zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Za všetkým hľadaj žiarlivosť

Už od počiatku sveta sme zmietaní emóciami ako pozitívnymi, tak negatívnymi. Jednou z týchto emócií je aj žiarlivosť. Ale čo má žiarlivosť spoločné so žalúziami? Viac, než myslíte ...

Ochrana pred slnkom a ochrana súkromia nie sú témy, ktoré sú aktuálne len v dnešnej dobe. Vždy sme chceli mať priestor, ktorý by bol ukrytý všetkým zvedavým pohľadom. Priestor, ktorý bude len a len náš. Na začiatku vývoja tieniacich prvkov boli sklápacie či posuvné okenice, ktoré sa používali iba v noci. Nevýhodou sklápacích okeníc bola aretácia buď v úplne otvorenom, alebo zatvorenom stave. V prípade posuvných okeníc bola zaistená určitá,ale obmedzená miera variability.

 

Posun vo vývoji okeníc spôsobili žiarliví panovníci v Orientu, ktorí presadzovali vývoj jednostranne priehľadných okeníc. Okenice mali ľuďom umožniť pohľad do vonkajšieho sveta, ale pohľadu do miestnosti malo byť zabránené. Rezbári zadanie vyriešili vsadením šikmo nastavených líšt do rámu.

 

Dôležitý medzník bol dosiahnutý v 19. storočí vo Francúzsku, kde bol patentovaný tieniaci systém, ktorý umožňoval naklopenie lamiel žalúzií, vďaka čomu bolo možné mieru súkromia dokonale zaistiť podľa aktuálnej potreby. Tento systém sa označoval termínom Jalousie, čo je francúzsky výraz pre žiarlivosť.

V roku 1854 začala prvá nemecká továreň výrobu drevených žalúzií. Metóda spočívala v pospájaní lamiel šnúrkami a páskami, ktoré umožňovali plynulú reguláciu. Použitý princíp sa využíva s drobnými obmenami až do súčasnosti.

 
 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Pavel Hrdlička




Vertikálne žalúzie nahradia záclony aj predelia miestnosť, navyše sú nenáročné na údržbu

Dobre vyzerajú, ľahko sa udržujú, perfektne zatienia aj veľké presklené plochy a nahradia nemoderné záclony a závesy. Vertikálne žalúzie ste predtým mohli vídať výhradne v kanceláriách, dnes už majú svoje miesto aj v rodinných domoch alebo bytoch. Čítajte, v čom sú ich najväčšie výhody - a prečo by ste nad nimi pri kúpe nového tienenia rozhodne mali uvažovať.

 

 

Štýly bývania - Provence a Vintage (2. diel)

V predchádzajúcom článku sme sa zamerali na štýl škandinávsky a minimalistický, dnes sa pozrieme na ďalšie dva výrazné štýly a tými sú Provence a Vintage. Aké sú ich znaky a aké tienenie k nim najlepšie sedí? Čítajte ďalej.

 

 

 

Porovnanie vonkajších žalúzií a roliet - ktoré vybrať?

Poďme sa v tomto článku pozrieť na ďalšiu často diskutovanú tému pri výbere tieniacej techniky. Tentoraz sa pozrieme na rozdiely medzi vonkajšími žalúziami a roletami.

 

 

Plastové palubovky sú záležitosťou modernej doby

Plastové palubovky sú modernou alternatívou k palubovkám dreveným. Vzhľadovo sa im spoľahlivo vyrovnajú a naviac majú skvelé vlastnosti, ako je dlhá životnosť a vysoká odolnosť voči UV žiareniu a plesniam, vďaka ktorým sa stávajú stále obľúbenejším variantom obkladu.