zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Vonkajšie žalúzie: Ako udržiavať a čistiť vonkajšie žalúzie?

Vonkajšie žalúzie sú vhodné nielen pre moderné domy a byty. Ako však dosiahnuť, aby boli krásne a funkčné aj po niekoľkých rokoch používania? Dodržiavaním postupov predĺžite životnosť vonkajších žalúzií aj o niekoľko rokov. Vaše žalúzie budú vyzerať ako nové.

Ideálné je vonkajšie žalúzie čistiť 2x ročne.

Nebojte sa nejakej náročnej údržby alebo servisu. Zvládnete to s výbavou, ktorú máte pravdepodobne doma. Odporúčaná doba pre údržbu je vždy po lete a po zimnom období. V zime sa na vonkajších žalúziách najčastejšie usádza popolček z komínov, v lete peľ zo stromov a nečistoty od hmyzu.

Ako na dokonalé čisté žalúzie

  1. Žalúzie sklopte do zvislej polohy.
  2. Opláchnite ich vodou.
  3. Umyjeme žalúzie mydlovou či jarovou vodou - použite špongiu alebo mäkkú handričku.
  4. Nakoniec nečistoty opláchnite.

Použiť môžete:

  • záhradnú hadicu,
  • parný čistič,
  • vysokotlakový čistič nastavený na nižší výkon.

Vyvarujte sa chemickým rozpúšťadlám a čistiacich pieskov.

Hoci sa vonkajšie žalúzie vyrábajú z odolného extrudovaného hliníka, nanášaním nevhodných čistiacich prostriedkov ich môžete natrvalo znehodnotiť. Na odstránenie slabých nečistôt vám postačí mydlová voda. S mastnotou a zaschnutou špinou zatočí jar.

Rozhodne nepoužívajte:

  • organické riedidlá
  • rozpúšťadlá
  • čistiace piesky
  • čistiace pasty
  • silné alkalické čistiace prostriedky

Dodržiavaním postupov predĺžite životnosť vonkajších žalúzií aj o niekoľko rokov. Vaše žalúzie budú vyzerať ako nové.


Pavel Hrdlička




Horizontálne žalúzie alebo látkové rolety?

Je to veľmi často preberaná téma. Ak zvažujete vnútorné zatienenie okien, toto sú dva najčastejšie volené varianty. Aké sú ich výhody?

 

 

Jarná starostlivosť o exteriérovú tieniacu techniku

S končiacim studeným počasím nastáva čas pravidelného jarného upratovania, ku ktorému neodmysliteľne patrí aj upratovanie záhrady a okolia domu. A pretože je jar svojimi teplotami ideálnym obdobím pre umývanie okien, mali by sme sa spolu s nimi zamerať i na čistenie a pravidelnú údržbu tieniacej techniky. V dnešnom článku sa zameriame na starostlivosť o exteriérovú tieniacu techniku a siete proti hmyzu.

NOVINKA pre milovníkov látkových roliet! Prehliadnite si látkovú roletu Larra

Látkové rolety sú vďaka svojim funkčným vlastnostiam, ale aj krásnemu vzhľadu, stále populárnejšie. Z toho dôvodu teraz rozširujeme našu ponuku o látkovú roletu Larra, ktorá sa pyšní unikátnymi vlnitými tvarmi, ktoré rozžiaria váš interiér.

Ako vybrať žalúzie?

Keď padne slovo žalúzie, každý si väčšinou vybaví tienenie na okne. Keď ale príde na vec a je potrebné sa rozhodnúť, aké žalúzie zaobstarať domov, nie je výber už taký jasný. Preto sme pre vás pripravili článok, v ktorom popíšeme 3 základné druhy žalúzií.