zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Vonkajšie žalúzie: Ako udržiavať a čistiť vonkajšie žalúzie?

Vonkajšie žalúzie sú vhodné nielen pre moderné domy a byty. Ako však dosiahnuť, aby boli krásne a funkčné aj po niekoľkých rokoch používania? Dodržiavaním postupov predĺžite životnosť vonkajších žalúzií aj o niekoľko rokov. Vaše žalúzie budú vyzerať ako nové.

Ideálné je vonkajšie žalúzie čistiť 2x ročne.

Nebojte sa nejakej náročnej údržby alebo servisu. Zvládnete to s výbavou, ktorú máte pravdepodobne doma. Odporúčaná doba pre údržbu je vždy po lete a po zimnom období. V zime sa na vonkajších žalúziách najčastejšie usádza popolček z komínov, v lete peľ zo stromov a nečistoty od hmyzu.

Ako na dokonalé čisté žalúzie

  1. Žalúzie sklopte do zvislej polohy.
  2. Opláchnite ich vodou.
  3. Umyjeme žalúzie mydlovou či jarovou vodou - použite špongiu alebo mäkkú handričku.
  4. Nakoniec nečistoty opláchnite.

Použiť môžete:

  • záhradnú hadicu,
  • parný čistič,
  • vysokotlakový čistič nastavený na nižší výkon.

Vyvarujte sa chemickým rozpúšťadlám a čistiacich pieskov.

Hoci sa vonkajšie žalúzie vyrábajú z odolného extrudovaného hliníka, nanášaním nevhodných čistiacich prostriedkov ich môžete natrvalo znehodnotiť. Na odstránenie slabých nečistôt vám postačí mydlová voda. S mastnotou a zaschnutou špinou zatočí jar.

Rozhodne nepoužívajte:

  • organické riedidlá
  • rozpúšťadlá
  • čistiace piesky
  • čistiace pasty
  • silné alkalické čistiace prostriedky

Dodržiavaním postupov predĺžite životnosť vonkajších žalúzií aj o niekoľko rokov. Vaše žalúzie budú vyzerať ako nové.


Pavel Hrdlička




Čo to je Plisé? Naozaj nejde o papierové žalúzie

Skladané látkové žalúzie Plisse Váš interiér zútulní, doplní o moderné a elegantné prvky s viacerými možnosťami. Plisse materiály obsahujú sklené vlákno, ktoré uvítajú najmä alergici.

Ako vybrať tieniacu techniku? 2. diel

Či sa rozhodneme pre interiérovú alebo exteriérovú tieniacu techniku, to sa odvíja od našich potrieb a požiadaviek, ktoré na tienenie kladieme. Interiérová tieniaca technika je elegantným a predovšetkým funkčným doplnkom interiéru.

Ide cez aplikácie ovládať aj Vaše súkromie?

V čase chytrých telefónov už sa nemusíte po dovolenke vracať do prehriateho bytu, alebo sa cestou z hôr strachovať, že dorazíte do vymrznutého domu. Pomocou riadiacich systémov a chytrého telefónu to máte pevne v rukách a na diaľku môžete ovládať celý dom od žalúzií, až po garáž a alarm. Ako to funguje?

Moderné plastové palubovky alebo klasické drevené obklady?

Plastové palubovky sú modernou alternatívou ku klasickému prevedeniu z drevených obkladov. Využijete ich na fasádach domov, strešné podbitie alebo obloženie vikierov a obloženie schodov. V čom sú lepšie?