zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Za všetkým hľadaj žiarlivosť

Už od počiatku sveta sme zmietaní emóciami ako pozitívnymi, tak negatívnymi. Jednou z týchto emócií je aj žiarlivosť. Ale čo má žiarlivosť spoločné so žalúziami? Viac, než myslíte ...

Ochrana pred slnkom a ochrana súkromia nie sú témy, ktoré sú aktuálne len v dnešnej dobe. Vždy sme chceli mať priestor, ktorý by bol ukrytý všetkým zvedavým pohľadom. Priestor, ktorý bude len a len náš. Na začiatku vývoja tieniacich prvkov boli sklápacie či posuvné okenice, ktoré sa používali iba v noci. Nevýhodou sklápacích okeníc bola aretácia buď v úplne otvorenom, alebo zatvorenom stave. V prípade posuvných okeníc bola zaistená určitá,ale obmedzená miera variability.

 

Posun vo vývoji okeníc spôsobili žiarliví panovníci v Orientu, ktorí presadzovali vývoj jednostranne priehľadných okeníc. Okenice mali ľuďom umožniť pohľad do vonkajšieho sveta, ale pohľadu do miestnosti malo byť zabránené. Rezbári zadanie vyriešili vsadením šikmo nastavených líšt do rámu.

 

Dôležitý medzník bol dosiahnutý v 19. storočí vo Francúzsku, kde bol patentovaný tieniaci systém, ktorý umožňoval naklopenie lamiel žalúzií, vďaka čomu bolo možné mieru súkromia dokonale zaistiť podľa aktuálnej potreby. Tento systém sa označoval termínom Jalousie, čo je francúzsky výraz pre žiarlivosť.

V roku 1854 začala prvá nemecká továreň výrobu drevených žalúzií. Metóda spočívala v pospájaní lamiel šnúrkami a páskami, ktoré umožňovali plynulú reguláciu. Použitý princíp sa využíva s drobnými obmenami až do súčasnosti.

 
 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Pavel Hrdlička




Betónové bloky vs. hliníkové konštrukcie pre fotovoltické panely na plochej streche

Výber správnej konštrukcie pre inštaláciu fotovoltaických panelov na plochú strechu je kľúčovým faktorom pri využívaní solárnej energie. Medzi dvoma spomenutými typmi konštrukcií - betónovými ENBRA blokmi a hliníkovými konštrukciami, existujú významné rozdiely. V tomto článku sa zameriame na výhody betónových blokov.

Ako si vybrať vertikálne žalúzie?

Vertikálne žalúzie majú využitie predovšetkým pre väčšie plochy. Je to dané možnosťou použitia až do šírky 5,9 m a maximálnej plochy 12,5m2. Dnes už neplatí, že sa používajú len do kancelárií.

Akcia 4 + 1 zadarmo na všetko

Tento rok sa zľavy u nás ešte stupňujú, preto spúšťame ako poslednú akciu 4 + 1 zadarmo na všetky produkty. Objednajte 5 kusov tienenia a najlacnejší kúsok máte zadarmo.

Žalúzie a rolety pod kontrolou: nezabudnite na bezpečnosť

Viete, kto je doma najväčším prieskumníkom? Kto má prirodzenú zvedavosť? Kto neustále túži po objavovaní a poznávaní okolia a môže si pritom niečo urobiť? Sú to naše deti. Aké nebezpečie hrozí u tieniacej techniky?