zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Žalúzie a rolety pod kontrolou: nezabudnite na bezpečnosť

Viete, kto je doma najväčším prieskumníkom? Kto má prirodzenú zvedavosť? Kto neustále túži po objavovaní a poznávaní okolia a môže si pritom niečo urobiť? Sú to naše deti. Aké nebezpečie hrozí u tieniacej techniky?

Bezpečnosť detí je dôležitá nielen na verejných miestach, ale aj v domácnosti. A keďže nemôžeme mať detí neustále na očiach, musíme voliť opatrenie, ktoré zníži riziko úrazu. A to platí aj o tieniacej technike.

Šnúry musia byť vysoko

Medzi bežné vybavenie domácnosti dnes patria žalúzie a rolety, ktoré najčastejšie ovládame retiazkami alebo šnúrkou. Pre deti môže toto ovládania predstavovať pokušenie, niektorým pripomínať koráliky, iným laso, ktoré láka k omotaniu okolo krku, ťahaniu a nesprávnej manipulácii. A potom už je k úrazu len krôčik.

Riziko uškrtenia nehrozí u roliet a žalúzii, ktoré sa ovládajú pomocou kľuky, madla a motoru na vypínač alebo diaľkový ovládač. Nebezpečie hrozí malým deťom a kojencom v prípade, že tienenie ovláda reťazou alebo šnúrkou, ktorá je ľahko dostupná. V najhorších prípadoch tak dieťa vytvorí uzol, do ktorého si môžete zamotať nejakú časť tela.

Dodržovanie normy ako prevencia

Od 1. 9. 2014 platí v ČR norma ČSN EN 13120, ktorá sa vzťahuje na všetky vnútorné žalúzie inštalované na miestach, kde majú prístup deti vo veku od 0-42 mesiacov, ako sú napr. byty, rodinné domy, hotely, nemocnice, kostoly, obchody, školy a všeobecne všetky verejné miesta. Interiérové žalúzie, u ktorých nevzniká nebezpečie vzniku uzla, sú z hľadiska plnenia tejto normy považované za dostačujúce.

Aké opatrenia musíte nasledovať?

1/ Držte šnúry vo výške mimo dosahu detí pomocou navijaku alebo dvoch kolečiek, na ktorých sa šnúra namotá do potrebnej výšky

 

2/ Odstráňte nebezpečný uzol pomocou spojky pre pretrhnutie, ktoré zaistí rozpojenie retiazku v prípade zaťaženia

 

 

 

Pozrite sa na svet detskými očami, buďte opatrní a chráňte deti používaním ochranných prvkov, ktorú sú automaticky dodávané k vnútornému tieneniu. Nezabudnite na základné pravidlo: Všetko nebezpečné hore! Potom ich môžete nechať v kľude skúmať svet ich spôsobom

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Pavel Hrdlička




Ako vybrať tieniacu techniku? 2. diel

Či sa rozhodneme pre interiérovú alebo exteriérovú tieniacu techniku, to sa odvíja od našich potrieb a požiadaviek, ktoré na tienenie kladieme. Interiérová tieniaca technika je elegantným a predovšetkým funkčným doplnkom interiéru.

Vonkajšie tienenie pre strešné okná

Novinka od značky ISOTRA, roleta Screen SKY, kombinuje to najlepšie z vonkajšej tieniacej techniky a screenových roliet. Pomáha regulovať slnečné lúče, zabraňuje prehrievaniu a chráni taktiež pred hlukom. Poďme sa na nich podívať podrobnejšie.

PS2 - čo sa skrýva za touto skratkou? Skvelý pomocník v ochrane proti hmyzu!

Ako si zaistiť doma kľud a nemusieť pritom mať neustále zatvorené dvere a okná? Ideálnou voľbou pre ochranu proti hmyzu na veľké okná a posuvné dvere sú jednoznačne plisované siete.

 

Ako vybrať látku do strešných okien?

V dnešnej dobe keď je aj v menších mestách dostatok svetelného smogu, môžu nezatienené strešné okná narušiť nás spánok. Budiť nás môže taktiež úplný spln. V letných dňoch je to naopak horúce slnko, ktoré nám bez poriadnej klimatizácie nedovolí zostať v miestnosť. Ako teda vybrať tienenie pre kľudný spánok či letný pobyt v podkroví domu?