zavrieť
môžete začať písať
výsledky hľadania tu

Žalúzie a rolety pod kontrolou: nezabudnite na bezpečnosť

Viete, kto je doma najväčším prieskumníkom? Kto má prirodzenú zvedavosť? Kto neustále túži po objavovaní a poznávaní okolia a môže si pritom niečo urobiť? Sú to naše deti. Aké nebezpečie hrozí u tieniacej techniky?

Bezpečnosť detí je dôležitá nielen na verejných miestach, ale aj v domácnosti. A keďže nemôžeme mať detí neustále na očiach, musíme voliť opatrenie, ktoré zníži riziko úrazu. A to platí aj o tieniacej technike.

Šnúry musia byť vysoko

Medzi bežné vybavenie domácnosti dnes patria žalúzie a rolety, ktoré najčastejšie ovládame retiazkami alebo šnúrkou. Pre deti môže toto ovládania predstavovať pokušenie, niektorým pripomínať koráliky, iným laso, ktoré láka k omotaniu okolo krku, ťahaniu a nesprávnej manipulácii. A potom už je k úrazu len krôčik.

Riziko uškrtenia nehrozí u roliet a žalúzii, ktoré sa ovládajú pomocou kľuky, madla a motoru na vypínač alebo diaľkový ovládač. Nebezpečie hrozí malým deťom a kojencom v prípade, že tienenie ovláda reťazou alebo šnúrkou, ktorá je ľahko dostupná. V najhorších prípadoch tak dieťa vytvorí uzol, do ktorého si môžete zamotať nejakú časť tela.

Dodržovanie normy ako prevencia

Od 1. 9. 2014 platí v ČR norma ČSN EN 13120, ktorá sa vzťahuje na všetky vnútorné žalúzie inštalované na miestach, kde majú prístup deti vo veku od 0-42 mesiacov, ako sú napr. byty, rodinné domy, hotely, nemocnice, kostoly, obchody, školy a všeobecne všetky verejné miesta. Interiérové žalúzie, u ktorých nevzniká nebezpečie vzniku uzla, sú z hľadiska plnenia tejto normy považované za dostačujúce.

Aké opatrenia musíte nasledovať?

1/ Držte šnúry vo výške mimo dosahu detí pomocou navijaku alebo dvoch kolečiek, na ktorých sa šnúra namotá do potrebnej výšky

 

2/ Odstráňte nebezpečný uzol pomocou spojky pre pretrhnutie, ktoré zaistí rozpojenie retiazku v prípade zaťaženia

 

 

 

Pozrite sa na svet detskými očami, buďte opatrní a chráňte deti používaním ochranných prvkov, ktorú sú automaticky dodávané k vnútornému tieneniu. Nezabudnite na základné pravidlo: Všetko nebezpečné hore! Potom ich môžete nechať v kľude skúmať svet ich spôsobom

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Pavel Hrdlička




Ako správne vybrať žalúzie?

Ľudia slovo žalúzie často používajú pre všetky produkty tieniacej techniky. Pokúsime sa Vám ľahko a prehľadne vysvetliť ako sa jednotlivé produkty volajú, aké sú ich hlavné výhody a kam sa najčastejši používajú.

Nevyhadzujte peniaze za prekurovanie - kúpte si vonkajšie rolety!

Je tu už chladné zimné obdobie, ktoré nás núti tráviť viac a viac času vnútri našich domov a bytov. Múry ľahšie chladnú, začíname viac kúriť. Ako ušetriť za kúrenie a užiť si teplo domova aj v ukrutnej zime? 

NOVINKA pre milovníkov látkových roliet! Prehliadnite si látkovú roletu Larra

Látkové rolety sú vďaka svojim funkčným vlastnostiam, ale aj krásnemu vzhľadu, stále populárnejšie. Z toho dôvodu teraz rozširujeme našu ponuku o látkovú roletu Larra, ktorá sa pyšní unikátnymi vlnitými tvarmi, ktoré rozžiaria váš interiér.

Ako vybrať tieniacu techniku? 1. diel

Mnoho z nás pocíti s prvými jarnými lúčami slnka potrebu zaobstarať si tienenie. Nie vždy však býva výber dostatočne premyslený a my sme potom z fungovania tieniacej techniky skôr v rozpakoch. Poďme si povedať, ako postupovať, aby sme nespokojnosti predišli.