa nejakej náročnej údržby alebo servisu. Zvládnete to s výbavou, ktorú máte pravdepodobne doma. Odporúčaná doba pre údržbu je vždy po lete a po zimnom období. V zime sa na vonkajších žalúziách najčastejšie usádza popolček z komínov, v lete peľ zo stromov a nečistoty od hmyzu.

Ako na dokonalé čisté žalúzie

  1. Žalúzie sklopte do zvislej polohy.
  2. Opláchnite ich vodou.
  3. Umyjeme žalúzie mydlovou či jarovou vodou - použite špongiu alebo mäkkú handričku.
  4. Nakoniec nečistoty opláchnite.

Použiť môžete:

  • záhradnú hadicu,
  • parný čistič,
  • vysokotlakový čistič nastavený na nižší výkon.

Vyvarujte sa chemickým rozpúšťadlám a čistiacich pieskov.

Hoci sa vonkajšie žalúzie vyrábajú z odolného extrudovaného hliníka, nanášaním nevhodných čistiacich prostriedkov ich môžete natrvalo znehodnotiť. Na odstránenie slabých nečistôt vám postačí mydlová voda. S mastnotou a zaschnutou špinou zatočí jar.

Rozhodne nepoužívajte:

  • organické riedidlá
  • rozpúšťadlá
  • čistiace piesky
  • čistiace pasty
  • silné alkalické čistiace prostriedky

Dodržiavaním postupov predĺžite životnosť vonkajších žalúzií aj o niekoľko rokov. Vaše žalúzie budú vyzerať ako nové.


Pavel Hrdlička




Tepelná stabilita budov – tienenie a orientácia stavby (4. diel)

Týmto dielom uzatvárame sériu článkov od pána architekta Petra Brandejského. Zameral sa na svetové strany a tienenie, všetko doplnil názornými grafikami. Tak sa vrhnite do čítania...

 

 

 

Tienenie má vplyv na kvalitu spánku. Aké zvoliť?

Určite už ste počuli, aké podmienky sú pre spánok najlepšie. Medzi tie hlavné patria dostatok tmy, premeraná teplota a taktiež kľud. Ak všetky tieto podmienky splníme, čaká nás plnohodnotný spánok a ráno sa prebudíme zdravý a plní energie.

Žalúzie deň a noc

Názov žalúzie deň a noc sa síce veľa používa, ale nejedná sa o správne označenie. Aj napriek pruhovemu dizajnu, vďaka ktorému tienenie naozaj pripomína žalúzie, sa typovo jedná o rolety. 

Žalúzie a rolety pod kontrolou: nezabudnite na bezpečnosť

Viete, kto je doma najväčším prieskumníkom? Kto má prirodzenú zvedavosť? Kto neustále túži po objavovaní a poznávaní okolia a môže si pritom niečo urobiť? Sú to naše deti. Aké nebezpečie hrozí u tieniacej techniky?